Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Scurtă istorie a criminalității românești (2)

Zoom Scurtă istorie a criminalității românești (2)

1462 – Mahomed al II-lea și grupul său de turiști sînt atacați mișelește la cîteva ore de la apusul soarelui de către membrii clanului lui Vlad, un țepar notoriu din Valahia. Revoltați de infama faptă, ienicerii ies în stradă și protestează vehement strigînd “Muie ȚPȘ!” și “Noaptea ca hoții!”.

1522 – Serie de ciocniri violente între forțele otomane de menținere a păcii și golanii lui Radu de la Afumați. Iată unde duce consumul excesiv de alcool și lipsa de reglementare a regimului armelor și munițiilor.

1600 – Alegătorii din Țara Românească sînt în pragul revoltei: după ce i-a cărat de două ori peste Carpați, ca să fraudeze alegerile prin turism electoral și să cîștige tronul în toate cele trei țări române, acum Mihai Viteazul le oferă pateu “Ardealul” și cîțiva stropi de coniac “Moldova”. Păi, asta e treabă? Nenorocitul le promisese Unirea!

1615 – Tudor, șeful neamului Șoimăreștilor, îl ucide pe baronul local Stroe Orheianu, îi demolează vila de vacanță și, pentru ca răzbunarea să fie completă, construiește acolo un mall și o parcare.

1714 – Constantin Brâncoveanu și fiii săi sînt decapitați la Constantinopol spre mulțumirea generală. Țara Românească nu mai trebuie să-i plătească pensie specială, iar fiii au scăpat de obligația de a-l susține la bătrînețe, așa cum prevedea o pravilă propusă de niște boieri ticăloșiți.

1716 – Dimitrie Cantemir termină Descriptio Moldaviae și devine un personaj controversat al epocii. Pe de-o parte, să dai pe goarnă tot ce știi e turnătorie din aia ordinară. Pe de altă parte, a scris-o totuși în latină, destul ca să poată urla partizanii lui că omul a făcut, de fapt, rezistență prin cultură.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Întoarcerea clasei muncitoare în paradisul capitalist

  10 septembrie 2019

  Dacă-n popor se zice că sula nu știe carte fiindcă la școală a stat tot timpul sub bancă și n-a văzut ce se scrie pe tablă, e clar că noua […]

 • Frăția lichelelor

  10 septembrie 2019

  Scaunul de la Cotroceni, scos la licitație în noiembrie, vine cu un pachet promoțional de putere neagră. Serviciile secrete sînt incluse, pot fi cumpărate practic pe nimic doar păstrîndu-li-se șefii […]

 • Petroave!

  10 septembrie 2019

  Cea mai jalnică scuză este, totdeauna, „N-am știut!“. Copiilor poți să le-o ierți, dar adulților, nu. Mai ales că un principiu de drept spune că necunoașterea legii nu te absolvă […]

 • Nimerick

  3 septembrie 2019

  De mori ca mîine, scapi de-o povară: frica de moarte o să dispară și-o să te-apuce, unsă cu miere, o mare poftă de înviere.  

 • Adevărul e că nu se mai muncește, tovarăși

  3 septembrie 2019

  Analfabet și criminal, Nicolae Ceaușescu sare în ajutorul urmașilor săi președinți. Rafala care l-a împiedicat să ni se destăinuie pe larg începe să rănească un public tot mai numeros. Pe […]