Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Semințe modificate genetic avem!

Zoom Semințe modificate genetic avem!

Vă povesteam, săptămîna trecută, cum tot ce facem în agricultură este să manipulăm organisme modificate genetic. E drept, cele mai multe au fost modificate genetic de-a lungul a mii de generații, prin încrucișări selective, dar unele fructe și legume pe care le luăm de “naturale” au fost produse în laborator, prin iradierea semințelor și păstrarea plantelor cu trăsături dezirabile. Un proces cam ca selecția artificială din ultimele mii de ani, doar că mai rapid.

O altă cale este introducerea unor gene străine, a căror prezență duce la trăsături noi. Chestia asta se face, de exemplu, prin folosirea unor bacterii cărora li s-a introdus gena dorită și care, apoi, “infectează” planta, transmițîndu-i din propriul ADN. Și sînt sigur că respingerea pe care o au mulți față de OMG-uri poate fi atribuită unei singure gene, introdusă în tot mai multe recolte, o genă care face ca planta să fie rezistentă la glifosat, pe numele lui comercial Roundup. Da, un erbicid produs de Monsanto, care produce și semițele de plante rezistente la el. Glifosatul este, probabil, cel mai des folosit erbicid și, dacă ai o plantă care rezistă la glifosat, în timp ce buruienile mor, e super, ți-ai asigurat recolta. Problema este că rezistența la glifosat înseamnă și prezența acestuia în planta respectivă, la vremea recoltei. Și mai înseamnă că agricultorii sigur vor folosi mai mult Roundup decît înainte, cînd planta nu era rezistentă. Că – nu-i așa? – “doar nu l-o mînca porumbul”. De fapt, îl și mănîncă. În plus, folosirea intensă a glifosatului va avea, în final, efectul antibioticelor. Adică se vor naște super-buruieni rezistente, și atunci să te ții.

Dar din cauza Roundup-ului și a temerilor asociate, se cam trec cu vederea alte modificări genetice, cu adevărat utile. De exemplu, celebrul “orez auriu” a fost modificat genetic încît să producă vitamina A în boabe, astfel luptînd împotriva avitaminozei A, care chiar poate duce la orbire, spre deosebire de diverse activități comune, dar bîrfite în legende urbane. Apoi, mai există plante inginerizate să sintetizeze singure un insecticid natural, produs de bacteria Bacillus thuringiensis. Și mai există plante modificate genetic pentru prelungirea duratei de conservare a gustului, sau pentru sintetizarea unor compuși considerați foarte sănătoși, cum ar fi ananasul cu licopen sau roșiile cu antocianine.

Oricum ai da-o, modificările genetice ale plantelor, chiar dacă făcute spre a ne ajuta, duc la foarte multe controverse și reticențe. În bună măsură și “datorită” unor oameni care susțin că orice e nou e rău, fără a se mai obosi să studieze puțin problema. Ignoranța face furori, ca de obicei. Dar și practicile companiilor precum Monsanto sînt de condamnat: modifică semințele și fac planta sterilă, astfel încît să trebuiască să cumperi semințe tot de la ei în anul următor. Not cool, man!

Și știți ce-i cel mai ciudat? De departe cea mai neînțeleasă și radicală metodă de modificare genetică e cea de care aminteam mai sus, cu iradierea semințelor. Și totuși, o folosim de peste cincizeci de ani fără probleme. De-a mirărilea! Pînă la urmă, în povestea asta cu organismele modificate genetic, mult prea mult este emoție și mult prea puțin știință. Dar asta este problema noastră, nu a plantelor.
Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint