Primul 300 a fost o chestie de gust. Adică era foarte bun pentru privitorii ușor de vrăjit cu efecte speciale îmbibate în sepia și care nu erau deranjați că istoria fusese măcelărită după imaginația unui american tembel și împăiată cu o poveste pe care n-o poți rezuma decît prin "niște Chippendales s-au dus să moară în luptă cu niște ciudați și rinocerii lor de companie".
Ei bine, spartanii n-au murit degeaba. Povestea cu greci homoerotici revine pe ecrane, pentru că era păcat, după bătălia de la Termopile, să nu urmeze și Salamina pe masa măcelarului. Hai c-am glumit, nu vă speriați, asta nu e măcelărită. E făcută terci.
Prin urmare: regele Darius moare eroic în bătălia de la Marathon, murmurînd că "doar zeii îi pot bate pe greci" (stați lejer, tipul nici n-a călcat măcar pe-acolo și, chiar dacă ar fi călcat, ar fi avut bunul-simț să nu crape pe un text tîmpit). Prin urmare, Xerxes ia tronul, ia taurul de coarne și își ia tălpășița spre o grotă dubioasă unde devine și el zeu, după ce s-a scăldat într-o baltă plină de lichid divin. Între noi fie vorba, anticii și-au creat zeii după chipul și năravurile lor, așa că-mi permit să mă întreb cam ce puteau face zeii ăia într-o grotă retrasă, unde să nu-i deranjeze nimeni.
Pînă să ajungem la grecii eroici care și-au apărat sărăcia, și nevoile, și neamul, să ne oprim puțin și asupra noii găselnițe menite să atragă puberii și feministele în sala de cinema. Artemisia e comandant suprem al flotei persane, ajunsă într-o asemenea poziție pentru că 1) e o grecoaică pe care au violat-o niște hopliți la fel de greci ca și ea, după care 2) au vîndut-o în sclavie sexuală, de unde 3) au salvat-o perșii și, văzînd ei că îi urăște așa de tare pe palicari, 4) i-au zis, ca în filmele cu Piersic, "Fii căpitanul nostru". Pentru că arta războiului devine a doua natura pentru cetățence molestate de conaționali. Pe același principiu, mă bucur că infractorii români nu exportă prostituate în teatrele de operațiuni ale armatei române, că ne luau ăia parașutele, le făceau generali și ne băteau de ne suna apa în cap.
Dar hai că am lungit-o prea mult cu inamicii, e timpul să trecem și la eroi. Mai exact, la atenianul Temistocle, care, între scena de eroism și cea de erotism cu sus-amintita Artemisia, are timp să se ocupe și de puțină politică pan-elenică, s-o îmbărbăteze pe regina Gorgo a Spartei și, în final, să se asigure că, măcar de data asta, mai cîștigă și grecii, nu doar producătorii filmului.
Nu insist asupra poveștii, așa cum nici scenariștii n-au insistat. Dacă 300 lăsa în urmă atît de miștocărita "This is Sparta!", 300: Rise of an Empire nu riscă o asemenea glorie, ci merge tiptil pe drumul bătătorit al dialogului tern, căznit, stupid și, pentru savoare, pur și simplu penal. Nu dau mostre, deși poate ar trebui, să nu spună cîrcotașii că acuz filmul degeaba. Mă gîndesc însă că unii vor citi textul de față în timp ce mănîncă și, sincer, n-am chef să am pe conștiință cetățeni care s-au înecat cu ciorbă.
Și acțiunea? Nu spun că simpla bătălie navală – așa cum a fost ea în realitate – avea destul potențial în mîinile unui regizor inteligent. Din păcate, filmul poartă semnătura (sau, mă rog, X-ul sau amprenta) lui Noam Murro. Noam cine? Nu întrebați și nu căutați pe IMDB. Vă deprimați singuri. Deci: bătaie clasică nu e destul, prin urmare avem sinucigași cu bombe și nave care explodează cînd iau foc. Da, ați citit bine. Probabil că oamenii n-au avut buget destul, pentru că altfel vedeam și săgeți imense inscripționate Patriot, arcași cu lunetă la arc și, preferatul meu, un discurs al lui Temistocle în Parlamentul atenian, în care jura că dictatorul ăla de Xerxes sigur vrea să planteze două planoare în zidurile gemene ale orașului.
Ar mai fi multe de spus, dar 300: Rise of an Empirenu se ridică nici măcar la înălțimea unui film pe care adori să-l urăști. E doar ceva făcut în dorul lelii, cu scopul declarat de-a smulge banii unui public care fie n-a uitat filmul de acum cinci ani, fie a uitat cît de prost era.
300: Rise of an Empire. R.:Noam Murro. Cu: Sullivan Stapleton, Eva Green, Lena Headey.
23 de vizualizări