Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Slogan de pandemie: Toți sînt cretini, cu excepția voastră

Zoom Slogan de pandemie: Toți sînt cretini, cu excepția voastră

Sîntem în vîrf de pandemie, moartea își turează calul la blană, parc-o și auzi „Mai potoliți-vă și voi cu infectările astea, că sînt femeie bătrînă, am și eu o limită!“. Ai spune, mizînd pe judecata pe care spiritul de conservare o poate aprinde în tărtăcuță, că măcar în ceasul al doilea după douășpe au priceput și simpatrioții că trebuie să se protejeze Să se ferească. Să se apere singuri, pentru că statul român îi apără doar de o viață mai bună și de cai verzi pe pereți.

Ai spune. Și ai rămîne de fraier cu vorba  atîrnînd ridicol pe buze, ca o mască pusă după o singură ureche, pentru că unul din elastice i s-a rupt. C-așa sînt măștile astea de unică folosință, proaste, nu țin mai mult de o săptămînă, hai, două.

Iar românii se arată campioni ai spiritului de conservare doar cînd pun murături.

Intram într-unul din market-urile din cartier. Mai să mă ia o brațe o mamaie cu broboada pusă vitejește pînă pe sprîncene, că trage curentu’, maică, și cu masca pe bărbie, că poate n-a avut femeia timp să se bărbierească și-i e jenă să iasă ca d’Artagnan pe Strasse.„Bre, masca pe figură!“„Am uitat!“ A uitat, sărmana, că e femeie bătrînă. Ai zice s-o ierți, da’ îți aduci aminte că e babă bisericoasă și campioană la pupat cruci. Genul de mămăiță care nu doar că rămîne fără salivă, ci se deshidratează grav dacă o scapi nesupraveheată într-un cimitir de dimensiuni medii.

Driblez baba și ajung pe extremă în raionul de cărnăraie, unde un vajnic patriarh trăncănește cu vînzătoarea. 70 de ani bătuți, așa cum l-aș bate și eu pe el dacă n-aș fi băiat simțit, educat și capabil să înțeleagă că nenorokiții din magazin au pus camere video peste tot. Deci: venerabilu’, cu venerabila lui și cu onorabila fiică, se întind la palavre și pufnesc alternativ ca niște morse retardate pe nările care stau suveran peste mască. Pentru că ei sînt deștepți și nu se lasă cipați de Bill Gheiț. Și aici au dreptate. Bill Gheiț și oculta mondială cipează oameni care au un IQ din minimum două cifre.

Mă uit la biata vînzătoare, care-și mușcă limba și parcă i-ar spune ceva de dulce nesimțitului, dar dacă șefu’ i-a zis „taci și-nghite, că nici dacă murim nu afectăm marja de profit a magazinului“, atunci asta face. Privirea îi e fixată pe bîrnăul tîrletelui, așa că nu rezist.

– Ia cuțitul și taie-i nasul la prost!

Patriarhul s-a oprit ca trăsnit și face fețe-fețe, toate cu masca sub nas, mama lui de țăran!

– Cum îți permiți, golanule?

– Îmi cer scuze, am greșit, îl plachez. Trebuia să zic „Taie-i nasul prostului!“.

Arunc ultima vorbă ca pe Bubico pe geam, trec ca un demon prin mulțime și dispar în noaptea neagră. Așa, cam pînă pe la raionul de congelături, unde un tăntic se chinuie să vadă ce anume scrie puchinos pe o pungă. Și își pune ochelarii? Nu. Scoate o lupă? Nu. Își trage masca sub bărbie, deși nu are ochelari, dar așa vede mai bine? Puteți să vă dați jos masca, meritați o țigară. Dar, al naibii pachet, și cu masca jos, tot nu se lasă citit. Așa că musiu bagă deștu-n gură, ia o probă zdravănă de ADN și curăță cu el punga, să fie clar pentru toată lumea cine sînt urmașii celor mai tîmpiți dintre traci. Mi-am jurat că nu mai iau congelături de acolo. Și, indiferent de unde le-oi lua, le pun întîi la cuptor și-abia după aia în congelator.

Dar am ajuns și la casă și parcă-parcă se vede un licăr de speranță în zare. Nu însă și de inteligență. Țățica dinaintea mea a lăsat baltă orice pretenții de doamnă educată și vine să se proțăpească fix lîngă mine pentru că, deși îmi strîng produsele și aștept să plătesc, ea are o problemă cu bonul.

– Te rog frumos, hai să respectăm distanțarea aia socială. Stai mai departe de mine. De exemplu, la doi metri.

Am stîrnit fiara. Normele de prevenție ducă-se naibii, cum îmi permit eu să-i vorbesc la pertu?

– Se zice „stați mai departe“! Aș putea să-ți fiu mamă!

– Exclus, mama nu e proastă.

Judecînd după expresia insului din urma mea, eu eram ăla care exagera. Și i-am citit bine expresia, pentru că masca era elegant sub fălci, să nu cumva să nu se oxigeneze el bine la creier. Că i-o fi zis cineva că anul ăsta se poartă neuronii oxigenați.

Uite de aia nu înflorește fundamentalismul în România. Oamenii dotați măcar cu un dram de minte realizează că o fi Allahu Akbar, da’ prostia românească e mai mare. Și restul sînt deja proști de bubuie, nu mai au nevoie de centură.

Dar altceva voiam să zic, și la modul cel mai serios. Aveți grijă de voi. Sînteți înconjurați de dobitoci care nu vor, nu știu sau nu pot să facă un  minim efort pentru binele comum. Practic, fiecare dintre voi e un erou într-un film cu zombalăi care, dramatic, nici măcar nu mai caută creier. Luați măsuri de prevenire, luați distanța necesară și, foarte important, luați atitudine. Și dacă dați peste inși care insistă să ignore măsurile de bun-simț, atunci insistați și voi să intre în izoleta naturală. Adică băgați-i în pizda mă-sii.

Citeşte mai multe despre:

4 comentarii

 1. #1

  n-ai cu cine.. ca creieru’ e afectat de prostie de dinainte de pandemie.. .

 2. #2

  Dacă textul ăsta nu e un pamflet cap-coadă și dacă, într-adevăr, așa ai abordat sau așa ai aborda într-o situație reală niște oameni în vârstă, atunci e cazul să-ți faci griji pentru tine, prietene. Sau mai bine roag-o pe mama dumitale să vadă dacă nu cumva ți-ai uitat cei șapte ani de-acasă pe la dumneaei.
  Să-ți fie rușine, lepră.

  • #3

   Mare kretin esti kumetres
   Mai datenmortiimatii ca naiintelesnimic
   Estimaiprostcababa din povestire si maimuistcamosul din poezie
   Stai la locul tai si sugepuladinkotor
   Mortiipizdiimatiideimbecil

 3. #4

  S&P, preconizează o creștere a cererilor de izolete naturale în timpul campaniei electorale😷

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Un omagiu tardiv

  15 iunie 2021

  Acum vreo șapte ani, prin mica publicitate a unui ziar, am făcut, la preț de nimic, o achiziție  de zile mari. Am intrat în posesia nu a unui Ferrari de epocă, […]

 • Subiecte la examenul de incapacitate

  15 iunie 2021

  Liceele bune, atîtea cîte au mai rămas, sînt distruse sistematic prin falsificarea examenului de capacitate. Faptele se petrec în gimnaziu, prin complicitatea părinți-copii-profesori și prin dezastruoasa formulă a examenului unic […]

 • Hora păcălicilor

  15 iunie 2021

  Orban și Cîțu bântuie țara în lung și-n lat, străbătând filialele PNL-ului așa cum fantoma comunismului bântuia Europa la începutul Manifest der Kommunistischen Partei. Mai o vizită la un centru […]

 • Cînd treci

  8 iunie 2021

  Sub pașii tăi cad viermii în extaz, se bîlbîie salcîmii și fac spume, rușinea-mi fuge beată din obraz și m-aș dori pămînt mușcat de rîme pe care surîzînd să îl […]

 • Un om periculos

  8 iunie 2021

  A trădat, a mințit, a pus în pericol vieți omenești, a fost complicele unor hoți. Recidivist în toate aceste fapte și arivist politic neobosit, a dat în văzul lumii întregi […]