Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Spoiala tronurilor

Zoom Spoiala tronurilor

Casa regală Cioabă, dacă putem spune așa, a apărut în 1992, după vizita impresionantă a regelui Mihai în România. Cei care au fost în București de acel Paște din ’92 își amintesc, probabil, că aproape un milion de oameni au ieșit pe străzi pentru a-l vedea pe cel care a fost regele României până la 30 decembrie 1947. Atâta amar de oameni veniți – unii din curiozitate, alții din simpatie față de rege – l-a speriat pe Ion Iliescu, cel care oricum se înspuma vizibil în jurul gurii atunci când auzea de monarhie. Așa că 1992 a fost anul în care, pentru că povestea cu regii și moșierii care vin să împileze poporul nu prinsese, a început operațiunea de defăimare a Casei Regale prin înființarea de regi, împărați și bastarzi cu pretenții la tron.

Primul rege scos din pălărie de către regimul Iliescu a fost Ion Cioabă, bulibașă al romilor din Sibiu. Acesta s-a decretat rege internațional al romilor, și așa i-a rămas numele. După el a apărut împăratul Iulian, văr cu regele, de altfel, și locuitor al aceleiași străzi pe care stătea și regele Ion. A fost adus din străinătate și urmașul bastardului lui Carol al II-lea, Paul Lambrino, care a intrat rapid într-un proces de recunoaștere nu a paternității, ci direct a statutului său de prinț și moștenitor real al tronului României. Un tribunal din Alexandria, Teleorman, l-a decretat pe acesta Paul de România și, deși judeca după legile republicii, nu după cele ale regatului, a încercat să-l facă pe caraghios adevăratul urmaș legitim al lui Carol al II-lea.

În timp ce TVR și ziare precum Adevărul, Dimineața, Azi sau Vocea României nu vorbeau despre regele Mihai decât folosind sintagmele “ex-regele”, “fostul rege”, “fostul suveran” (da’ asta mai rar), când venea vorba despre Cioabă, Iulian sau Lambrino, foloseau cu gura plină sintagme precum “regele”, “împăratul”, “urmașul regelui Carol al II-lea”. Un exercițiu de manipulare eficient, chiar dacă azi poate părea ridicol.

Mascarada cu casa regală de la Sibiu a continuat, însă, și după ce Ion Iliescu nu a mai fost președinte. Traian Băsescu, implicat pe vremuri în împiedicarea regelui Mihai de a pune piciorul pe solul României, l-a luat în brațe pe al doilea rege Cioabă, Florin, atunci când a venit la putere, în 2004.

Ura lui Băsescu față de Mihai de România și nevoia cinică de voturi au început să se reflecte, ulterior, în opiniile împrumutate de către șerbii prezidențiali din presă. Iar mai mult ca duminică și luni, lucrul ăsta nu s-a văzut niciodată. Evenimentul zilei a publicat un amplu articol despre “regele civilizator” care “a murit sărac”, deși textul vorbește despre o avere de minimum două milioane de euro. B1 TV a avut în buletinele de știri calupuri de câte 25 de minute despre moartea lui Florin Cioabă, încheindu-le cu muzică tragică, fond negru, lumânare pâlpâind și textul “Regele Florin Cioabă” urmat de data de naștere și de data morții.

La ani de zile de când presa, lovită de decență, a început să folosească “autoproclamatul rege al romilor”, presa încă fidelă lui Băsescu s-a reîntors la iliesciana formulare “Regele Cioabă”. Normal, desigur, atâta vreme cât însuși președintele i s-a adresat cu “Măria Ta”.

Moartea lui Florin Cioabă n-a fost pentru acești robi moderni, cărora nu li se ivește încă un Kogălniceanu, decât un prilej de a-și dovedi dragostea față de stăpân, promovându-i tezele impostoare și lovind, atunci când au avut prilejul, în adevăratul rege al României.

Romii, ca oricine, de altfel, au voie să se intituleze cum vor ei: regi, împărați, faraoni, șefi de trib. Presa, însă, are datoria de a trata aceste fantezii nobiliare cu distanța necesară. Dar când trăiești atâta vreme din banii regilor asfaltului sau din cei ai împăraților evaziunii fiscale, poate e mai greu să revii cu picioarele pe pământ, printre muritorii de rând.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Poziții deschise la Construcții Erbașu


Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Evoluția visului

    29 octombrie 2024

    Vin sărbătorile de iarnă – unde să ne mai oglindim, cînd scuipătorile și-au înfundat alămurile sub hîrtiile vesele după bunul obicei al struțului care nu mai vrea să știe nimic? […]

  • Show me the money!

    28 octombrie 2024

    Rușii cumpără Moldova pe nimic. Între 15 și 20 de milioane de euro au intrat în buzunarele moldovenilor înainte de vot. Cam atît au estimat autoritățile de la Chișinău, numărînd […]

  • Iisus protejînd lăzile de zestre ale fetelor sărace din Moldova

    22 octombrie 2024

    De mi-aș fi tras cununa de spini mai pe-o ureche și-aș fi dansat cu crucea în ritm de bossa-nova, la Bethlehem lăsîndu-mi zălog doar pielea veche, aș fi plecat să […]

  • Facelifting

    21 octombrie 2024

    O moliciune otrăvită s-a instalat în fișa de sănătate a României. Pacientul aproape că nu mai are puls. Respiră greu. Deasupra lui stă aplecată clasa politică și îl sufocă cu […]

  • Ai grijă

    15 octombrie 2024

    Ai grijă să nu faci și tu explozie (din înger n-a rămas nici măcar o schijă) calcă pe vîrful plopilor cu grijă să nu verși sufertașul cu ambrozie Sînt zei […]

Iubitori de arta