Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Stați calmi, nu e nimic grav, murim toți

Zoom Stați calmi, nu e nimic grav, murim toți

Apelul la calm din presă se aseamănă foarte mult cu acea scenă clasică din filmele de acțiune când unul e împușcat, curge sânge din el ca Dunărea la Borcea, dar un camarad îi spune: nu e nimic, o să fie bine, ia o țigară!

E ceva asemănător, doar că, în cazul nostru, “rănitul” chiar nu are nimic. Apelurile la calm însă au o agresivitate și o frecvență atât de mare și sunt făcute cu niște mecle de ciocli încât ți se face pielea de găină pe inimă direct.

Toate promo-urile jurnalelor de știri sau intro-urile la materialele despre coronavirus sunt cu doctori îmbrăcați ca niște cosmonauți, cu străzi puștii, cau magazine goale și chinezi căzând din picioare pe trotuare. Se anunță grav morții, se numără testații, “fugiții” din carantină sunt prezentați ca niște prădători.

Și-apoi, apelul la calm. Al președintelui, al ministrului, al doctorului Streinu-Cercel, al doctorului Arafat.

Știri? “Oficial! Ministerul Sănătății a făcut anunțul. E vorba de 8.796 de români.” Morți? Infectați? Nu, dar la asta te gândești. E vorba de românii aflați în izolare.

“Patru județe nu au nici un epidemiolog.” Ar avea nevoie? Nici nu știm, dar sună nasol să știi că nu e nici un epidemiolog. Te întrebi cum au stat până acum fără așa ceva, din moment ce gripa sezonieră e cu mult mai “rea” decât făcătura chinezească.

“Fetiță de 5 ani cu febră la Galați.”

“Raed Arafat a dat vestea așteptată de toată România.”

Știe dacă se fac anticipate?

“Bărbat din Vaslui, bătut de un bărbat care tăia lemne cu drujba în apartament.” Scuze, titlul ăsta nu are legătură cu virusul și cu apelul la calm, dar sună într-un fel.

Mai mult ca niciodată, o astfel de criză ne arată cât de necesară este o televiziune publică deconectată de la scopul profitului. Și a cărei singură misiune să fie aceea de servire a interesului public.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Institutul pentru Combaterea Horelor

  7 iulie 2020

  Fenomenul horelor românești din primul război mondial a tulburat comandamentul german, care nu prea înțelegea tehnica de luptă a valahilor ce se învîrteau de mama focului înainte de apusul soarelui, […]

 • Limitele unui jucător de golf

  7 iulie 2020

  De pe pajiștea unde obișnuiește să joace golf, președintele Iohannis se pregătea să lanseze România. Din trusa de crose l-a ales mai întîi pe Ludovic Orban, deși putea să aleagă […]

 • Legea și Constituția nu poartă mască. Să le muim!

  7 iulie 2020

  Nu există, am cercetat, nici măcar o singură obligație legală ca onor Constituția să poarte mască atunci când intră într-un spațiu public închis. Nici celelalte legi, ordonanțe simple sau de […]

 • Crime cu miros de pandemie

  30 iunie 2020

  În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

 • Vacanța mare

  30 iunie 2020

  Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]