Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Știți ce face un jandarm cînd îi ceri un foc? Îți cere actele și te percheziționează

Zoom Știți ce face un jandarm cînd îi ceri un foc? Îți cere actele și te percheziționează

Sîmbătă seară, pe cînd se îngîna ora șapte cu ora opt, pofta de-o țigară și lipsa de brichetă mă fac să mă îndrept către patrula de polițist și jandarm și să întreb: “Salut, se poate un foc?”.

Polițistul murmură liniștit că n-are. Jandarmul însă e lovit mortal în onoarea lui  de patrulist. Se înfoaie în uniformă, se împurpurează la față și se cocoșește în glas: “Deci în primul rînd se zice «Bună seara» și vorbim respectuos, nu «Salut»! Eu sînt jandarm Ștefănescu Alexandru și acum vom face un control de rutină al actelor și o percheziție corporală!”.

E o glumă de-aia de jandarm, la care e imposibil fizic și intelectual să rîzi? Nici vorbă. Nimic din figura lui nu inspiră aplecare spre umor, ci doar hotărîrea proletară de-a abuza legea așa cum burdihanul lui Piedone abuza cureaua. Pentru că legea (550/2004) zice de la obraz: “Jandarm Ștefănescu Alexandru, nu te iei tu aiurea de trecători. Trebuie să ai indicii temeinice că prestează infracțiune sau contravenție”. “Da’ pentru percheziție?” “Și pentru aia, citește-mă, buchisește-mă, fii bărbat cultivat și posedă-mă frenetic pînă la ultima frază!”

Dar ce treabă are legea pe o stradă întunecoasă și pustie? Nu te pui cu jandarmul, că are palma odihnită. Un simplu salut-foc l-a făcut să se aprindă, e clar. Rîd și dau buletinul. Polițistul citește, jandarmul Ștefănescu Alexandru scrie după dictare în stație. Așa e procedura.

Mă sună un amic. “Stai, bre, că mă arestează ăștia!”

“NU ĂȘTIA!” tulbură pacea serii. Nea Darwine, ce evoluție mai e aia dacă am plecat de la bancuri cu milițieni certați cu slova și-am ajuns la jandarmi certați cu vorba?

Petrecerea continuă. Scoatem tot din buzunare. Facem percheziție. Tremur. De rîs. În timp ce insul mă pipăie conștiincios, nu-mi vine în minte decît “Bre, sper că nu te pipăi și pe tine în timpul ăsta, că-s cu spatele și simt numai o mînă pe mine”.

În continuare, nu glumesc, e adevărul-adevărat. Gata, a terminat. Fără nici măcar o mîngîiere tandră de final. Dezamăgitor. Bine, nu la fel de dezamăgitor ca șirul de “Nu”-uri pe care le emit amuzat. N-am droguri, n-am antecedente, nu sînt căutat, îmi pare regret, n-am să-ți furnizez nici un motiv care să justifice abuzul ăsta ridicol. Asta e, rămîi nefurnizat.

Așa s-a terminat întîlnirea mea cu jandarm Ștefănescu Alexandru pe plaiurile din jurul Secției 21 Poliție. Și nu e haios, e al naibii de trist. Pentru că dă cu bîta în baltă unul că ăsta – da, băi, știu, NU ĂSTA! – și zeci de băieți valabili care vor să-și facă meseria cinstit nu mai pot scoate pata de pe uniformă. Vă las cu un vechi proverb tibetan: dacă așa te pricepi să reacționezi cînd ți se cere frumos un foc, să nu te miri cînd karma îți va oferi apă. Dublu rafinată. Din glandele salivare.

P.S. Am fost la aceeași Secție 21 să verific: chiar îl chema Ștefănescu pe Alexandru? Era el cu adevărat în patrulare? Eu am întrebat. Răspunsul vine probabil în standardul de 30 de zile, așa cum îi șade bine statului român. Nu mă supăr și nu cer tratament preferențial. Nu abuzez legea. Eu nu sînt jandarm.

3 comentarii

 1. #1

  Nuu, jandarmii nu sunt garzi patriotice. Rau cuau, dar mai rau far’de rau. Altfel avem anarhisti si alti indivizi manipulati (de altii ori de ei insisi; de ei insisi cand se gandesc ca statul ii oprima si ca e autoritar, precum in EVUL MEDIU) care fac dezordini si poate distrugeri, jafuri si violuri.

 2. #2

  In primul rand nu agreez nici eu asemenea comportament din partea organelor ,dar m-i se pare lipsa de respect si pe autorul perchezitiei il manca pielea musai.Vreti respect?Respectati.La un militian american,rus,neamt ,etc te duceai asa la bascalie sa ceri un foc?Mai nene,esti fumator,ma gandesc ca ai un leu in buzunar sa iti cumperi o bricheta.De ce era musai sa te bagi in seama cu organele?Vrei bascalie?Aia primesti.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Crime cu miros de pandemie

  30 iunie 2020

  În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

 • Vacanța mare

  30 iunie 2020

  Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]

 • Încă puțină cenzură, că nu dați de la voi

  30 iunie 2020

  De ani de zile, Facebook, cel puțin, acționează arbitrar și nejustificat într-un demers constant de amuțire a vocilor care nu respectă comoditatea politică. Dar nu este de ajuns, se pare, […]

 • Plai cu boi

  23 iunie 2020

  Cînd dăm și noi orbește în gropi, apelăm la postumele buruienoase ale tutorelui nostru suprem, Mihai Eminescu, la micile bijuterii fără perdea, comise cu autoironie prin hîrtoapele existenței sale năprasnice: […]

 • Păcănele mii și stele făclii

  23 iunie 2020

  E mare urgență să fie ajutate două ramuri economice, zice Guvernul: HoReCa și păcănelele. HoReCa apare în pozele cu premierul și cu președintele. Are cînd chipul măsliniu al libanezului Murad, […]