Societatea a ajuns în acel punct în care nu mai are nevoie de supereroi justițiari. Instituțiile funcționează, organizațiile mafiote și-au pierdut din forță, iar corporațiile multinaționale sunt prea impersonale ca să le nimicești cu un personaj zburător, purtător de capă și chiloți peste pantaloni. În plus, atunci când lucrurile nu merg cum trebuie, fiecare cetățean de rând poate deveni propriul supererou, ieșind în stradă la proteste sau ocupând Wall Street-ul pentru a atrage atenția asupra lăcomiei din sistemul bancar.
Acum, supereroii sunt mai complecși moral și nu mai au bunăvoința tâmpă a lui Superman. Chestie firească, de altfel. Atunci când ai o superputere, prima ta preocupare nu e s-o folosești în interesul omenirii, ci să descoperi modalități mărunte și frivole de a-ți face viața mai ușoară. Da, o să te ocupi și de lupta împotriva răului la un moment dat, dar mai întâi o să-ți folosești puterea de a zbura ca să ajungi mai repede la supermarket. Pentru orice persoană din epocile trecute, Internetul ar părea exact ce ne trebuia pentru a fi niște supraoameni. Totuși, îl folosim mai mult ca să postăm poze cu pisici. O să descoperim cu ajutorul interconectării globale și leacul pentru cancer, dar mai întâi să dăm like pe Facebook la imaginea asta cu o cană de cafea din care ies aburi.
Deadpool, protagonistul filmului cu același nume, e ceea ce s-ar numi un antierou. N-are scopuri la fel de nobile ca Batman și Superman, dar în general se găsește de partea binelui. Poartă și el costum, la fel ca supereroii clasici, însă nu ca să nu fie recunoscut de dușmani, ci pentru că e hidos, iar pielea de pe fața lui arată ca interiorul unui anus. Superputerea lui e că se regenerează rapid, chestie care-l face indestructibil. Pe lângă asta, e și bun la bătaie și execută scheme complexe de arte marțiale, ceea ce nu-l ajută neapărat pe el, cât pe producătorii de la Hollywood, pentru că face filmul mai spectaculos și mai vandabil. Spre deosebire de alți supereroi, Deadpool e mereu agitat și vorbește mult. Practic, are comportamentul unui elev de școală generală care se plictisește la ore.
Înainte să devină Deadpool, Deadpool purta numele de Wade Wilson și era un luptător din forțele speciale lăsat la vatră. Viața i se schimbă atunci când află că are cancer și are parte de un tratament misterios, care-l scapă de boală și îl face indestructibil, dar din care iese și urâțit brutal. Acum, scopul lui e să se răzbune pe cel care i-a stricat prospețimea tenului. N-ai zice că grija pentru o piele catifelată poate duce la scene de bătaie atât de spectaculoase.
E posibil ca Deadpool să fie rolul vieții pentru Ryan Reynolds. Până acum, a jucat în special în comedii mediocre care au eșuat nu neapărat din cauza lui. Lumea a continuat totuși să-l creadă promițător și să-i dea roluri ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. De data asta, Reynolds a nimerit acel rol comic care i se potrivește și care-i pune în valoare și alura atletică. Deadpool e un film mai degrabă reușit cu supereroi, poate și pentru că una dintre superputerile protagonistului e umorul frivol al unui adolescent cu deficit de atenție.
Deadpool, SUA, 2016. Regia: Tima Miller. Cu: Ryan Reynolds, Morena Baccaron.
*Baccarin