Uneori e amuzant să umbli prin magazinele de bricolaj căutând obiecta strict necesare reamenajării unei băi. Nu, prețurile nu te amuză, uneori nu te amuză nici faptul că magazinul e pustiu și trebuie să cauți minute în șir un responsabil de raion, capabil să-ți explice competent avantajele unui vas de toaletă al cărui capc este inclus în preț. Dar, așa cum te amuzi vinovat văzând oameni curioși care încearcă să deslușeacă de ce au pus ăștia o țâșnitoare atât de mică taman lângă veceuri, de parcă toată lumea ar trebui să știe cum arată și la ce este bun un bideu, tot astfel pot râde de tine oamenii ăia când te extaziezi în fața produsului numit “veceu țărănesc”.
Tu stai ca vițelul în fața minunii și, cu aerele-ți de orășean infatuat, începi să te întrebi ce mama naibii o fi acel veceu țărănesc. O fi ajuns moda produselor tradiționale și în această industrie sine qua non a căcatului? O fi ultimul trend, iar tu l-ai ratat? Chiar, de ce presa mainstream ocolește subiectul acestor minunate invenții ale minții umane, simboluri ale creativității românești: veceurile țărănești? De ce, de ce, de ce?
Și, cum stai așa ca boul, admirând minunea de porțelan, diavolul te împinge de la spate să te apropii, să vezi, să cercetezi, să pipăi. A naibii curiozitate. Puteai să stai deoparte, să te mai minunezi puțin și s-o tai, dar nu și nu, că trebuie tu să vezi ce-i ăla “veceu țărănesc”. Și vezi: e un soi de tub. O chestie în care nu intră vreo țeavă și din care nu iese nici o țeavă. Pur și simplu o gaură. Și-atunci începe să-ți fie clar. Nu, veceul țărănesc nu e o hipstereală, ci un mic, dar scump pas spre civilizație pentru cele peste trei milioane de gospodării românești ai căror proprietari se cacă încă în curte, cu tot cu aparținători.
Căci, da, o statistică ce revine an de an să ne bântuie ne spune că aproape 40% din gospodăriile românești, adică mai bine de trei milioane, au încă veceul în curte și nu sunt branșate la un sistem de canalizare.
Nu e mult. E pur și simplu enorm. Sunt niște date care ar trebui să strivească orice politician care mai are neobrăzarea să vorbească despre modernizarea statului. Pe bune? România stat modern, când în 40% din curțile oamenilor se află gropi pline cu căcat? Stat de secol XXI, membru al Uniunii Europene, în care milioane de oameni târâie iarna țurțuri de rahat la cur, pe drumul dintre budă și casă? Mai gândiți-vă!
Se accesează fonduri europene pentru cele mai diverse prostii și suntem mândri de asta. Sute de ONG-uri fac burdihanul mare din impozitele cetățenilor UE, despicând firul în patru cu decontare la Bruxelles, în timp ce milioane de români au parte de călătorii inițiatice spre fundul curți, acolo unde au reușit, cu greu, să pună câteva scânduri în jurul unei gropi pline cu fecale.
Nu în toate satele există canalizare. Sunt cămine culturale, s-au dat bani europeni pentru centre de informare turistică și pentru cine știe ce workshop-uri despre cum se mulge oaia, dar nu, nu există canalizare. Și chiar dacă ar exista, cele 40% din gospodării cu veceu în curte n-ar avansa prea mult. Pentru că, dincolo de țeava care-ți trece prin fața porții, mai există și alte costuri. Ar trebui construită încă o cameră, lipită cumva de casă. Cameră la care ar trebui să ajungă niște țevi și de la care ar pleca altele. Cameră în care ar trebui pus un vas de veceu cu rezervor pentru apă, o chiuvetă și încă niște alte mici chestii absolut necesare. Care costă. Poate nu mult pentru noi, dar enorm pentru niște oameni ale căror venituri se situează undeva la limita sărăciei.
Sunt peste trei milioane de gospodării românești care au, încă, veceul în curte. Cu trei miliarde de euro, poate, am rezolva problema asta. Dar cine ar îndrăzni măcar să recunoască în fața europenilor că avem o astfel de problemă? Rușinați de propria noastră stare, vom sta în fundul curții, ștergându-ne la cur cu ziarele din ce în ce mai puține și visând stat modernizat pe pereți.
Vrei stat modernizat, Traiane? Vrei stat modernizat, Victor Viorel? Vrei stat modernizat, Crin Laurențiu? Atunci scoateți țara din căcat la modul fizic, lingeți-o, curățați-o și arătați-i binefacerile apei curente. După aia ne putem întinde la vorbă cât vreți voi. Dar numai după aia.
63 de vizualizări
pentru mine e o mirare continua cum naiba se gasesc bani (fie ei si europeni desi dam mai mult decit luam, se zice) pentru toate cacaturile insa nu se gasesc pentru treburi relativ normale … una dintre ele si asta cu (scuzati!) canalizarea!
ca taran ce ma aflu ma intreb de fiecare data: bai vere, e cumva interzis de UE ca fondurile alea sa fie folosite la ceva constructiv , e cumva o conjuratie a Vestului sa ne tie la bordei?
ori e doar o chestiune de lipsa de resurse umane capabile (scuzati, din nou!)?