Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Taxi, du-mă unde vrei, dar ocolește și tu prin Dorobanți

Zoom Taxi, du-mă unde vrei, dar ocolește și tu prin Dorobanți

Miercuri la prânz, trecând pe lângă coloana de dube albe de pe Kiseleff, am exclamat: „Tii, cât respect în orașul ăsta! De cinci zile s-a făcut înmormântarea Regelui și oamenii încă stau în coloană funerară”. La Piața Victoriei, până și taximetriștii se strânseră cu sutele în mașinile lor galbene de raliu în ralanti, să comemoreze un alt deces: al traficului. Eu am nimerit târziu la scenă, că venisem cu Uber în loc de metrou. Îmi venea să strig la ei: „Băi, dar dacă staționați toți aici, n-ați rezolvat nimic. Să pornească primii din față și apoi restul, altfel ajungeți să blocați tot orașul”.

Ai fi zis că e 1 Decembrie și Piața Alba Iulia s-a mutat la Victoriei,

pentru că din trompetele de plastic spoite tricolor răsunau imnul național și „Noi suntem români”. Spre deosebire de odele în metru antic ale tefeliștilor, greva asta era cu rimă albă și mult mai restrânsă ca versificație. Se striga: „Or-do-nan-ța!”, „E-u-ro-pa!”, sloganuri care ar fi băgat în ceață orice cetățean străin evenimentelor. Între momentele muzicale, un ins filmat de o singură cameră de televiziune își declama oful la portavoce. Se striga de nașpa către Uber și Taxify, că sunt corporații care nu plătesc taxe, iar ei, taximetriștii, sunt lăsați neputincioși în fața forțelor malefice. Ca să mă lămuresc, am luat și eu trei taximetriști mai vorbăreți la întrebări. Nu din ăia care ar părea că or să-mi refuze cursa și să mă ia la bătaie (ăia nici nu prea erau la protest, probabil dădeau prost la imagine), ci din ăia care păreau dispuși să discute detașat despre taximetriștii care refuză cursa și te iau la bătaie.

La întrebarea „De ce credeți totuși că, în ultimii doi-trei

ani, app-urile astea au acaparat așa de tare piața bucureșteană?”, taximetristul numărul 2 mi-a răspuns: din cauza clienților fără bun-simț. Apoi mi-a povestit cum, odată, un client s-a urcat pe bancheta din spate și și-a pus picioarele pe tetieră, zicând: „Ce, n-ai auzit de Uber? Acolo pot să fac asta”. Eu nu știam de povești din astea, dar i-am dat dreptate că, într-adevăr, ăsta e comportament nesimțit. Poate, dacă aș fi abonat și eu la grupul taximetriștilor pe Facebook, aș fi la curent cu ambele versiuni ale realității. A urmat povestea confesând că, într-adevăr, mai fac și taximetriștii greșeli – e o lume nebună, cu bune și rele de ambele tabere. Ca prim răspuns pentru o mai bună conviețuire a oamenilor, a propus ca clienții să nu-i mai trateze de sus pe șoferi. I-am amintit despre proiectul reîmprospătat de Firea zilele trecute, care ar scoate aplicațiile de ridesharing în ilegalitate, dar care presupune și o serie de reglementări pentru taxiurile în vigoare (fără fumat în mașină, fără comportament aiurea etc.) și mi-a răspuns: eh, cu asta de la final s-o luăm mai ușor, alea or să vină natural.

Taximetristul 3 mi-a povestit cum s-a dus sistemul de râpă

când au intrat mașinile de Ilfov cu 1,39 și 1,19 lei pe piața locală și i-au forțat și pe ei să își țină tarifele jos. Taxiurile-pirat de genul Pelican au fost sursa răului, că altceva era acum zece ani, când era tariful de 1,99 pe kilometru și combustibilul era 2,80 litrul, față de acum, când ai 1,69 kilometrul și combustibilul sare de 5 lei. E normal să plece oamenii buni și să apară jecmănoși în loc. De unde vine și o deducție simplă: dacă firmele „curate” de București ar crește tariful la un 2-2,50 lei, poate am avea taximetrie mai de calitate și oamenii s-ar reorienta pe astea. Ar ignora țepele și ar diminua expansiunea Uber. Numai că nu e așa de simplu, mă lămurește șoferul: oamenii s-ar duce tot la ce-i mai ieftin: șmecherașii care n-au de unde să își scoată profitul fără furăciune sau evaziune. Hiba, conform taximetristului 2, ar fi în Legea 38/2003, mai exact la cuvântul „repetare”, care, mult prea elastic formulat, le permite rechinilor să câștige în instanță toate amenzile date pentru „transport repetat” în și din afara municipiului. Taximetriștii nu erau supărați pe Firea, că „Firea ține cu noi”. Voiau să apese pedala, să se implementeze mai rapid pedepsele pentru concurența neloială.

Cam asta era doleanța principală a adunării:

eliminarea din București a aplicațiilor de ridesharing. Ba, în viziunea primului taximetrist, nici blablacar nu trebuie să fie exclus din represiune. Pot să le dau dreptate măcar la un aspect: șoferii finuți cu odorizant de mosc în loc de brăduț și cruci habar n-au de hartă. De multe ori se învârt în cercuri până să ajungă la destinație. Odată, când eram la coadă la metroul de la Universitate, un uberist n-a știut că avem metrou mai în față, că el circula mai mult la el prin cartier înainte să se bage pe Uber. Taximetriștii clasici, în schimb, știu Bucureștiul ca-n palmă și de aia te fentează pe unde pot, să renteze și pentru ei cursa aia cu tarif de scandal.

Pentru începutul lui 2018 interlocutorii mei din Piață s-au pronunțat optimist, convinși fiind că lucrurile se vor așeza. În ce fel? am întrebat eu. În bine, mi-a răspuns taximetristul 2.

1 comentariu

 1. #1

  Cata minciuna. Ia ghiciti ce firme au inscris masinile si la Clever Taxi? TOATE. Toate firmele din Bucuresti au masini si la Clever Taxi dar ptr acces la aplicatie fiecare taximetrist plateste 100/lei luna. Astia care protesteaza sunt aia analfabeti care habar nu au cum se foloseste o app sau zgarciti si fac scandal ca eu sa nu mai utilizez app de la Clever ci sa sun la dispecerat unde nu raspunde nimeni ori sa vin sa ma rog de el langa minunatul taxi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • Dacă…

  17 iulie 2018

  Dacă în locul mahmurilor șefi de stat care pritocesc soarta lumii s-ar fi întîlnit la Helsinki căpitanii echipelor de fotbal ce-au pompat bucurie, vreme de trei săptămîni, pe străzile globului […]

 • Pușcăria ca poliție politică

  17 iulie 2018

  Un document scos de Băsescu din vechea lui arhivă neagră arată felul în care inculpaților li se anulează șansa unui proces corect. Asta se face “în conformitate cu dispozițiile articolului […]

 • Nea Delirache

  17 iulie 2018

  Au dat-o jos pe Kövesi, pedestrimea pesedistă voia să plece la casele ei, când s-a auzit Liviu Dragnea: Nuuu, mai stați, lupta abia acum începe! Mai repede depistezi așchii de […]

 • Cum a reușit Klaus Iohannis să despartă calul de porumbel

  10 iulie 2018

  După ce s-a jucat o lună de zile de-a Petrarca, domnul Iohannis a scos-o pe Laura din cărți, spulberînd mitul iubirii eterne. Nu i-a fost foarte greu pentru că acolo […]

 • 11 ani cu revocare

  10 iulie 2018

  “…indiferent cît de atacați am fost, indiferent cît de umiliți am fost în fața societății, în fața familiilor noastre, tîrîți în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra…”, zice Kövesi […]