De ani de zile (de 26, mai precis) se caută o soluție pentru Televiziunea Română. Și nu, nu s-a găsit. Cel puțin, nu la nivel oficial. Dar, acum 26 de ani, TVR era unica televiziune a României, iar miza controlării sale era imensă: nimic nu i-ar fi putut face pe politicieni să renunțe la acest imens aparat de propagandă, unica sursă de informare, pe vremea aceea, a unei importante părți a populației. Și, totuși, în 1990, oameni din interiorul televiziunii publice recurgeau la gesturi extreme pentru a determina scoaterea instituției de sub controlul politic. Chiar liderul unuia dintre sindicatele din Televiziune, Dumitru Iuga, a intrat în greva foamei pentru o televiziune liberă. Dar Dumitru Iuga a fost un anticomunist real, arestat înainte de 1989, un om care chiar a crezut că din 1990 avem voie să ne îndreptăm spre o televiziune fără politruci. Pe 21 aprilie, când TVR va avea de aproape o lună un nou consiliu de administrație numit politic, Dumitru Iuga nu va mai fi acolo să spună că nu e bine. Pentru că pe 21 aprilie se împlinesc trei ani de când Dumitru Iuga nu mai poate lupta în nici un fel pentru o televiziune cu adevărat liberă.
Luni, aproape toate partidele și instituțiile care au acest drept și-au desemnat propunerile pentru CA al TVR. În loc să se fi schimbat legea, mai ales că sunt ani buni de când situația catastrofală a TVR cere asta cu urgență, partidele, Președinția și Guvernul merg înainte cu aceleași propuneri obosite și inutile, care nu vor face decât ca și noul CA al TVR să fie, asemeni celorlalte dinaintea sa, un instrument de control și o perpetuă sursă de scandal.
PNL-ul a iscat deja două scrisori deschise pe marginea uneia dintre nominalizări: una contra, una pro. Dar asta e mai puțin important. Important e că PNL, pe lângă o jurnalistă, propune ca membru plin pe Radu Carp și ca membru supleant pe Ada Meseșan, oameni care au mai fost în CA al TVR și numai bine n-au făcut acolo. PSD, chiar dacă vine cu două nume de profesioniste de televiziune, nu face decât să le pună acestora ștampila de afiliate politic și să le îngroape pe vecie. UNPR scoate de la naftalină o venerabilă doamnă de 72 de ani, pe care numai soarta televiziunii publice n-o mai interesează zilele astea. Cei de la UDMR vin, la rândul lor, cu o persoană care a mai fost membră în CA al TVR și care are o lungă istorie legată de banii luați de pomană de la radioul sau televiziunea publice. ALDE îl propune pe Cristian Hadji-Culea, care a fost chiar șef al instituției timp de patru ani. În fine, Guvernul numește un om care a fost dat afară de la o televiziune privată pentru că nu-și atinsese obiectivele de business, iar președintele Iohannis nu mai uimește pe nimeni propunând pentru CA al TVR pe Christel Ungar-Țopescu, a cărei principală calitate este că știe limba germană și conduce redacția de profil a TVR. Faptul că e soția lui Cristian Țopescu nu e în sine o calitate, dar a ajutat-o mult în carieră. Despre propunerile minorităților și cele ale angajaților TVR nici n-are rost să mai vorbim, căci oricum sunt degeaba acolo.
Tragem linie și obținem un nou CA al TVR la fel de politizat și la fel de inutil ca și multe altele înaintea lui. Acolo unde nu e vorba de politruci și sinecuriști e vorba de pafariști. Acolo unde nu e vorba despre incompetenți e vorba despre oameni obosiți și sătui să lupte cu morile de vânt. În nici un caz, însă, TVR nu va avea săptămâna aceasta un consiliu de administrație care să facă față dezordinii și dezastrului financiar care stăpânesc instituția în acest moment. Dacă i-au pus acolo ca să facă ordine în TVR, și-au bătut joc de noi. Dacă i-au pus ca să le dea o sinecură, și-au bătut joc de ei. Oricum am da-o, însă, chiar și în ultimul ceas continuă să-și bată joc de Televiziunea Română, care nu de un CA plin de politruci are nevoie acum, ci de un duhovnic dublat de un procuror îndrăzneț.
nu cred ca sunt destul de multi cu ouale tari (de PASTI)sa poata schimba ceva in TVR!