– Salut Netflix, vreau să-ți propun o miniserie despre Japonia și războaiele dintre samiurai!
– Uau, fascinant! Dar de ce spui samiurai ca ultimul idiot, cînd cuvîntul, o știe o întreagă planetă, e samurai?
– Nu spun eu, o spune cel puțin unul dintre experții noștri în istoria și cultura japoneză.
– Trebuie să fie extrem de experți atunci, pentru că experții normali știu cît contează pentru japonezi eticheta, atenția la detaliu și pronunția corectă.
– Sînt super-experți. Dacă îi asculți măcar cinci minute devii ferm convins că unii își trag mereu chiloții peste pantaloni.
– Și poartă pantofii pe ceafă, sînt sigur. Să revenim însă la miniserie: ai șase episoade dedicate momentelor esențiale care au dus la unificarea Japoniei?
– AM ȘASE MINI-BLOCKBUSTERE DESPRE EVENIMENTE SENZAȚIONALE!!!!!
– Vrei să spui, într-un mod pueril și penibil, că fiecare episod e mai ceva decît cel de dinainte?
– Fix asta vreau să spun, pentru că echipa mea de avocați mi-a precizat foarte clar că ar fi ilegal să folosesc termenul „bun“ în mod explicit.
– Am înțeles, pur și simplu ai preferat abordarea de bîlci, unde fiecare lucru e prezentat senzaționalist și strident, indiferent de importanța sau lipsa lui de importanță.
– Dacă vrei să fii neapărat cusurgiu… Puteai să zici mersi că măcar nu i-am făcut pe japonezi negri și lezbieni.
– E un documentar pentru Netflix, evident că îți voi mulțumi că n-ai fost atît de scrofulos la datorie. Dar, totuși, e ceva demn de urmărit în ciorba asta făcută aparent pe genunchi și prezentată drept esență de vită Kobe?
– Absolut! E despre samiurai, deci vei fi uimit ce lupte feroce se vor da pe toate cîmpurile de bătaie din păduri.
– De ce în păduri???
– Dar unde altundeva ai fi vrut să plasez cîmpul de bătaie? Scrie undeva că trebuie să fie în altă parte?
– Ai dreptate, nu știu ce mi-a venit. Dar măcar e corect din punct de vedere istoric?
– Într-unul din cazuri, da.
– Spre deosebire de…
– Aproximativ toate celelalte. Dar toate sînt unite prin faptul că-s chioare și net inferioare unei bătălii recreate pe computer folosind Shogun 2 Total War.
– Să trecem deci la concluzii: ai zice că acest documentar merită urmărit?
– Sigur că da! Merită urmărit, arestat și închis într-un loc sigur, să nu facă rău la oameni prin vizionare!
Știam despre Netflix că nu au rigoarea, nivelul sau capacitatea intelectuală să înțeleagă de ce BBC, de exemplu, le spală imaginea cu boltă cînd vine vorba de docu-drama. În cazul de față, singurul lucru care rezultă clar e intenția de-a face un documentar pentru cei mai superficiali dintre dobitoci. Lipsa de context, abordarea infantilă, linia narativă uneori de-a dreptul greșită, explicațiile insuficiente și, în general, lipsa clară de înțelegere a subiectului au dat naștere unui mutant bun doar să-ți testezi pe el ascuțimea katanei. Dacă ar avea măcar un dram de onoare, realizatorii ar trebui să-și facă de urgență sudoku.
Age of Samurai: Battle for Japan, miniserie despre Japonia prinsă în ghearele Sengoku Jidai.
1.311 vizualizări
Cei de la Netflix au dat-o-n bară și cu documentarul despre Roma antică, cred că tot în colaborare cu BBC-ul. Și acolo e plin de fantezie la greu iar adevărul istoric plînge într-un colț din cauza violului.