Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Un documentar care e 37,5% Kurosawa

Zoom Un documentar care e 37,5% Kurosawa

– Salut Netflix, vreau să-ți propun o miniserie despre Japonia și războaiele dintre samiurai!

– Uau, fascinant! Dar de ce spui samiurai ca ultimul idiot, cînd cuvîntul, o știe o întreagă planetă, e samurai?

– Nu spun eu, o spune cel puțin unul dintre experții noștri în istoria și cultura japoneză.

– Trebuie să fie extrem de experți atunci, pentru că experții normali știu cît contează pentru japonezi eticheta, atenția la detaliu și pronunția corectă.

– Sînt super-experți. Dacă îi asculți măcar cinci minute devii ferm convins că unii își trag mereu chiloții peste pantaloni.

– Și poartă pantofii pe ceafă, sînt sigur. Să revenim însă la miniserie: ai șase episoade dedicate momentelor esențiale care au dus la unificarea Japoniei?

– AM ȘASE MINI-BLOCKBUSTERE DESPRE EVENIMENTE SENZAȚIONALE!!!!!

– Vrei să spui, într-un mod pueril și penibil, că fiecare episod e mai ceva decît cel de dinainte?

– Fix asta vreau să spun, pentru că echipa mea de avocați mi-a precizat foarte clar că ar fi ilegal să folosesc termenul „bun“ în mod explicit.

– Am înțeles, pur și simplu ai preferat abordarea de bîlci, unde fiecare lucru e prezentat senzaționalist și strident, indiferent de importanța sau lipsa lui de importanță.

– Dacă vrei să fii neapărat cusurgiu… Puteai să zici mersi că măcar nu i-am făcut pe japonezi negri și lezbieni.

– E un documentar pentru Netflix, evident că îți voi mulțumi că n-ai fost atît de scrofulos la datorie. Dar, totuși, e ceva demn de urmărit în ciorba asta făcută aparent pe genunchi și prezentată drept esență de vită Kobe?

– Absolut! E despre samiurai, deci vei fi uimit ce lupte feroce se vor da pe toate cîmpurile de bătaie din păduri.

– De ce în păduri???

– Dar unde altundeva ai fi vrut să plasez cîmpul de bătaie? Scrie undeva că trebuie să fie în altă parte?

– Ai dreptate, nu știu ce mi-a venit. Dar măcar e corect din punct de vedere istoric?

– Într-unul din cazuri, da.

– Spre deosebire de…

– Aproximativ toate celelalte. Dar toate sînt unite prin faptul că-s chioare și net inferioare unei bătălii recreate pe computer folosind Shogun 2 Total War.

– Să trecem deci la concluzii: ai zice că acest documentar merită urmărit?

– Sigur că da! Merită urmărit, arestat și închis într-un loc sigur, să nu facă rău la oameni prin vizionare!

Știam despre Netflix că nu au rigoarea, nivelul sau capacitatea intelectuală să înțeleagă de ce BBC, de exemplu, le spală imaginea cu boltă cînd vine vorba de docu-drama. În cazul de față, singurul lucru care rezultă clar e intenția de-a face un documentar pentru cei mai superficiali dintre dobitoci. Lipsa de context, abordarea infantilă, linia narativă uneori de-a dreptul greșită, explicațiile insuficiente și, în general, lipsa clară de înțelegere a subiectului au dat naștere unui mutant bun doar să-ți testezi pe el ascuțimea katanei. Dacă ar avea măcar un dram de onoare, realizatorii ar trebui să-și facă de urgență sudoku.

Age of Samurai: Battle for Japan, miniserie despre Japonia prinsă în ghearele Sengoku Jidai.

 
1 comentariu

 1. #1

  Cei de la Netflix au dat-o-n bară și cu documentarul despre Roma antică, cred că tot în colaborare cu BBC-ul. Și acolo e plin de fantezie la greu iar adevărul istoric plînge într-un colț din cauza violului.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Balada țăranilor fictivi

  22 iunie 2021

  Astăzi orașul vaccinează satul, o, Doamne, ce frumos poate să sune: cei goi să exerseze dezbrăcatul, cei morți să exerseze-o-ngropăciune ! I-ați vaccinat și-n nouă sute șapte, vîrîndu-le pe gît pămîntul […]

 • Armata morților se pune în mișcare

  22 iunie 2021

  Morții dispăruți în lunile pandemiei au început să reapară. Acum au acte în regulă, identitate și adresă. Au redevenit cetățeni ai României, cu drepturi și libertăți, și își trăiesc somnul […]

 • Campania de explicații merge ca unsă

  22 iunie 2021

  Armata română, care coordonează campania de vaccinare prin viitorul general Valeriu Gheorghiță, are explicații. Mai ales pentru faptul că de luni, deja, scade constant numărul persoanelor care se vaccinează zilnic. […]

 • Un omagiu tardiv

  15 iunie 2021

  Acum vreo șapte ani, prin mica publicitate a unui ziar, am făcut, la preț de nimic, o achiziție  de zile mari. Am intrat în posesia nu a unui Ferrari de epocă, […]

 • Subiecte la examenul de incapacitate

  15 iunie 2021

  Liceele bune, atîtea cîte au mai rămas, sînt distruse sistematic prin falsificarea examenului de capacitate. Faptele se petrec în gimnaziu, prin complicitatea părinți-copii-profesori și prin dezastruoasa formulă a examenului unic […]