Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Un veac de secuitate

Zoom Un veac de secuitate

Bineînțeles că CTP a dat și el puțin cu sapa la scandalul din secuime, cu brutarii din Sri Lanka: “A mai vorbit un ins înainte. Ăsta vorbea un soi de românească de grohotiș. (…) În schimb, cei care au spus că sunt muncitori foarte buni, «nu avem nici o problemă cu ei, sunt și ei oameni»… ăștia vorbeau fie românește curat, fie românește cu accent maghiar, dar bine”.

Tare m-am mirat să aflu că nimeni, dar nimeni din acest scandal nu are comportamentul lui Nicolae Ceaușescu și nici o franzelă albă nu îi aduce aminte de Lenuța Ceaușescu sau de Viorica Dăncilă, care de fapt sunt o unică ființă – luate în abstract, împărtășesc aceeași esență, sunt din același aluat, turnat în același tipar. Ați prins ideea, deși e păcat că nu mi-ați văzut mandibula încleștată în timp ce scriam asta.

CTP e tipul care dacă ar alinta într-o poezie un iepuraș, la recitare iepurașul ar muri, strivit de energia întunecată a poetului.

Cam asta e și atmosfera pe care reușește CTP s-o creeze la fiecare eveniment. Prin logica proprie, el aduce doza de întuneric necesară unui carnagiu.

Promițător este și băiețașul ăla cu metrul de autostradă, Ștefan Mandachi: “O să deschid cât de curând o franciză în Sfântu Gheorghe. Vor fi străini acolo, s-a priceput? Deși nu erau planificați! Asta ca să știe nebunii cu gândire feudală și să ne evite. Am voie să respect legea în țara mea, nu?”.

Mandachi vrea să le arate ungurilor că nu dețin ei adevărul, cum se spune. Și nici naționalismul ieftin. Și nu sunt ei nici deținătorii rasismului absolut. Avem și noi partea noastră de rasism în toată treaba asta. Adică de-abia așteptau unii români să-și arate propriile rezervoare de ură.

Parcă l-am și uitat pe primarul din Târgu Mureș, fost și viitor, în vecii vecilor, amin. Cel care are niște idei foarte bune, numai că nu prea le parlește el bine pe românește. Împachetează icre negre în hârtie de ziar.

1 comentariu

 1. #1

  Adaptare la un banc stravechi: Mai prosti deatata nu putem sa fim! BA DA!!!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Crime cu miros de pandemie

  30 iunie 2020

  În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

 • Vacanța mare

  30 iunie 2020

  Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]

 • Încă puțină cenzură, că nu dați de la voi

  30 iunie 2020

  De ani de zile, Facebook, cel puțin, acționează arbitrar și nejustificat într-un demers constant de amuțire a vocilor care nu respectă comoditatea politică. Dar nu este de ajuns, se pare, […]

 • Plai cu boi

  23 iunie 2020

  Cînd dăm și noi orbește în gropi, apelăm la postumele buruienoase ale tutorelui nostru suprem, Mihai Eminescu, la micile bijuterii fără perdea, comise cu autoironie prin hîrtoapele existenței sale năprasnice: […]

 • Păcănele mii și stele făclii

  23 iunie 2020

  E mare urgență să fie ajutate două ramuri economice, zice Guvernul: HoReCa și păcănelele. HoReCa apare în pozele cu premierul și cu președintele. Are cînd chipul măsliniu al libanezului Murad, […]