Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Unde să fugi de acasă dacă ești minor și ai chef de o aventură

Zoom Unde să fugi de acasă dacă ești minor și ai chef de o aventură

Ne-a mișcat pe toți povestea fetei de 15 ani care voia să plece de acasă încă de la vârsta de 12, dar n-avea încă un iPhone 5 pe care să-l vândă pentru a-și acoperi cheltuielile de drum. Avea, însă, un duhovnic, un om de toată cinstea, căruia i-a spus de multă vreme că se teme de apocalipsă și că ar cam vrea să o taie la mănăstire. Îi spunea asta și atunci când i se proptea regulamentar sub sutană, la spovedanie, dar i-o spunea și în zecile de e-mailuri. Căci de, te-ai gândi că dacă-ți aperi copiii de pedofilia de pe internet și de traficanții de carne vie e OK. Cât rău ar putea să le facă schimbul de mesaje electronice cu un preot? Nu?

Dar astea sunt problemele părinților, nu ne interesează pe noi. Noi vrem să vorbim cu tinerii, cu adolescenții debusolați care, din varii motive, au chef să o taie de-acasă la vârste fragede, spre gloria și slava Marelui Arhitect.

Dragii noștri, e clar că vorbim aceeași limbă: nu mai e cool să fugi de-acasă din dragoste, pentru că te bat părinții sau pentru că ai luat o notă mică. Nu mai e cool nici să fugi în străinătate, ca să scapi de dictator, cum nu e cool nici să fugi doar așa, o zi-două, prin cluburi. Cluburile sunt locuri ale pierzaniei de bani, în timp ce mănăstirile sunt locuri binecuvântate, în care banul se strânge, nu se cheltuie aiurea. e clar că v-ați prins și voi că unii dintre cei mai bogați oameni din România sunt călugării și popii. Probabil le-ați văzut mașinile și hainele alea pline de aur. Ei bine, ați ales destinația bună în caz că fugiți de acasă: mănăstirea. Cum, însă, nu există un ghid oficial al celor mai mișto mănăstiri, vom încerca să vă orientăm puțin profesional, spunându-vă unde e de mers și unde nu prea. Nu uitați: sunt peste 493 de mănăstiri în România, unde “viețuiesc” peste 8.500 de călugări și călugărițe. Nu în toate aceste locuri e de mers, dacă ești adolescent tulburat, nu toți acești oameni rezonează la mintea unui copil fără repere.

1. Mănăstirea Neamț, județul Neamț. E mișto, e o mănăstire veche, ctitorită de Petru I Mușat. Are ziduri, o curte frumoasă și locuințe în afara încintei. Practic, e un mic sătuc pentru men in black. Adorabil. Atracția principală era, acum ceva vreme, un sfânt descoperit prin minune dumnezeiască în mijlocul curții. Aduce bani frumoși. Dacă acolo vrei să fugi de acasă, ai grijă să fii de sex masculin, căci e mănăstire de taici. Tinerii călugări sau aspiranți au voie să meargă pe lângă mănăstire ținându-se de mână, chioșcurile din parcarea turistică vând și băuturi alcoolice, iar în apropiere e și un seminar. Acolo sigur găsiți conexiuni la internet, pentru a vizita sfintele site-uri de urși și rugăciuni în grup.

2. Mănăstirea Petru Vodă, județul Neamț. Vă place Mihail Neamțu? Știți ce trebuie să faceți cu mâna dreaptă? Da, da, exact: să o ridicați spre cer, într-un salut înălțător. Dacă vă mai place și să purtați cămăși verzi, cu diagonală neagră din piele și dacă Radu Gyr vi se pare un mare poet, la Petru Vodă trebuie să mergeți. E păcat că nu-l veți mai găsi pe părintele Iustin Pârvu să vă îndrume, dar spiritul căpitanului bântuie prin jur, iar legionarism puteți învăța chiar și de la copiii de 6-7 ani. Dacă aveți alte gânduri, nu-i de voi acolo. E un loc al rugăciunii, al dicisplinei și spălării pe creier. Abstinență și bătături. Doar pentru fanatici.

3. Mănăstirea Sihăstria Rarăului, județul Suceava. Ei da, iată și un loc pentru fetițe. Aloo, nu travestiți puberi și drag-queens cu dereglări hormonale. Nu, nene, fete, din alea adevărate. cu tot ce le-a dat domnul. Înțelegeți, în fine. Aici, dacă mergeți, să știți că părintele stareț nu vă va da pe mâna polițiștilor. Va găsi el o sutană sub care să vă adăpostească. Iar după aia, după ce se mai liniștește treaba care în prealabil se îngroșase, vă trimite la gară și vă urcă în tren. Bine, cam lipsiți de maniere sfinții părinți. serios. Mai suntem în epoca în care să trimiți fata acasă cu trenul, dom’le? Ce, vă durea, zgârciților, să-i fi pus la dispoziție mașina starețului? Sau un BMW cu număr de Bulgaria, de-al unui călugăr mai mărunt. Țărani, nene, țărani. Până și din Silver Church te trimite iubirea de-o noapte cu taxiul acasă, iar acolo nu-i mănăstire așa de bogată.

4. De fapt, dacă aveți chef s-o tăiați de acasă, mergeți la oricare din cele 493 de mănăstiri ortodoxe din teritoriu. Oriunde e nevoie de un prost mic și în putere, care să rânească pentru leneșii ăia mai bătrâni, care stau toată ziua cu curul pe cuptor, pretinzând că se roagă. Nu vă faceți griji dacă vreți să aveți copii: se poate și în mănăstire, nu-i chiar atât de rar fenomenul. Iar dacă nu vreți copii, s-au inventat anticoncepționalele.

Hai că-i frumos și la mănăstiri. Serios. Fugiți acolo. Școală nu faceți, de muncit munciți în aer liber, bani vin de la stat și de la alți fraieri… NU, serios, în viața reală s-ar putea să fie prea greu pentru voi.

3 comentarii

 1. #1

  Tu asta care-i scris articolul macar ai citit noul testament din biblie s-au ai habar despre religia in care faci parte?

 2. #2

  Foarte bun articolul!!!

 3. #3

  Tu ai citit abecedarul si cateva manual? Alea de religie nu se pun!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
 • Peisaj cu tractor românesc trăgînd cu lanțul de Coloana Infinitului

  23 aprilie 2024

  Scuip sînge ca Bălcescu și nu sînt în Sicilia, să-mi scurm în cimitirul săracilor culcuș. Goniți-mă cu pietre să întregesc familia celor cu țara-n traistă, de sila voastră duși. Cînd […]

 • Nebunii care se visează președinți

  22 aprilie 2024

  Gafa cu desemnarea lui Cîrstoiu pentru Primăria Capitalei va avea consecințe la celelalte alegeri. Împreună și separat, PSD și PNL vor pierde voturi, vor fi obligate să-și schimbe tactici, oameni […]

 • Monologul unui telefon cu fise, rămas fără certificat de revoluționar

  16 aprilie 2024

  Prea mult sictir, prea multă operetă și un exces nebun de figuranți, a mai rămas puțină Julietă și un profesor de-ngropat talanți, și-o urmă de Romeo în culise descoperită de-un […]

 • Adio, Army

  15 aprilie 2024

  Cînd aliatul Rusiei atacă Israelul și se pregătește să complice și mai mult socotelile de securitate ale lumii civilizate, te întrebi iar, a suta oară, unde sînt banii armatei române. […]

 • Invitație la nuntă

  9 aprilie 2024

  Nimeni nu-i simte îngerului lipsa (mecanic de-ntreținere în cer). Veniți să reparați Apocalipsa, că dă Natura în marșarier! Cel care-a scris că veacul ăsta jalnic va fi religios ori de […]

 • Generalii lui Piedone

  8 aprilie 2024

  De cînd Piedone a devenit preferatul sondajelor, o armată de scarabei politici a început să fojgăie pe lîngă el ca împrejurul unui tomberon. Voiculescu i-a organizat o lansare fastuoasă la […]

bijuterii argint