Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Voiculescu cel sfînt

Zoom Voiculescu cel sfînt

Vasile Voiculescu a fost medic, poet, prozator și dramaturg, dar cel mai bine l-a prins rolul de sfînt, jucat sub fiecare din acoperirile lumești. S-a născut în 1884 lîngă Buzău, în familia unui gospodar înstărit, care-i atribuia lui Dumnezeu, pentru belșugul rustic în care i se zbenguia familia, doar jumătate din merite. Copilul Vasile s-a trezit înzestrat nu numai cu o viață lină și lipsită de griji, ci și cu o frumusețe naturală ieșită din tiparele țărănești, pe care sătenii le-o puneau în cîrcă ursitelor cerești. Cu chipul său angelic, sculptat de imaginația rurală, Vasile a plutit peste copilărie și adolescență așa cum a mers Iisus pe ape, însoțit de firea sa blîndă și de nimbul sfințeniei.

A studiat alfabetul la Pleșcoi, împărțirea cu rest la Buzău și geometria în spațiu la București, la Liceul “Gheorghe Lazăr”. Fiindcă literatura îl trăgea de mînecă, a început Facultatea de Litere în 1902, dar, ca urmare a lecturilor științifice și a umanismului ortodox, a abandonat și a trecut la Medicină. În 1910 a ajuns doctor în chirurgie și specialist în epidemiologie. A practicat medicina la țară, unde faima de vindecător al sărmanilor s-a adăugat aurei de sfînt.

Cînd a început războiul, Vasile Voiculescu s-a prezentat la comandamentul trupelor terestre din Bîrlad și a preluat, ca medic militar, comanda spitalului mobil numărul 6. Nu a luptat la propriu pe front, nu a tras cu pușca și nici cu tunul, fiindcă dragostea față de semeni și vocația de salvator l-au împiedicat. Dar s-a ocupat neobosit de răniții și muribunzii Marelui Război. A arătat dăruire și eroism, a smuls din ghearele morții, ale bolii și ale suferinței regimente întregi. În timpul epidemiei de tifos a contractat boala, dar a refuzat să plece de pe front, continuînd să lupte cu virusul în fruntea plutonului de medici și infirmieri mult după încheierea războiului. A fost decorat cu “Steaua României cu spade” și lăsat la vatră, unde s-a dedicat medicinei și literaturii.

Vasile Voiculescu a scris zece volume de poezie, patru de proză și patru de teatru. Din toate răzbate același umanism cu străluciri creștine, din care contemporanii i-au făurit reputația angelică.

În 1958, comuniștii l-au băgat la pușcărie la 74 de ani, fiindcă viața lui de sihastru ortodox, literar și medical amenința, chipurile, regimul. Cu înfățișarea și liniștea unui arhanghel albit, Vasile Voiculescu a uimit deținuții din Jilava și Aiud, iar pe mulți dintre paznici i-a făcut să se lepede de ateism. În 1964, moare. A rămas singurul caz nerezolvat din cariera sa medicală și creștină.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
romania100