Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Voluptoasa eroină a războiului secret

Zoom Voluptoasa eroină a războiului secret

Marele Război nu s-a dus întotdeauna pe front sau în cancelariile Europei. Multe bătălii s-au cîștigat și s-au pierdut în budoare, în șoproane, în căpițe, pe canapele de catifea sau direct în fîn, în așternuturi de mătase sau în grajd, oriunde zîmbetul provocator și întredeschiderea magică a picioarelor i-au creat un avantaj spionajului feminin.

Maria Bălan s-a născut în 1895, la Vîrșeț, în Serbia, în sînul minorității românești și, înainte să ajungă cea mai importantă agentă a întregii noastre istorii, natura s-a asigurat că are toată înzestrarea necesară. Brunetă, înaltă, cu o privire care putea doborî de pe cal un escadron de roșiori, Maria avea acea frumusețe fatală pe care chirurgia încă nu reușea s-o extragă din inima bolnavului. La 16 ani arăta ca și cum Diavolul s-ar fi ocupat personal de imaginea ei. Între formele ei irezistibil de rotunde, singurul lucru ascuțit era mintea. Maria avea o inteligență cu mult peste nivelul promis de Școala normală pe care a absolvit-o în localitate și, după cum s-a dovedit mai tîrziu, cu mult peste nivelul ofițerilor austro-ungari.

În 1912, cînd în Vîrșeț vine un corp al armatei imperiale, Maria vorbește destulă germană ca să înțeleagă impresia pe care o produce asupra batalioanelor călare. Vorbește și franceza, și maghiara, și româna, și sîrbo-croata, extinzîndu-și, astfel, farmecul pe toată zona Balcanilor de Vest.

Un sublocotenent de ulani, încartiruit în casa familiei Bălan, e secerat de amor la prima cină și o cere de nevastă în felul alert al cavaleriei ușoare. Tinerii fug la Timișoara, iar sublocotenentul îndrăgostit nu are habar că bucuria pe care o poartă sub veston e, de fapt, suferința ce va molipsi întreaga armată austro-ungară. E posibil ca Maria Bălan să fi fost deja recrutată de Serviciile românești în momentul în care micul austriac cu mustăcioară a răpit-o din curtea casei, dar se prea poate ca evadarea să fi fost doar o decizie a hormonilor.

Odată ajunsă în intimitatea societății ofițerești austro-ungare, Maria cucerește fără efort statele majore, generalii, coloneii, căpitanii și locotenenții. Din rapoartele trimise la București se înțelege că nici o armă nu e lăsată să aștepte prea mult la ușa dormitorului. Corpul VII al armatei imperiale, masat la granița cu România, e la picioarele ei. Se dau recepții pentru ea, au loc dueluri, se pun la bătaie bijuterii. Soldele și averile comandanților de regiment încep să se subțieze, în timp ce informațiile trimise de Maria la București îl ajută pe Brătianu să înțeleagă cît de imprudentă e o intrare timpurie în război.

Anul exact al recrutării ei nu se cunoaște, însă e clar că primul război mondial ar fi arătat mult mai prost pentru noi dacă Maria Bălan nu și-ar fi pus la bătaie corpul și mintea. În 1915 a furnizat întreaga rețea de informatori plantată de Puterile Centrale pe frontiera Ardealului. În 1916 a livrat dispozitivul trupelor austriece din Banat și dispunerea marilor unități maghiare din Transilvania. Toate lucrările genistice pe granița cu România și toate acțiunile majore de spionaj întreprinse de Budapesta au fost cunoscute la București numai fiindcă Maria Bălan arăta așa cum arăta.

Cînd Bucureștiul a căzut, în decembrie 1916, germanii au găsit în arhivele serviciului secret al armatei adevărata ei identitate. Maria Bălan a fost arestată la Timișoara și condamnată la moarte. Urma să fie spînzurată chiar a doua zi, însă plutonul de execuție a găsit celula în care fusese întemnițată goală. Lipsea și tînărul ofițer care o păzea. Tot ceea ce rămăsese era pătura mototolită de pe pat în care puteau fi ghicite cauzele erotice ale evadării.

Maria Bălan a dispărut o vreme din peisaj, protejată de Serviciile românești, după care a reapărut, în anii ’30, în presa pariziană, prezentată ca o eroină a frontului secret. În 1936 a fost găsită moartă la mormîntul familiei din Vîrșeț. Fusese otrăvită cu o otravă mai puternică decît dragostea.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  o poza????!!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
 • Cum a inventat mama lui Liviu Dragnea la ea în sat capotul, umbrela și bulzul geto-dac

  21 mai 2019

  Liviu Dragnea i-a smuls lui Petre Daea ciosvîrta oii de la gură, jucîndu-se cu ministrul Agriculturii de-a Don Quijote. Se vede însă că elevul Dragnea Liviu n-a aprofundat romanul cu […]

 • Să rezolvăm Securitatea!

  21 mai 2019

  Președintele României, Traian Băsescu, a fost securist (sînt documente). Premierul României, Radu Vasile, a fost informator al Securității (a recunoscut-o public fostul președinte Emil Constantinescu). Premierul Theodor Stolojan a lucrat […]

 • Despre ce vorbim?

  21 mai 2019

  Taximetriștii sunt pesediști, la asta se rezumă scandalul Uber. La fel ca pesediștii, ei nu au respect pentru reguli. Sunt mitocani, fac prețuri, conduc mașini mizerabile, la fel cum Liviu […]

 • Sasus captivus

  14 mai 2019

  Dacă C.T. Popescu și Emil Hurezeanu ar fi trăit pe vremea summit-ului de la Maglavit, cînd un cioban mut a purtat convorbiri rodnice cu Dumnezeu, n-am nici o îndoială că […]

 • Mahmurul și-a făcut datoria

  14 mai 2019

  Din denunțurile scoțienilor Walker, Ballantine și Chivas, care au continuat să colaboreze cu ofițerul Traian Băsescu și după ce acesta s-a repatriat de la Anvers, se înțelege că fostul președinte […]

romania100