Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Aromânia Mare

Zoom Aromânia Mare

În mai 1894, cînd s-a născut Mihail Naum, Brăila era un oraș cosmopolit și bogat, care trăia regește din exportul de grîu, dar nu se dădea înapoi să guste din dulceața desfrîului universal, cultivat în uriașul port laolaltă cu relațiile comerciale. Tatăl lui Mihail, Traian Naum, aromân fărșerot cu origini în Volos, își ținea familia cu mica negustorie, aducînd oi cu bacul din Dobrogea pentru măcelăriile și grătarele de mici care afumau pe atunci Brăila.

Mihail și-a petrecut copilăria bătînd malurile Dunării, tîrînd după el un cîrd de copii cu mucii pe piept, organizîndu-i după cărțile de aventuri pe care le citea, distribuindu-i în roluri de învinși și înfricoșîndu-i ori de cîte ori se ivea ocazia să se abată de la litera autorului. Visa să înfrunte un monstru acvatic așa cum făcuse Căpitanul Nemo și chiar credea că poate dibui unul. Pe atunci Dunărea ascundea nu doar moruni mai lungi ca o goeletă, ci și somni monumentali, care înfulecau gîște, retezau brațe de pescar și înghițeau copii. Nici azi nu se știe precis unde începea legenda și unde se termina realitatea, dar Mihail a stat o vreme în cumpănă dacă să-și hrănească visul și să captureze monstrul folosindu-l drept momeală pe cel mai mic și mai neobservat dintre țîncii care se țineau după el.

În 1915, după absolvirea școlii de ofițeri, Mihail Naum a fost înaintat la gradul de sublocotenent și trimis la Regimentul 38 Infanterie. Un an mai tîrziu, în septembrie 1916, Mihail își comanda plutonul în fața trupelor bulgare, turce și germane, pe frontul Dobrogei. Luptă la Parachioi, Arabagi și Mulchiova și scapă neatins. Dar pe 18 septembrie, după doar o lună de război, batalionul lui e surprins de un baraj de artilerie devastator.

Trupa e aproape spulberată, iar cînd infanteria germană năvălește în tranșeea apărată de români, Mihail ordonă atacul la baionetă. Cei cîțiva ostași care s-au putut ridica în picioare înainte să recadă secerați au putut auzi doar strigătul locotenentului Naum. Acel strigăt nebunesc, desprins dintr-o lume pe care ei n-o mai înțelegeau, a rămas un timp suspendat deasupra cîmpului de luptă, căutîndu-și locul prin care să sestrecoare în istorie. „Înainte! Pe ei! Nu luăm prizonieri!“, striga sublocotenentul Naum, așa cum desigur strigase în lunca Dunării pe vremea copilăriei, cînd  înfrunta krakenii din adîncuri și comanșii din preerii.

Mihail și-a petrecut ultimele secunde din viață descărcîndu-și revolverul în prima grupă de infanteriști nemți care înainta de-a lungul șanțului. Un glonte l-a lovit în obraz, apoi încă unul în piept. A murit pe loc, dar strigătul lui, „Nu luăm prizonieri!“, a rămas în viață, fiind întrebuințat, cu speranță și cu umor, ori de cîte ori trupa simțea că n-o scoate la capăt.

A trăit doar douăzeci de ani și a luptat doar o lună. A fost cît pe ce să piardă pariul cu nemurirea, dar a avut noroc.Din 2018, bustul său privește spre Dunăre din inima orașuluiBrăila.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  Aceste “marunte” realitati istorice ar trebui sa schimbe perspectiva asupra “eroilor cu rol determinant de la revolutie”! Care revolutie?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Cioclii

  4 august 2020

  Viziunea convalescentului privind în oglindă Fiți gata la harpoane că îngeru-i la copcă în țara cea vestită și rece de sub votcă cu turlele înfipte în nori pînă-n prăsea, momiți-l […]

 • N-a mai mers la pușcărie, hai, măcar, la Primărie!

  4 august 2020

  Așa cum bețivii adevărați își revin spre dimineață dacă simt pe gîtlej un nou pîrîiaș de vodcă, Traian Băsescu dă semne de dezmeticire. Lunga mahmureală politică nu i-a priit. Abstinența, […]

 • România din ce în ce mai puțin educată

  4 august 2020

  Klaus Iohannis este profesor. Nu și-a mai exercitat meseria din 1997, e drept, acela fiind anul în care a părăsit definitiv catedra pentru un post în administrație. Mai întâi inspector […]

 • Martirii carantinei

  28 iulie 2020

  Printr-o ironie a sorții, săptămîna trecută Marea Neagră și-a luat și ea rația de libertate, fiindcă din două sute de mii de samavolnici care s-au scăldat în lipsa de respect […]

 • Cel mai scump dulap din istorie

  28 iulie 2020

  „Am obținut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro“, a zis președintele Iohannis, și s-au găsit destui să se repeadă să-i pupe mîinile ca unui binefăcător. Banii ăștia, […]