Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Artilerist călare cu sabia-n gheare

Zoom Artilerist călare cu sabia-n gheare

Într-o după-amiază de octombrie a anului 1916, în timp ce obuzierele grele germane săpau cratere în Regimentul 51 Infanterie, un șuierat asurzitor a pornit din spatele liniilor românești. Tunetul canonadei s-a auzit la cîteva secunde și, imediat, în liniile inamice, au putut fi zărite erupțiile de pămînt amestecat cu schije de lemn, furgoane de intendență, artileriști bulgari, afete de tun, cai și motocicliști nemți. Prima baterie de artilerie grea a armatei române a fost deplasată pe frontul din Dobrogea, iar modificarea reliefului prin bombardament a căpătat, din acea zi, dublu sens. Acum nu doar obuzierele Krupp săpau rîpe și defileuri în pozițiile noastre. Venise timpul ca și obuzierele Schneider, de fabricație franțuzească, intrate în dotarea armatei române, să remodeleze podișul dobrogean pe care staționau trupele germano-bulgare.

În fruntea acestei baterii lupta căpitanul Corneliu Dragalina, unul din cei șase copii ai generalului Ion Dragalina. Generalul urma să devină legendă cîteva zile mai tîrziu, după întîlnirea cu două gloanțe de mitralieră în luptele de pe Valea Jiului. Dar era abia 10 octombrie și fiul abia începuse ascensiunea eroică în urmărirea tatălui.

Pe 10 octombrie, o coloană de atac bulgară a frînt rezistența Batalionului 3 din Regimentul 51. Soldații români, lipsiți de muniție, au lăsat tranșeele și au rupt-o la fugă din fața baionetelor bulgărești, care-i spintecau pe cei cîțiva rămași în tranșee. Acesta a fost momentul pe care războiul i-l rezervase căpitanului Dragalina. Gloria i s-a înfățișat așa cum li s-a înfățișat tuturor soldaților, pe un platou neclar, la egalitate cu moartea.

Corneliu Dragalina a înțeles că frontul se va rupe și a lăsat un locotenent la comanda bateriei, iar el s-a năpustit înainte, cu sabia scoasă, cerînd un cal printre explozii și împușcături. Mica secvență shakespeariană – pe care se poate s-o fi recunoscut sublocotenenții absolvenți de Litere, în caz că n-o luaseră cu toții la picior – s-a încheiat miraculos. Dacă Richard al III-lea și-a răcit gura de pomană, Dragalina al II-lea a avut noroc. Din norul de fum care plutea peste tranșee a apărut în goană un cal care-și pierduse cavaleristul, dar își păstrase șaua, scările și frîul. Corneliu Dragalina l-a încălecat și, fluturîndu-și sabia deasupra capului, ca un cavaler medieval rătăcit printre obuze, s-a năpustit asupra batalionului de infanterie bulgar care înainta prin breșa creată. Văzîndu-l, pedestrașii noștri s-au luat după el, iar lunetiștii bulgari l-au luat la ochi. Dar exploziile scuturau atît de tare pămîntul, încît nimeni nu l-a putut nimeri pe căpitan, iar felul nebunesc în care el călărea, prin șuvoiul de gloanțe și vălătucii de fum, i-a făcut pe români să-l urmeze cu urale.

Bulgarii au fost opriți și dați peste cap, urmăriți apoi la baionetă și foc de voie pînă cînd s-au întors în tranșeele lor, iar Batalionul 3 a reușit să revină pe poziția de unde fusese dizlocat. Ca prin minune, căpitanul Dragalina a reapărut la baterie cînd toată lumea îl credea mort, călare pe calul providențial pe care exploziile și destinul i-l scoseseră în față.

Pentru aceste fapte a primit Ordinul “Mihai Viteazul”, prima decorație dintr-un lung șir de onoruri, de războaie și de bătălii, așa cum vom afla în episodul următor.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Pt 99% din public exista doar Turtucaia, si nu din vina sa. Voi ati povestit de Cobadin, Nazarcea, eroicul Stan Poetas. Sincer, spre marea mea rusine, acum am aflat abia de capitanul Dragalina. Felicitari, tineti-o tot asa. Fiind asumate colectiv, nu pot decat aprecia stilul redactiei.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Dragi cetățeni români!

  3 decembrie 2019

  Klaus Iohannis nu-i chiar nepotul feldmareșalului Mackensen, dar cu siguranță cîțiva uncheși de-ai săi au bătut pas de defilare pe Calea Victoriei în 1916, cînd nemții au intrat ca-n brînză […]

 • România normală

  3 decembrie 2019

  Nimeni nu știe cum arată România Normală, cu atît mai puțin noul președinte Iohannis, care a apărat acest slogan cu fălcile încleștate, ca și cum s-ar fi temut să nu […]

 • Ruleta românească

  3 decembrie 2019

  Rar a fost dat României să vadă sinucigași mai talentați decât cei din Guvernul Orban. Ar fi, poate, un spectacol simpatic dacă nu i-ar afecta pe deja din ce în […]

 • Rușinea de a fi stîngist

  26 noiembrie 2019

  Datorită mamuților cu păr, cu burtă sau cu chelie din PSD, intelighenția românească de stînga, rușinată, se dopează cu praful marxismului prin cafenele obscure sau prin facultățile de Filosofie, așteptînd […]

 • Țară, țară, vrem președinte!

  26 noiembrie 2019

  Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura la președinția României, pentru un al doilea mandat, în iunie 2018, cu aproape un an și jumătate înainte de alegerile prezidențiale. De atunci, KWI așteaptă […]