Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Brutus secerat de schije

Zoom Brutus secerat de schije

În septembrie 1884, Dobrogea era un teritoriu proaspăt dobîndit de Regatul României. Fusese sub ocupație otomană secole la rînd, dar turcii nu s-au dat de ceasul morții s-o colonizeze, așa încît, la sfîrșitul secolului al XIX-lea, acest pămînt bătut de copitele cailor persani și sarmați, răscolit de sandalele romane, arat de geți, ars de mongoli, de goți, de slavi și de avari, locuit de pescari și păscut de oile  transhumanței daco-romane trăia sub stăpînirea stufului și a scaieților, a cucilor și a broaștelor, a dropiei, nevăstuicii, uliului și viperei cu corn, a măgarilor sălbatici, a crapilor și sturionilor, a lișițelor, a acvilei și a ciobanilor care ademeneau călătorii cu brînză și, potrivit ospitalității de atunci, îi înmormîntau în gorganele ridicate în stepă de regii pecenegilor și cumanilor.

Regele Carol I a trimis în Dobrogea medici, ingineri și militari, ca să clădească așa cum se cuvine o provincienouă, picată din cer, dintr-o neatenție a țarului. Anghel Saligny a primit contractul podului de la Cernavodă, iar doctorul Ion Drăgănescu a fost însărcinat cu sănătatea publică în orașul Constanța, care la vremea aia arăta mai rău decît Tomisul secolului VI î.e.n.

Doctorul Drăgănescu s-a pus pe treabă cu acea febrilitate a coloniștilor care vor să prindă rădăcini și a început prin a-și prinde nevasta. A obținut o familie numeroasă, un arbore cu multe crăci umane, ale cărui rădăcini se înfigeau în pulberea dobrogeană.

Fiul lui Ion Drăgănescu, singurul băiat între cele patru fete, pentru care doctorul a fost nevoit să spere de cinci ori alături de moașă, a fost numit Brutus. Astfel a fost hărăzit unor fapte eroice– de asta nu se îndoia nimeni – chiar dacă numele fusese cules de pe monumentul de la Adamclisi, pe care familia îl vizitase înainte de botez.

Brutus Drăgănescu a fost ucis la 29 iulie 1917, la Mărășești, despicat de o schijă de obuz german, pe care medicii au recuperat-o integral din victimă. A murit cu gradul de căpitan, în mod eroic, pornind la atac în urma unui ordin stupid.Generalii armatei române, încă neinstruiți complet de Misiunea Militară Franceză, persistau în astfel de ordine, fiindcă mulți dintre ei se adăposteau în spatele unor burți uriașe de rezerviști.

Brutus Drăgănescu a ieșit din tranșee în fruntea soldaților săi, așa cum ieșise și cu aproape un an în urmă, pe frontul din Dobrogea, la bătălia de la Amzacea, și, la fel ca atunci, a fost lovit de artileria inamică. După rana destul de serioasă căpătată la Amzacea, Brutus a zăcut la pat șase luni, dar s-a întors, decorat cu „Coroana României“, la batalionul său.

Și la Mărășești a primit o decorație, „Steaua României“, dar era deja mort. Cinci mii de soldați români s-au ridicat din tranșee în acea zi, odată cu Brutus, iar trei mii dintre ei nu s-au mai întors. Căpitanul Drăgănescu a fost avocat și judecător. A murit la 31 de ani, trimis la atac de generali care au supraviețuit propriilor greșeli, oricît de mari ar fi fost.
Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale