Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Călărețul cu aripi și motor

Zoom Călărețul cu aripi și motor

Locotenentul de cavalerie Constantin Beroniade își dorea mai mult. Mirosul de balegă și țesălatul calului trăgeau în jos idealul milităriei călare, iar senzația de zbor pe care o oferea la vremea aia galopul era prea puțin. Beroniade voia să zboare la propriu, să se ridice la cer cu tot cu cal și să înainteze cu viteză peste oastea inamică, în caz că norocul i-ar scoate în cale războiul atît de așteptat. Așa că s-a lăsat fascinat de încercările primilor aviatori francezi de a scăpa cu viață după ce s-au ridicat de la sol cu acele biciclete înaripate, care umpleau revistele vremii.

În martie 1912, la 29 de ani, Beroniade a pus cruce trapului, săbiei și pintenilor și s-a prezentat la Școala de Aviație a Batalionului Căi Ferate. Pilotajul era pe atunci o glumă neagră, fiindcă aparatele de zbor erau perfecționate doar cu ajutorul accidentelor. Dar Beroniade își dorea cu tot dinadinsul să ajungă în cer fără să-și pună mari probleme în legătură cu revenirea pe pămînt. În cîteva luni a ajuns cel mai bun pilot din armata română sau, mai bine zis, a rămas cel mai bun pilot din armata română, fiindcă mulți dintre colegii lui au fost adunați cu mătura de pe jos.

A fost trimis la Bristol să-și îmbunătățească șansele de a rămîne viu și a obținut un brevet de pilot al armatei britanice, foarte rîvnit de aviatori. A învățat să zboare pe avioane Farman, Morane Saulnier, Voisin și Nieuport. Practic, era capabil să zboare pe orice model civil sau militar, cu condiția să existe benzină în rezervor. Unii spun că ar fi putut meșteri un biplan dintr-un stol de berze legate cu sfori între ele, dacă și-ar fi pus în cap.

De aici încolo, viața i-a dat tot ceea ce-și dorise. Puterile Centrale și-au luat asupra lor sarcina declanșării războiului, iar pilotul Beroniade s-a declarat un om împlinit, care și-a văzut visul cu ochii.

A fost făcut șeful Grupului 3 Escadrile Băneasa, subordonat Armatei a Treia, apoi șeful Grupului de Aviație Brașov. În timpul primelor atacuri aeriene germane asupra armatelor române din Transilvania, căpitanul Beroniade a fost singurul pilot român care a îndrăznit să le țină piept, fără să aibă armament la bord. În acea fază a războiului, românii foloseau aviația doar pentru recunoaștere, dar Beroniade obișnuia să se năpustească în formația inamică frontal, ca și cum ar fi fost burdușit cu muniție. La fel, cînd avioanele germane au atacat armata română la Flămînda, a ieșit Beroniade cu avionul său neînarmat și i-a derutat pe nemți atît de tare încît s-au întors din drum cu bombele la bord și tot ce-au aruncat asupra pozițiilor române au fost acele înjurături caraghioase din Bavaria.

În 1917, în timpul marilor bătălii de la Mărășești, Mărăști și Oituz, maiorul Beroniade, care comanda escadrila Tecuci, a doborît cinci avioane nemțești de bucurie că primise, în sfîrșit, permisiunea să-și instaleze mitraliere pe avion.

Constantin Beroniade a participat la toate fazele războiului și a doborît multe avioane inamice fără ca cineva să poată spune cu exactitate dacă a fost un as al aerului sau un exaltat plin de noroc. Dar profilul său eroic nu poate fi pus la îndoială. După război a fost decorat și făcut comandor, apoi general de aviație. Cea mai mare victorie a sa rămîne faptul că a reușit să nu fie doborît de comuniști.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Cioclii

  4 august 2020

  Viziunea convalescentului privind în oglindă Fiți gata la harpoane că îngeru-i la copcă în țara cea vestită și rece de sub votcă cu turlele înfipte în nori pînă-n prăsea, momiți-l […]

 • N-a mai mers la pușcărie, hai, măcar, la Primărie!

  4 august 2020

  Așa cum bețivii adevărați își revin spre dimineață dacă simt pe gîtlej un nou pîrîiaș de vodcă, Traian Băsescu dă semne de dezmeticire. Lunga mahmureală politică nu i-a priit. Abstinența, […]

 • România din ce în ce mai puțin educată

  4 august 2020

  Klaus Iohannis este profesor. Nu și-a mai exercitat meseria din 1997, e drept, acela fiind anul în care a părăsit definitiv catedra pentru un post în administrație. Mai întâi inspector […]

 • Martirii carantinei

  28 iulie 2020

  Printr-o ironie a sorții, săptămîna trecută Marea Neagră și-a luat și ea rația de libertate, fiindcă din două sute de mii de samavolnici care s-au scăldat în lipsa de respect […]

 • Cel mai scump dulap din istorie

  28 iulie 2020

  „Am obținut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro“, a zis președintele Iohannis, și s-au găsit destui să se repeadă să-i pupe mîinile ca unui binefăcător. Banii ăștia, […]