Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ce vrăji a mai făcut cultura mea. La Arad

Zoom Ce vrăji a mai făcut cultura mea. La Arad

Nu degeaba sînt numiți artiștii niște … în ploaie. Poți să-i tai cîți vrei, că imediat cresc alții și ai la secerat o recoltă nesfîrșită. De regulă, tîmpiții din politică, știind că hartiștii sînt săraci, iar arta e ceva cu turnulețe, sclipici și vorbe îmbîrligate, se reped ca rața la muci atunci cînd e vorba de tăiat fonduri. Trebuie cîrpit bugetul pe undeva? Trebuie încredințat un contract unui verișor? Trebuie. Da’ de unde luăm banii? De la cultură. S-ar părea că planul e perfect. Da, dar necazul e că blestemații ăștia cu fumuri au priză la public. Dacă dai într-unul, țipă doi și apoi să te ții scandal în presă. Și ce de metafore, ce de comparații, cîte discursuri și imagini inventează sărăcanii ăștia… Singura soluție ca să le astupi gura e să le tai accesul la ultima resursă: publicul. Iată că instituțiile statului au nimerit calea dreaptă și săptămîna trecută. Cum? Iată cum, simplu și eficient.

De curînd, la Arad, la Festivalul de teatru, lui Mihai Călin i s-a anulat o întîlnire cu publicul tînăr. Întîlnirea fusese programată de o lună. Anularea s-a făcut românește, fără a-l anunța pe actor, măcar printr-un mail. Oricum, omul avea spectacol mai pe seară, dar… bine, totuși, că l-au înștiințat după o zi. Dar numai și numai după ce omul a cerut lămuriri.

Colega mea Ruxandra Cesereanu a pățit-o, tot la Arad, la Festivalul Zile și seri de literatură – Ștefan Aug. Doinaș, organizat de Lia Faur. Sîmbăta trecută, la tema Literatură și civism, a intervenit inspectoarea Anca Stoenescu. Pentru cine nu știe, doamna în chestiune e autoarea unei mișcări fabuloase în învățămîntul arădean: ea a inventat-o pe celebra „Inspectoare Pisi”, Violeta Varga. Dacă nu știți cine e duduia, căutați pe net. Fotografii nu încap în colțul ăsta de pagină. De ce? Dracu’ știe. Era stabilită o întîlnire cu 400 de liceeni veniți la olimpiada de informatică. Și s-ar fi discutat despre (ptiu, drace!) spiritul civic în literatură. Erau trei scriitoare invitate – Doina Ruști, Grațiela Benga și Ruxandra. Ei bine, inspectoarea a anulat întâlnirea. Repede și fără explicații. Ba a și închis Palatul Culturii, tot așa, fără să anunțe pe nimeni. Bine că n-a plouat, că altfel comparația de la începutul articolului s-ar fi materializat, ca prin miracol.

Din cîte știu, la Arad se dă o luptă crîncenă între PSD și PNL, la toate etajele, astfel încît acțiunile unora sînt imediat contracarate de ceilalți. Anul trecut, cînd a avut loc un atelier de scriere pentru adolescenții liceeni, lucrurile au stat la fel. Inspectorii peneliști i-au șutuit pe cei pesediști. Și viceversa.

Nu știu ce reacție va fi avut UNITER. Dar știu ce reacție nu a avut Uniunea Scriitorilor. Tăcere lugubră, gravă și înțeleaptă. Poate pentru că de la guvern vin banii, acele foițe de plastic enigmatice și miraculoase, cu care te duci la magazin și iei, în schimbul lor, mîncare, băutură, haine și electronice. Și un calm olimpian, să te țină pînă la sfîrșitul lumii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Întoarcerea clasei muncitoare în paradisul capitalist

  10 septembrie 2019

  Dacă-n popor se zice că sula nu știe carte fiindcă la școală a stat tot timpul sub bancă și n-a văzut ce se scrie pe tablă, e clar că noua […]

 • Frăția lichelelor

  10 septembrie 2019

  Scaunul de la Cotroceni, scos la licitație în noiembrie, vine cu un pachet promoțional de putere neagră. Serviciile secrete sînt incluse, pot fi cumpărate practic pe nimic doar păstrîndu-li-se șefii […]

 • Petroave!

  10 septembrie 2019

  Cea mai jalnică scuză este, totdeauna, „N-am știut!“. Copiilor poți să le-o ierți, dar adulților, nu. Mai ales că un principiu de drept spune că necunoașterea legii nu te absolvă […]

 • Nimerick

  3 septembrie 2019

  De mori ca mîine, scapi de-o povară: frica de moarte o să dispară și-o să te-apuce, unsă cu miere, o mare poftă de înviere.  

 • Adevărul e că nu se mai muncește, tovarăși

  3 septembrie 2019

  Analfabet și criminal, Nicolae Ceaușescu sare în ajutorul urmașilor săi președinți. Rafala care l-a împiedicat să ni se destăinuie pe larg începe să rănească un public tot mai numeros. Pe […]