Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

City Broke: Oradea

Zoom City Broke: Oradea

Dacă nu ești unul dintre cei 163.000 de turiști care au vizitat Oradea anul trecut, probabil că n-o să dureze foarte mult pîn-o să fii oaspetele Capitalei Art Nouveau, cum se recomandă pe materialele de informare turistică orașul verde care poate rivaliza oricînd cu Timișoara, Clujul și Budapesta la capitolele curățenie și civilizație. La următorul concediu în vest, o să-i lipești măcar două zile aici, la plecare sau la întoarcere, nopții de escală obligatorie în călătoria pe haoticele drumuri românești, indiferent că vii de la București, Constanța sau Borș.

OK, ai ajuns, te-ai cazat, ai ieșit în oraș. Pe căldurile astea, cel mai probabil o să-ți începi city broke-ul cu o săritură în apă la Aqua Park. Mai exact, la Complexul Wellness Termal Nymphaea, după cum scrie mare la intrare, o Nirvana a celor care într-o viață anterioară au fost broaște sau rațe. Ai suficient loc să exersezi diferite salturi în piscinele și toboganele interioare și exterioare cu capacitate totală de o mie de persoane, sau în bazinele olimpice dotate cu trambuline de sărituri pentru viitori înotători de Olimpiadă. Nota bene, toate au apă geotermală: “Sport și sănătate”, vorba unui slogan clasic.

Acum, că te-ai răcorit, poți să te pornești pe malul Crișului Repede, nu foarte repede, sub umbra copacilor, spre centru. Îți place ce vezi. Puști care joacă baschet pe miniterenurile din părculețe, o terasă cochetă, aerisită, cu mese pe pajiște, printre flori, o berărie veche lîngă podul peste rîu. Dacă faci undeva la stînga (consultă harta primită de la recepționera hotelului), dai de Cetatea Oradea. Restaurată recent, în ultimii zece ani, cetatea a redat orașului vreo 900 de ani de istorie uitată sub ruine. Între zidurile de formă pentagonală cu bastioane pe colțuri sînt expuse, în cripte sau vitrine cu artefacte, în săli sau pe sub săli, secole de istorie. Lîngă o armură medievală, un jilț cu țepi așteaptă amatorii de selfie-uri sîngeroase.

Arheologii locali mai au mult de excavat pe sub curtea cetății, dar, continuînd plimbarea prin oraș, o să dai de alte vestigii de pe vremea Imperiului: clădiri vechi proiectate baroc și Art Nouveau de arhitecți austrieci sau maghiari. Divers, dar nu contrastant, măreț, dar nu opulent, plutește în aer un bun-simț arhitectonic pe care multe orașe românești l-au pierdut (dacă l-au avut vreodată) de mult, în anii cumpliți ai sistematizării comuniste, și/sau după, în cei ai anarhiei imobiliare postdecembriste. Una dintre casele-monument în care o să intri cu siguranță e Casa Darvas-La Roche, construită acum peste o sută de ani în stilul Secession-ului vienez, cu elemente de Art Nouveau. În salonul cu uși imense spre terasa unei grădini superbe, printre mobile vechi și manechine îmbrăcate în rochiile epocii, așteptînd parcă slujnica cu cheseaua cu dulceață pe o tavă, o să te simți ca într-o vizită antebelică. Ai voie să-ți asortezi la tricou un joben împrumutat din cuier, ca să te acordezi în timp cu ambientul.

oradeaÎmbibat de istorie locală ca un burete, ți-a mai rămas loc de-o bere în buricul tîrgului, în pasajul cu baruri și cafenele Vulturul Negru, un fel de Galeriile Vittorio Emanuele milaneze încrucișate cu Pasajul Vilacrosse bucureștean. Ca să-ți recapeți energia, să traversezi pietonala Pieței Unirii și să urci cele 250 de trepte ale turnului cu ceas al Palatului Primăriei pînă la ultimul nivel, o miniterasă cu parapete de piatră pe care încap doar cîteva persoane. Ești pasagerul unei nacele de balon ancorat deasupra Oradei, care, văzută de la înălțime, vine spre tine din toate direcțiile.

După ce cobori din turn, dacă vrei să continui lecția de istorie a arhitecturii, combinînd-o și cu cea religioasă a orașului, intră în Sinagoga Zion, un fost lăcaș de cult actualmente transformat într-un spațiu pentru diverse evenimente culturale. Sau în Catedrala Romano-Catolică, cea mai mare biserică din sud-estul Europei, vecină cu Palatul Baroc, alt performer al recordurilor de mărime, faimos pentru cele 365 de ferestre ale sale (nu sînt chiar atîtea, o să-ți spună ghidul: la un recensămînt riguros, s-a constatat că ar mai trebui sparți niște pereți, ca să iasă la număr). Interiorul catedralei e spectaculos, are personalitate (bolte bogat ornamentate, picturi și vitralii valoroase, orgă cu poveste interesantă, plus o miniexpoziție, la etaj, cu obiecte de cult vechi de sute de ani – veștminte cusute în fir de aur, altar mobil de campanie, tiare papale, potire și crucifixuri încrustate cu pietre prețioase); poate fi comparat cu cel al oricărei biserici celebre de pe-afară.

Înainte de plecare, îți iei rămas bun de la Oradea de pe peluza din vîrful dealului Ciuperca, pe care a fost amenajată o platformă de belverde, pardon belvedere. Cuvîntul de final nu este “dacă”, ci “cînd” te vei reîntoarce.

 

P.S. Ăsta e orașul pe care l-am redescoperit alături de alți 12 jurnaliști de turism bucureșteni în media trip-ul* de două zile din iunie. Și, așa cum am spus și la întîlnirea cu colegii din presa locală, a fost o surpriză foarte plăcută: din ultima vizită la Oradea (o escală scurtă în drumul spre concertul “The Dark Side of the Moon” al lui Roger Waters de la Budapesta din aprilie 2007) îmi mai aminteam doar niște străzi prăfuite, cu trotuare sparte și tramvaie hodorogite.

P.P.S. Ce m-a impresionat cel mai mult în tot city broke-ul orădean a fost micul muzeu al rezistenței anticomuniste din Cetate, cazat, exact ca și victimele pe care le comemorează, chiar în fostele beciuri ale Securității Oradea. Un muzeu al suferinței unor oameni încarcerați fără prea multă judecată, vinovați doar de dorința de a fi liberi. Oradea, Timișoara, Sighet, Gherla, Aiud, Făgăraș, Miercurea Ciuc, Suceava, Tîrgu Ocna, Rîmnicu Sărat, Galați, Mislea, Pitești, Jilava, Poarta Albă, Năvodari, Capul Midia – asta e harta principalelor închisori în care, între 1945 și 1964, au fost schingiuite elitele României, coloana vertebrală a nației. Fiecare român ar trebui să le viziteze, să știe adevărul și să nu uite. Un turism trist, de recuperare a unei părți dureroase a memoriei naționale.

*Powered by Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune, DoubleTree by Hilton Oradea și Tarom

5 comentarii

 1. #1

  Articolul este corect. Aqua park-ul era planificat sa se deschidă în august, dar s-amanat. Bolojan este cel mai bun primar de dupa revolutie si realizarile lui se compara numai cu cele de pe vremea lui Ceaușescu sau ale primarului Rimler dinainte de ww1. E adevărat, pentru asta a făcut datorii (dar nu și-a facut vila). principala lui vina este ca nu este PSD-ist. Si a luat 70% la ultimele alegeri. Plagiatorul Mang, șeful PSD Bihor, impotent politic, îl sabotează permanent pe cel care a aratat ca poate și are cu ce. Se vede și din postările de aici :sa spui despre orașul tău ca n-ai ce vedea în 4-5 ore, sa alungi turiștii doar pentru ca este primar în liberal – asta nu e dovada de patriotism local, ci doar de prostie. Mang ar da orașul pe mana lui Erdogan sau Putin, ca sa scape de Bolojan. Ca sa fiți liniștiți : centrul orașului nu l-au făcut pocăiții ci evreii bogati care au ajuns, ca rasplata, la Auschwitz. Ateul Ceaușescu a făcut cartierele de blocuri, iar Bolojan a zugrăvit și asfaltat. Veniți la Oradea și Baile Felix!

 2. #2

  Ce nu inteleg eu, cum se face ca dupā 26 de ani de capitalism tot coada cozii suntem, nici mācar la nivelul Ungariei n-am ajuns! Deci nu sistemul era frâna, dar atunci cine?

 3. #3

  “Poate rivaliza cu Timisoara, Cluj sau Budapesta….”
  Cum puteti sa puneti bidonville-ul de pe Bega pe acelasi nivel cu Budapesta?! Or fi aparut si in Budapesta palate tiganesti in centru?

 4. #4

  Acest articol nu pare a fi despre Oradea.Nu a nimerit-o aici.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • De ce începe să-mi fie mie rușine de sfînta nerușinare a altora

  19 iunie 2018

  Într-o vreme în care personajele lui Caragiale au evadat din proiect sfidînd legile metamorfozei, nu părem prea zguduiți că Mița Baston i-a luat locul lui Tipătescu, nici că Efimița nu […]

 • Klaus și uz de klaus

  19 iunie 2018

  Săptămîna trecută, un judecător al Curții Constituționale, Lăzăroiu, a fost amenințat. Sună îngrozitor, dar e exact așa cum sună. Consilierul prezidențial Tănăsescu și-a luat concediu și l-a atras în biroul […]

 • Isărescu și sclavii

  19 iunie 2018

  Când au apărut informații despre colaboratorul Manole, în presă a fost embargou ca pe vremea lui Gabriel Oprea. Există suspiciuni mai mult decât rezonabile că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a […]

 • Războiul de independență se amînă

  12 iunie 2018

  Mitingul PSD, înrămat de Antena 3 și RTV, atîrnă acum pe perete, alături de mitingul #rezist, pictat, de-a lungul unui an întreg, de Digi24, Realitatea TV și HotNews. Sînt două […]

 • Dulăul cu colții pe-arginți

  12 iunie 2018

  “Bătrânii și moldovenii ne vor distruge viitorul!”, spuneau, fără fereală, antipatizanți de toate vârstele ai PSD-ului, înainte de parlamentarele din 2016. Prin urmare, pe locul 1 al listei pentru Senat […]