Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cruella, un triumf al talentului care face rahat din bitch

Zoom Cruella, un triumf al talentului care face rahat din bitch

E lung pămîntul, ba e lat, însă așa bătută în cap ca Disney altă firmă nu-i. Făcut-a ea acum un an dezastrul poreclit Mulan, sperînd apoi la mare pot… Surpriză: rău și-a luat-o-n bot. Sau, altfel zis, mai aerian, plonjă ca Stuka în ocean. Strigat-au toți „Ce porcărie!“ și au jucat de bucurie foștii copii de altădată, sătui să-și vadă exploatată pentru o mînă de bănuți dorința de-a mai fi micuți.

Și iată c-a trecut un an, deci Behemotu-american poftea din nou fățiș să pape dolari pîn’ contu’ o să-i crape. Și cum credea că are har să facă Pegas din măgar, pen’ că Maleficent a rupt, în fine, fiindcă a putut, ouat-a Disney cu emfază un film c-o mîndră și mai brează. Relax, că asta nu-i nebună infamul fus ca să îl pună să-nțepe puiul de-mpărat și să scunfunde-ntreg palat în somn adînc și sforăială. A, nu, Cruella e-o comoară! N-adoarme oameni pricepuși? –, ea doar jupoaie cățeluși. Uite de aia-i Disney rege mai bine nu putea alege!

Urmează alte filme brici probabil unul c-un arici și visul său de volintir s-ajungă sul de curpapir.

Vă rog să nu fiți sexiști și să nu rîdeți cînd veți citi prin presa echidistantă și neangajată ideologic: „Cruella este varianta feministă a lui Joker!“. Dacă n-ați fi orbiți de privilegiile voastre de gen, precum și de strălucirea albă a pielii voastre, ați vedea că enunțul e 100% corect. Mai ales dacă vă aduceți aminte că feminismul e mișcarea care a descoperit că aerul condiționat e sexist.

Joker povestea traseul urmat de bietul Arthur Fleck pe propria golgotă, pînă pe culmile disperării, urmată de înălțare și zborul deasupra unui cuib de cuci. Filmul se arunca, plin de tupeu, pînă în străfundurile sufletului, acolo unde bîntuie drama cea mai cumplită. În plus, tupeul de-a menține cu grație de felină povestea în zona incertitudinii și-a speculației dădea un licăr aparte aurei de martir.

Cruella umple ecranul cu stereotipuri de stors lacrimi și muci ca să ne prezinte pe larg cum protagonista se transformă, din fetiță cu veleități de scorpie, într-un titan al ticăloșiei detestabile. Adică, pardon, titan al ticăloșiei era personajul din animația originală. Cruella asta este, în momentele sale cele mai bune, o nemernică mediocră și perfect uitabilă. E cumva poetic să vezi o asemenea paralelă calitativă între poveste și protagonistă.

Suma de banalități, întreruptă de pusee de nonsens, care defilează pe ecran n-ar merita nici măcar cinci minute, darămite cele două ore pe care le pretinde. Două ore de nimic interesant și platitudini previzibile, menite să explice ceea ce n-a interesat niciodată pe nimeni. Un congres de șerpi ar avea mai multe mîini ridicate decît întrebarea „Cine vrea amănunte lacrimogene despre Cruella?“. Personajul original era un antagonist pe care publicul a adorat să-l urască. Excelent pentru rolul din povestea dalmațienilor. Și atît.

Disney încearcă cu disperare să suplinească lipsa de originalitate scurmînd în trecut și scoțînd la produs personaje vopsite țipător în ceea ce cred niște înși extrem de superficiali că sînt culorile umanității. Azi a fost Cruella. Mîine va fi Disney România și Cruduța, un serial despre o femeie puternică și independentă care reușește în viață prin abstinență și înalte principii morale.

Cruella. R.: Craig Gillespie. Cu: Emma Stone, Emma Thompson.
1 comentariu

 1. #1

  Pacat de cele doua Emma, mai ales de dame Thompson. Tare poezia, fabulous finalul!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Balada țăranilor fictivi

  22 iunie 2021

  Astăzi orașul vaccinează satul, o, Doamne, ce frumos poate să sune: cei goi să exerseze dezbrăcatul, cei morți să exerseze-o-ngropăciune ! I-ați vaccinat și-n nouă sute șapte, vîrîndu-le pe gît pămîntul […]

 • Armata morților se pune în mișcare

  22 iunie 2021

  Morții dispăruți în lunile pandemiei au început să reapară. Acum au acte în regulă, identitate și adresă. Au redevenit cetățeni ai României, cu drepturi și libertăți, și își trăiesc somnul […]

 • Campania de explicații merge ca unsă

  22 iunie 2021

  Armata română, care coordonează campania de vaccinare prin viitorul general Valeriu Gheorghiță, are explicații. Mai ales pentru faptul că de luni, deja, scade constant numărul persoanelor care se vaccinează zilnic. […]

 • Un omagiu tardiv

  15 iunie 2021

  Acum vreo șapte ani, prin mica publicitate a unui ziar, am făcut, la preț de nimic, o achiziție  de zile mari. Am intrat în posesia nu a unui Ferrari de epocă, […]

 • Subiecte la examenul de incapacitate

  15 iunie 2021

  Liceele bune, atîtea cîte au mai rămas, sînt distruse sistematic prin falsificarea examenului de capacitate. Faptele se petrec în gimnaziu, prin complicitatea părinți-copii-profesori și prin dezastruoasa formulă a examenului unic […]