Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Doctorul văzduhului

Zoom Doctorul văzduhului

Înainte să ajungă erou de război, Victor Atanasiu a zburat cu un aparat mai greu decît aerul. În 1886, cînd s-a născut, oamenii reușeau să se înalțe la cer doar cu balonul sau cu religia. Localitatea Huși nu oferea cine știe ce perspective de ascensiune, așa că Victor a făcut liceul la Iași și Institutul Medico-Militar la București. Urcușul în carieră a început odată cu dorința de zbor, pe care tînărul medic a împrumutat-o de la graurii și pupezele copilăriei. Slujba de la Spitalul Militar a mers în paralel cu studiul secret al acelor zmeie cu motor cărora ziarele le spuneau aeroplane.

În 1913, locotenentul Atanasiu e mobilizat și avansat cu ajutorul războiului din Bulgaria, unde, în lipsa inamicului, luptă din răsputeri cu holera. Frontul îl pune în situația de a zbura, ca pasager, la bordul unor arătări cu aripi și cu elice, suficient cît să se îndrăgostească de văzduh cu seriozitatea porumbeilor. Vreme de doi ani participă la zboruri de observație, dar obiectul observației e însuși omul aflat în carlingă. Doctorul Atanasiu colectează date despre comportamentul piloților în aer, despre modificările metabolismului și ale psihicului uman în nori. În 1916 reușește să absolve școala de pilotaj și devine primul medic militar pilot din lume.

În august 1916 e mobilizat la bordul unui “Maurice Farman” de 80 de cai-putere și trimis să spioneze liniile bulgare din sudul Dunării. Aviația era o ramură nouă a tehnologiei, așa că toate armatele lumii se confruntau cu criza de piloți vii. Victor Atanasiu zboară, așadar, la discreție, participă la sute de misiuni și ia parte la lupte aeriene. Într-o misiune deasupra Bulgariei, Atanasiu se confruntă cu un avion german care îi mitraliază fuselajul și brațul stîng. Rănit la mînă, dar cu ambiția intactă, Atanasiu aduce “Maurice Farman”-ul la bază și supraviețuiește.

Pe toată durata războiului a luptat și a acordat asistență medicală piloților, a organizat serviciul medical militar aeropurtat și a elaborat prima lucrare științifică legată de comportamentul uman în ceruri. Fiindcă avionul lui zbura mai încet ca o lebădă, Atanasiu și-a pictat pe el o cruce roșie. De la adăpostul acestei viclenii secera avioanele germane, mult mai rapide, dar mult mai nedeprinse cu țepele românești.

După război și-a făcut cunoscute ideile în Occident, unde le-a și aprofundat, apoi s-a întors și a înființat la București Serviciul Sanitar al Aeronauticii Militare, devenit apoi Institutul de Medicină Aeronautică.

Victor Atanasiu a scăpat cu viață din ambele războaie mondiale. În comunism a făcut pușcărie politică, dar nici gardienii lui Nicolski n-au putut să-l doboare. A reușit să moară în patul lui, în 1972, așa cum ne-au obișnuit adevărații eroi: nedreptățit și uitat.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Un erou care nu a ramas uitat, Institutul National de Medicina Aeronautica si Spatiala ii poarta numele, asa cum se si cuvine.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Două nimerick-uri

  22 ianuarie 2019

  *** N-ați lăsat în urma voastră temple, nici hrisoave grele cu peceți, ci-n closetul gării, cu exemple, v-ați întins doar mucii pe pereți. Peste veacuri oamenii de știință or să […]

 • Cîtă putere are Puterea?

  22 ianuarie 2019

  Puterea politică e făcută din legi, instituții și bani, la care se adaugă spiritul de toleranță al societății. După cum merg treburile la noi, puterea politică pare să aibă două […]

 • Șah și table cu Justiția

  22 ianuarie 2019

  Acum aproape două decenii, pe culoarele tribunalelor umblau diverși domni și doamne cu rochii negre lungi, trăgând cu urechea la greii Baroului București, în încercarea de a mai prinde câte […]

 • Piesă neterminată pentru o Europă mecanică

  15 ianuarie 2019

  La Ateneul Român, floarea politichiei bruxeleze s-a ridicat condescendentă la suprafața borșului de tărîțe dîmbovițean intrat oficial în fermentația iluzoriei președinții rotative a UE. În realitate, singurul român care chiar […]

 • Tusk și vocea României

  15 ianuarie 2019

  Discursul lui Donald Tusk de la Ateneu n-a fost doar un episod de marketing personal, ci și o concluzie amară pentru clasa noastră politică, mică de statură, mută și surdă, […]

romania100