Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

E pe Internet, deci e adevărat!

Zoom E pe Internet, deci e adevărat!

Nu există leac împotriva prostiei, se spune. Dar investim, totuși, în educație. Nu ca leac, poate, dar măcar ca vaccin. S-ar putea ca oamenii, cu foarte mici excepții, să nu se fi născut proști, cum e la fel de drept că nu s-au născut toți egali. Poate că încă se mai lucrează în laboratoarele companiilor multinaționale la un tratament medicamentos împotriva prostiei, dar, dacă el va fi descoperit și pus la punct, va fi un răsunător eșec din punct de vedere comercial. Pentru că nimeni nu va dori să plătească nici măcar un singur bănuț pentru leacul ăla. Pentru că nimeni nu este prost. Nimeni.

Așadar, cu prostia nu putem lupta. I-am deschis larg granițele noastre și tot ce mai putem face e să o privim cum se detonează în mijlocul nostru, împrăștiind schije în toate direcțiile și rănind, de cele mai multe ori, mortal. 

Dar e prostie sau ignoranță? Fiindcă ignoranței i s-a găsit, de multă vreme, ac de cojoc. Se numește informație.

Dar nici cu informația asta nu-i atât de ușor precum pare. cum o culegi, cum o deosebești pe aia bună, hrănitoare, de aia proastă și otrăvitoare? Cum știi de unde să o iei, cum o folosești și, în definitiv, la ce-ți trebuie? E oare necesar ca fiecare dintre noi să stea, zi de zi, oră de oră, minut de minut, să caute informații, să le extragă din minereul neprelucrat, să le curețe de noroi și să le transmită mai departe? Da’ poate avem și altă treabă. În definitiv, oamenii trebuie să mai și muncească.

Așa cum există profesioniști în fiecare domeniu, așa cum nu ne cumpărăm mașini construite de brutari după scheme incomplete luate de pe internet și cum nu-l lăsăm pe aerianul profesor de filosofie să ne opereze pe creier, tot după un tutorial descărcat de pe torente, cam așa procedam pe vremuri și cu informația: o luam din locuri specializate, numite mijloace de informare în masă. Da’ s-a dus vremea aia. Acum, după ce cineva a amețit lumea că în tastatura oricui zace un ziarist cetățenesc încă neșlefuit, oricine este confundat cu o sursă credibilă de informații. Mai ales dacă a apucat să-și amplaseze producția pe internet. Căci pe internet – și mai ales pe rețelele de socializare – se află adevărul, calea și, în cazul multora, însăși viața. 

Sună a pledoarie pro domo și chiar asta și e. Deși, știu, e un demers periculos în secolul ăsta, când ideea că presa minte, presa manipulează și presa face jocuri a prins atât de bine. Da, e o pledoarie pro domo și, la cum merge presa în ultima vreme, s-ar putea ca în curând să devină și pro bono. Dar deja este deranjant asaltul susținut al ignoranței informate care a citit ea pe internet și știe cum merg lucrurile. După atentatele de la Paris, informații ploii au sărit iar la gâtul presei, declarând că aceasta este de tot rahatul pentru că vorbește doar de Paris, nu și de măcelul făcut de Boko Haram în Kenya. Păi, da, că ăla avea un an vechime. Dar așa e presa, rea, nu mușcă la primul link pus pe FB fără să se uite la dată. 

Dar și mai haioși sunt informații care se mândresc în fața tuturor că nu citesc presă, nu se uită la televizor, nu urmăresc, în general, mediile clasice de informare. După care urlă că acestea nu vorbesc despre cutare sau cutare subiect. De unde știți, frumoșilor, dacă din ceara din urechi puteți face lumânări care să ardă cu anii, iar cu ceața de pe ochi ați putea acoperi un oraș de câteva ori mai mare decât Bucureștiul? 

Pentru prostie, poate, nu există leac. Păcat că ăla pentru ignoranță vi se pare prea amar și nu vreți să-l luați. 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale