Colonelul Victor Tomoroveanu avea mustața tăiată după moda prusacă și era adeptul artei militare nemțești. Pe aceste constatări s-au făcut și aranjamentele divine în legătură cu persoana lui, așa că, pe toată durata războiului, s-a potrivit să lupte doar cu bulgarii, turcii, ungurii și rușii, fără să fie silit să dea piept cu idolii săi germani.
În teritoriile alipite Regatului după 1 decembrie 1918 nu era deloc liniște. În Bucovina și Basarabia acționau grupări bolșevice și batalioane de dezertori. Transilvania era atacată de armata regimului kominternist al lui Bela Kun. România Mare se străduia din greu să-și controleze noile provincii cu ajutorul unei armate care tocmai fusese lăsată la vatră după pacea de la București.
Victor Tomoroveanu a fost trimis mai întîi în Bucovina, unde a lichidat bandele înarmate venite de peste Nistru și regimentele de dezertori din armata țarului, care atacau depozitele de armament și jefuiau orașele. În fruntea Regimentului 37 Infanterie, colonelul a învins, sub comanda generalului Stan Poetaș, un corp expediționar bolșevic de 6.000 de infanteriști și 4.000 de călăreți. A fost un război de gherilă sălbatic, în care armata română a pierdut 450 de oameni, patru ofițeri și pe bravul general Stan Poetaș.
Cînd urgența s-a mutat la granița Transilvaniei cu Ungaria, colonelul Tomoroveanu a fost trimis să ia parte la ofensivă, de data asta la comanda unei brigăzi. Trupele române au respins atacul maghiar și au contraatacat pe toată lungimea frontului. În fața orașului Kenderes, însă, au fost oprite de rezistența îndîrjită a unei brigăzi ungare sprijinite de artilerie.
Bombardamentul a ținut ore întregi și a surprins unitățile române în cîmp deschis. Comandanții de regimente au dat ordin de retragere, ceea ce a creat ocazia ofensivei pentru maghiari. Pentru moralul armatei române ar fi fost un dezastru să se schimbe sensul atacului, așa că Victor Tomoroveanu a luat hotărîrea să frîngă acest elan. A ieșit în fața celui mai avansat regiment, a scos pistolul din toc și a pornit, în picioare, la atac, urmat de toată trupa.
Chiar dacă ocupau poziții întărite în periferia localității, ungurii s-au speriat. Atacul infanteriei române conduse de colonelul Victor Tomoroveanu a dat peste cap apărarea maghiară. Kenderes a căzut, dar înainte să cadă orașul a căzut colonelul. Victor Tomoroveanu a fost împușcat în piept din apropiere, cu puțin înainte ca soldații săi să cucerească baricadele maghiare. A primit Ordinul „Mihai Viteazul“ și a fost reînhumat în cimitirul eroilor din Oradea. Sînt cîteva străzi care îi poartă numele.
În decembrie 2018 i s-a dezvelit la Botoșani un bust pe care Primăria a plătit 25.210 lei fără TVA.
Pt cine nu stie, Kenderes este orasul natal al amiralului H.