Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Harry Potter și continuarea morții de plictiseală

Zoom Harry Potter și continuarea morții de plictiseală

În caz că ați trăit recent sub o piatră sau într-o peșteră în care lumina marketingului nu a ajuns: Crimele lui Grindelwald continuă aventurile năstrușnice ale lui Genderfluid, un personaj misterios care nu e nici bărbat, nici femeie, nici interesant. Reținem doar că Genderfluid iubește animalele și are personalitatea unui perete proaspăt vopsit într-un cenușiu foarte incitant. Probabil că, într-o lume mai bună, Genderfluid ar fi ocupat să-l salveze pe Timmy din fîntînă călăre pe grifonul înaripat Lassie.

Din păcate, scorneală asta menită să stoarcă bani din nostalgia pentru Harry Potter nu e o lume bună. Strict narativ, pare rezultatul unei licori magice care a combinat prune cu must. Sigur, povestea curge, ba chiar explodează uneori. Și asta nu e un lucru bun. Din fericire, vine ideologia la completare, acoperind firul ilogic cu miros de justiție socială borșită, pus pe ecran de o creatură deloc fantastică, al cărei nivel de înțelegere a istoriei și psihologiei are profunzimea unei bălți din Sahara.

Nu știu ce ar fi putut-o motiva pe multimiliardara Rowling să revină la scris. Poate au venit producătorii de la Hollywood și i-au zis: “Mamaie, bagă ceva cu vrăjitori, pentru că altfel punem noi scribii noștri netalentați și o să fie de căcat!”. “Asta nu se poate!”, a mormăit Rowling în timp ce în spate jucau flăcările răzbunării. “Eu voi scrie scenariul și va fi super!”

În final, a fost un compromis. Adică a ieșit de super-căcat.

Pe scurt: Grindelwald e un Voldermort combinat cu Hitler, e încătușat cu cele mai nasoale vrăji posibile, deci îi ia cam cinci minute să evadeze în debutul filmului și să fugă la Paris să facă drăcovenii. Universul magic e în pericol, Gandalf îl cheamă pe credinciosul său Genderfluid și îl trimite să dreagă busuiocul. “Dar de ce nu te duci tu să-ți încrucișezi bagheta cu Grindelwald?”, întreabă Genderfluid. “Pentru că am făcut asta în trecut într-un mod plăcut și, dacă mă bat acum cu el, o să-și retragă promisiunea de no homo și eu devin automat gay”, a răspuns Gandalf.

E drept, am exagerat puțin. Filmul dă de înțeles că Gandalf și Grindelwald au vrăjit împreună. Și ar fi fost elegant ca primul să aibă rezerve de-a porni în luptă pentru că amor ghebos. Publicul înțelege și apreciază nuanțe de gen. Pînă și ultimul vasluian știe că nu te duci să trosnești o fostă doar pentru că vorbește prostii în străinătate despre revoluția mondială.

Genderfluid pleacă la Paris și este reunit cu galeria de personaje îndrăgite din filmul precedent. Și cînd spun personaje îndrăgite folosesc o formulă-șablon, pentru că habar n-am cine sînt troglodiții ăia și puțin îmi pasă. Rolul lor, dacă se poate numi așa, e să împingă povestea scremută înspre final, în ciuda logicii, a bunului-simț, a unor urme de imaginație, dar ajutată de o editare care este echivalentul cinematografic al unei roți romboidale. Serios, editorul ar trebui să primească un ciorap pentru că e Dobby în ultimul hal.

Sigur, vor fi și fani înrăiți care vor spune că filmul este magie pură. Din păcate, magia este Umpluturiamus. Crimele lui Grindelwald e un Seinfeld pe dos. Are subiect, dar, practic, este despre nimic. Toată acțiunea putea fi condensată într-o expozițiune de cinci minute, care ar fi fost tăiată la editare și nu s-ar fi pierdut nimic. Nici măcar timpul.

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald. R.: David Yates. Cu: Johnny Depp, Eddie Redmayne.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
romania100