Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Învățătorul și bulgarii

Zoom Învățătorul și bulgarii

În jurul anului 1890, Cîmpia Ialomiței era locul de popas al cocorilor. Cîrduri mari de dropii bîntuiau culturile de grîu și orz, desenîndu-și traseele prin lan și indicîndu-le țăranilor hămesiți unde să dea de ele. Pe atunci, viața în Bărăgan era suportabilă, mai ales cînd moșierul se arăta omenos și nu tripla zilele de clacă.

În satul Miloșești, la o zi de mers cu căruța de Slobozia, s-a născut Nedelcu Lixeanu, un fiu de țăran oarecare, destinat unei vieți de trudă și anonimatului rural. Chiar dacă băiatul a arătat istețimea necesară vînzării boilor și trimiterii lui la școala normală de învățători, aria existenței lui n-a depășit lumea satului. Nedelcu s-a întors în tristețea Cîmpiei Române și s-a apucat să-i deprindă cu alfabetul și cu nuiaua pe micii sălbatici desculți, făcuți și crescuți cu unicul scop de a se speti la muncile cîmpului.

După ce răscoala din 1907 a împuținat bărbații apți de muncă și de reproducere, învățătorul Nedelcu s-a străduit să sădească în mințile viitorilor țărani ceva mai multă prudență în conflictul cu arendașii, așa încît împușcăturile mortale și temnița grea să fie evenimente tot mai rare.

Cînd a fost luat la oaste, înainte de izbucnirea Marelui Război, Nedelcu s-a dovedit un sergent de nădejde, cumpătat și isteț, capabil să ia asupra lui sarcina ofițerilor preocupați de baluri, de băutură și de cărți. Între 1914 și 1916 a fost mobilizat de mai multe ori, iar el spera că după asta se va putea întoarce la școala lui cu acoperiș de paie.

N-a fost așa. Dimineața zilei de 23 august 1916 l-a găsit pe întăriturile centrului 11 din sistemul de fortificații de la Turtucaia, sub tirul obuzierelor grele bulgărești și sub asaltul Diviziei 1 Sofia. Sublocotenentul Nedelcu Lixeanu era comandant de pluton în Compania 6, Regimentul 79 Infanterie, Divizia 17 Infanterie, dar putea fi și comandant de companie, și de regiment, și de divizie, fiindcă aproape toți ofițerii și generalii fugiseră de pe front.

Cu agerimea lui așezată de învățător-țăran a înțeles că avea să încheie ziua cu gradul de locotenent. Era, de bună seamă, o avansare post-mortem, fiindcă trupele bulgare înconjuraseră reduta și tot ce putea face un sublocotenent cu 25 de oameni și cu un jurămînt militar era să reziste pînă la capăt.

Au rezistat cu încăpățînarea nebună a țăranului, care stă aplecat pe seceră pînă cînd termină de cules întregul ogor. Metodici, cu destulă viclenie cît să pară de zece ori mai mulți, Nedelcu Lixeanu și soldații lui agrari au culcat la pămînt un regiment bulgăresc. Cînd țevile armelor aproape că s-au topit de la tragere, învățătorul le-a înlocuit cu armele reci ale morților, iar cînd gloanțele s-au terminat, învățătorul a ordonat lupta la baionetă. Nedelcu Lixeanu a fost împușcat în piept și a căzut în mijlocul țăranilor săi, apărînd o poziție avansată și inutilă, dar mai ales onoarea pierdută a unei armate de fugari.

Azi, locotenentul Nedelcu Lixeanu nu e uitat de tot. Numele lui dăinuie cu aceeași modestie țărănească pe frontispiciul unei biblioteci din satul lui natal.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale