Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Istorii corecte politic – Dimitrie Cantemir și Destructio Moldaviae

Zoom Istorii corecte politic – Dimitrie Cantemir și Destructio Moldaviae

Ne aflăm la Stănilești, într-un superb decor eco, în care diversitatea de insecte ciupește inclusiv și fără nici cea mai mică discriminare. Și, dacă tot vorbim de lupta împotriva discriminării, să adăugăm că ea e susținută vehement de două armate: cea moldo-rusă și cea otomană, plasate strategic una în fața celeilalte, cît să sugereze distanțare socială, dar nu xenofobie și separare pe criterii etnice și religioase. De fapt, iată că un sol de pace tocmai intră în cortul domnitorului moldovean.

– Bună ziua. Domnu’ Cantemir? Am nimerit bine? întrebă nedumerit turcul.

– Este cortul în fața căruia flutură un steag imens cu stema Moldovei, cine altcineva ar putea fi? îl întrebă o voce înțeleaptă dinăuntru.

– La cum îi cunosc pe oamenii de aici, e la fel de probabil să fie un analfabet funcțional care încearcă să spună „Sînt un mega-bou și mi se fîlfîie“!

– De fapt, e chiar mult mai probabil, recunoscu vocea cu adîncă mîhnire.

– Dimitrie, hai că exagerezi, interveni cineva cu un puternic accent de vodcă. Oamenii din țara asta sînt foarte OK, ca și ăia din țara mea. Ar trebui să-i punem împreună!

– Dragul meu Petrică, nu vreau să înțelegi că aș avea o părere incorectă politic despre oamenii din țara ta, dar să nu uităm totuși că sînt singurii idioți din Europa care vor considera comunismul drept o chestie viabilă.

– Da, dar peste două sute de ani, protestă țarul.

– Sigur că peste două sute de ani, e nevoie de timp ca să rafinezi prostia la un asemenea nivel, fu de acord Cantemir. În fine, se întoarse el către trimisul Porții, ce dorești, turcule?

–  Trei chestii foarte simple. Să pierzi bătălia, să pleci din țară și, drept pedeapsă că ai pornit o ligă antiotomană, să rămîi în istorie drept Mitică de la Ligă.

– Și dacă refuz, ce veți face? îl sfidă domnitorul.

– Atunci ne retragem cultural din Țările Române.

– Nu pricep amenințarea.

– Adică urmașii urmașilor voștri nu vor mai cunoaște bacșișul, ciucubul, parandărătul, matrapazlîcul, șiretlicul, mușamalizarea și alte cîteva, pe care le știi, că ești personalitate enciclopedică, termină turcul cu un rînjet crud.

– Mitică, fii tare, nu ceda! îl imploră țarul. Îți rămîn șpaga și șperțul, e prea destul ca să poți guverna în țara asta!

– Da, Petrică… spuse Cantemir stins. Dar cum să faci politică fără să mănînci rahat?
Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale