Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Istorii corecte politic – Vlad Țepeș și grupurile de o anumită orientare religioasă

Zoom Istorii corecte politic – Vlad Țepeș și grupurile de o anumită orientare religioasă

Pajii stau cu urechile ciulite în jurul ușilor solide de stejar. Măria Sa nu dorește să fie deranjat. Însuși Mitropolitul Țării Românești a intrat la voievod să se sfătuiască asupra picturii care va împodobi noua Mitropolie care se ridică la Tîrgoviște. Dar iată că iar a băgat necuratul coada dezbinării între frații creștini. Glasul voievodului e din ce în ce mai apăsat, în timp ce vorba Mitropolitului pare gîtuită de iritare. Deocamdată doar de iritare, pentru vodă Vlad e genul de persoană pro-activă care nu stă prea mult la vorba dacă trebuie să pună mîna.

Sursa neînțelegerii rămîne un mister păzit de ușile grele de stejar. Dar nici măcar ușile nu mai pot ține în frîu furia sfinției-sale, a cărui voce aprigă trece prin lemn ca trompeta Apocalipsului:

– Măria Ta, nu se poate!

– Păi bine, sfinția-ta, și atunci de ce te-am auzit mai ieri spunîndu-le enoriașilor că orice se poate dacă aia e voia Domnului?

– În cazul ăsta nu e voia Domnului, îți garantez!

– Așa cum le garantezi și credincioșilor viață veșnică sau chiar vorbești serios?

– Pe toți dracii și pe ochii lor din cap, îți zic sigur că nu se poate!

Domnitorul tăcu încurcat. Dacă vlădica se jura pe bani, atunci era serios.

– Bine, încercă el altfel, dar uite, Manole al XIV-lea e un mare meșter, eu cred că poate rezolva problema.

– Măria Ta, și cum putem cuantifica oare capacitățile și etica sa de muncă într-o eră în care nu avem certificări și cursuri mandatory la nivel corporatist?

– Prin procedura standard, firește. Imaginează-ți că l-am dus la locul viitoarei Mitropolii – și ține cont, încă nu hotărîsem că fix acolo voi înălța Mitropolia, era doar o opțiune. Ei bine, abia am ajuns acolo și, fără să-i spun măcar de planurile mele, l-am văzut cum se uită dezaprobator în jur și spune: „Aoleu, Măria Ta, da’ cine v-a lucrat Mitropolie aici înaintea mea?“.

– Vorbele îl arată a fi într-adevăr un mare meșter, fu Mitropolitul de acord. Dar nici măcar el nu poate reuși o asemenea lucrare! reveni el pătimaș.

– Sfinția-ta, nu vreau să fiu rasist cu anteriul tău negru sau să te oprim pentru ideile tale de bărbat în rochie, dar nu ți se pare că te încăpățînezi să-ți menții poziția doar pentru că ești reprezentantul pe pămînt al unui sistem patriarhal sexist și heteronormativ?

– Măria Ta, știu că vorbesc doar ca un bărbat alb incel, perfect conștient de privilegiul său, dar, pricepe, pentru numele lui Dumnezeu, nu se poate! Mîntuitorul a pătimit pe două bîrne, indiferent de cît de mult ai pofti să zugrăvești secvența altfel, Țepeș-doamne!

Auzind aceste vorbe, voievodul tăcu. Mustăci furios o vreme și, cînd în cele din urmă păru să-și accepte înfrîngerea, întoarse chipul spre Mitropolit, luminat de scînteia înțelegerii:

– Auzi, da’ Iisus n-avea cu el și doi tîlhari cînd a murit?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint