Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Lăcomie în fază terminală

Zoom Lăcomie în fază terminală

Prost îi mai merge lui Gabriel Liiceanu. Dacă mai scumpesc și ăștia de la Sephora gama antirid pentru bărbați, poate să spună că are un an de coșmar.

Lasă demisia din GDS. Până la urmă, GDS-ul în sine, cu totul, era demisionat de ani buni. Mai exact, de când continua să se lupte cu “comuniștii” sub patronajul unui procuror ceaușist.

Lasă și sentința de colaborator al Securității pentru cârmaciul Băsescu, în aburii căruia se alergau intelectualii noștri ca niște copii amețiți de vișinele din vișinată.

Ce poate fi însă mai mizerabil decât să îi ceri în instanță unui scriitor – e vorba de Liviu Antonesei – 100.000 de euro daune?

Rănit moral, cu imaginea făcută rahat, Liiceanu și-ar fi găsit alinarea dacă-și punea niște comprese cu teancuri de euro. Josnic, demn de dispreț.

Gabriel Liiceanu & Editura Humanitas doresc acești bani pentru că Liviu Antonesei a spus că această editură i-a fost făcută cadou lui Liiceanu și că, de-a lungul vremii, a beneficiat de două ștergeri de datorii din partea statului.

Nu, Gabriel Liiceanu nu a cerut instanței ca Liviu Antonesei să-i plătească simbolica sumă de 1 leu și stabilirea faptului că editura nu i-a fost făcută cadou. Nu, a vrut bani. Dar nu bani, de fapt, ci mulți bani. Liiceanu ar putea să ne spună în câți ani – și după câte biblioteci citite – un traducător de la Humanitas poate să adune 100.000 de euro.

Dar, mă rog, să punem totul pe seama rătăcirilor lăcomiei în fază terminală și să ni-l amintim pe Gabriel Liiceanu cel din trecut, cel din anii ’90, când voia să răpună definitiv comunismul și pe propriii colegi. Un remarcabil pasaj despre caracterul lui Liiceanu povestit de Liiceanu. Omul primise o ladă cu sticle de vin de la Virgil Măgureanu. Mai departe s-a întâmplat după cum urmează: “M-am tot învârtit în jurul lădiței câteva zile și am terminat prin a trage concluzia că n-ar fi fost nici o problemă să se fi introdus ceva prin dopul sticlelor cu o seringă, de pildă. Era mai prudent să nu le deschid. Dar ce să fac cu ele? Dacă n-aveau nimic, ar fi fost păcat să le arunc. Apoi mi-a venit ideea salvatoare: la prima întâlnire a Grupului, le-am dus la sediul GDS din Calea Victoriei. Bineînțeles, n-am deconspirat proveniența. Au fost primite – și băute pe loc – cu mare bucurie. În ce mă privește, învățasem din vizita la domnul Măgureanu ceva: paharul din fața mea a rămas toată seara neatins. Apoi au trecut zilele și am constatat că toată lumea era bine: numărul membrilor Grupului nu scăzuse nici măcar cu unu. Am oftat ușurat”.

Acesta e omul. După ce nu a putut să omoare grupul, acum îl părăsește.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Mulțumesc frumos, Mihai. Textul e uluitor de bun. Sigur, sde obicei scrii bine, dar aici ai sărit peste propria ștachetaă, care e înaltă. Nu, nu spun asta pentru că îmi iei apărarea, am încercat să-l citesc cu detașsare. Și tot rîd de cînd l-am citit prima oară…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Șato falit

  21 ianuarie 2020

  Anul trecut, cam pe vremea asta, am intrat ca un domn într-o bancă, fluturîndu-mi hlamida gloriei, și am ieșit într-o jumătate de oră, ponosit ca un homles fără pensie și […]

 • Pe cale de dispariție

  21 ianuarie 2020

  Gîndacul croitor al stejarului a apărat Valea Oltului mai îndîrjit decît au făcut-o dacii lui Scorillo și ai lui Decebal. A oprit buldozerele, planul de fezabilitate și fondurile europene doar […]

 • Răul cel mai cinic

  21 ianuarie 2020

  A devenit extrem de plictisitoare, ba pe alocuri chiar enervantă, mantra asta cu alesul între răul cel mai mic și răul cel mai mare. Sunt din ce în ce mai […]

 • Constituție, prostituție…

  14 ianuarie 2020

  A existat, după 1990, un moment încare Constituția României putea fi modificată, schimbată în bine. Era epoca în care o alianță politică obținuse peste 60% din locurile din Parlament. Se […]

 • Istoria în adormire

  14 ianuarie 2020

  Dacă turiștii sovietici înarmați cu drujbe, fitile de lampă și scrumbii afumate nu s-au sfiit în decembrie ‘89 să se cațăre pe acoperișurile caselor conspirative ale Securității și să tragă […]