Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Lupte și decorații

Zoom Lupte și decorații

Grigore Gafencu a luptat în primul război mondial peste 600 de zile, multe dintre ele petrecute în aer, la cheremul lemnului și al pînzei, al ploii și al vîntului, care făceau din misiunile aeriene un fel de poveste a lui Icar. Jocul statisticii și norocul său ieșit din comun au făcut ca singurele trei prăbușiri periculoase să fie amortizate de copaci. Cît despre gloanțele trase asupra lui în încleștările aeriene nu se știe nimic, deși există relatări ale unor săteni care și-au văzut vitele secerate din senin. Nici antiaeriana nu l-a prea nimerit pe Grigore, în principal fiindcă nu exista la data survolurilor sale o asemenea armă.

Trebuie spus că, în ciuda aerului primitiv pe care-l degajau aparatele de zbor, escadrila lui Gafencu a avut contribuții serioase la scăderea numărului de morți. Căci, în urma misiunilor sale de luptă, în special cele de observare aeriană a inamicului, artileria română și-a rărit tirul asupra propriilor soldați.

În misiunile de atac aerian la sol, cînd încărcătura explozivă era aruncată manual de piloți, singura pierdere pe care a suferit-o aviația noastră a fost ceasul comandantului de escadrilă, scăpat de la mînă odată cu bomba. La primele misiuni de interceptare-vînătoare, așa numitele dog fight, piloții de origine boierească au ținut să-și ia la bord, pentru orice eventualitate, armele cu două țevi și cîinii de aport.

Cu toate astea, aventura aeriană a flotei românești a fost o pagină de eroism pursînge, un sprijin militar și moral pe care toată armata l-a iubit și care i-a făcut pe infanteriști să-și ridice capul spre ceruri mai des decît o făceau înainte, cînd se uitau doar după Dumnezeu. Îngerii cu aripi de lemn, cu scurtă din piele de capră și eșarfă de mătase au căzut ca muștele, dar au luptat ca vulturii. Pe Jiu, pe Argeș, la Brașov, la Sibiu, lîngă București, în Dobrogea, la Oituz, la Mărăști, la Mărășești.

Grigore Gafencu a primit, pentru faptele sale, Coroana României, Virtutea Aeronautică, Steaua României, Military Cross, Ordinul “Mihai Viteazul” și Legiunea de Onoare.

Abia după această colecție, după un doctorat la Sorbona și după o prodigioasă activitate publicistică a îndrăznit să intre în politică. A fost deputat și senator, iar în 1938 a fost ministru de Externe. Grigore Gafencu a fost unul dintre cei mai buni miniștri de Externe din toate timpurile, el reușind să mențină neutralitatea României cînd în Europa fierbeau nazismul, fascismul și dictaturile antisemite, și să obțină garanțiile Franței și Angliei împotriva Germaniei.

Toată opera sa diplomatică s-a prăbușit odată cu planul aliaților de a ține Rusia sub control. Inteligența specială a lui Gafencu și perspicacitatea sa politică l-au făcut să petreacă ultimii ani ai celui de-al doilea război mondial în Elveția și să scape, astfel, de temnițele comuniste. După război, Gafencu și-a dedicat viața gloriei memorialistice și luptei publice împotriva comunismului, pe care a dus-o cînd din apartamentul său luxos din Park Avenue, New York, cînd din locuința pariziană, cînd din reședința sa din Elveția.

A murit în 1957, celebru și încă bogat, admirat și plîns de întregul exil românesc.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Hora statică

  14 iulie 2020

  Sfaturile medicale ale specialistului în matematica de liceu Klaus Iohannis, aureolate de farmecul repetitiv al îndemnurilor domnului diriginte către indisciplinații cetățeni ai acestei țări de-a sta pitulați în casă, de […]

 • Partidul, mai feroce ca COVID-ul

  14 iulie 2020

  Cele patru stadioane din București pe care urmau să se antreneze Ibrahimovici și Messi nu-s gata. N-am reușit să terminăm nici linia de metrou care i-ar fi adus de la […]

 • Dați-vă juriștii la școală!

  14 iulie 2020

  Cum te întorci prin vreun partid din România dai de câte un jurist, specialist în Drept, absolvent de Drept, avocat, și tot așa. Mulți dintre parlamentari sunt absolvenți de Drept, […]

 • Institutul pentru Combaterea Horelor

  7 iulie 2020

  Fenomenul horelor românești din primul război mondial a tulburat comandamentul german, care nu prea înțelegea tehnica de luptă a valahilor ce se învîrteau de mama focului înainte de apusul soarelui, […]

 • Limitele unui jucător de golf

  7 iulie 2020

  De pe pajiștea unde obișnuiește să joace golf, președintele Iohannis se pregătea să lanseze România. Din trusa de crose l-a ales mai întîi pe Ludovic Orban, deși putea să aleagă […]