De ani de zile, de prea mulți ani de zile, diverși dezvoltatori imobiliari fac mișto de clienți. În general, după ce au terminat de amăgit oamenii de peste 40 de ani, dornici să scape din aglomerația Bucureștiului, dezvoltatorii imobiliari au trecut la tinerii corporatiști care, încurajați și de programe precum „Prima casă”, s-au repezit să-și cumpere apartamente la periferia orașelor, uitând să verifice cu atenție dacă și au cum ajunge acolo în condiții civilizate. Multe dintre cartierele construite la marginea Bucureștiului, de exemplu, au drumuri de acces meschine, care nu fac față numărului mare de mașini ce se înghesuie, la anumite ore, spre sau dinspre oraș. Locatarii stau blocați în trafic, uneori, zeci de minute, chiar în apropierea casei de vis. Asta când nu înoată prin noroaie pentru a ajunge la casa de vis amplasată în câmp, cu vagi urme de civilizație în jur. Facilitățile promise de dezvoltator la vânzarea casei sau a apartamentului fie întârzie să apară, fie, de multe ori, nu mai apar niciodată.
Din 2007 încoace,
în nordul Bucureștiului, lângă pădurea Băneasa, crește încet-încet un mega-cartier dezvoltat de către Impact Developer & Contractor SA. Impact este una dintre firmele care s-au apucat devreme de construcții în zona Pipera-Băneasa și care, încă de la jumătatea anilor ’90 ai secolului trecut, au umplut zona de case, ansambluri rezidențiale și blocuri sau bloculețe.
Proiectul Greenfield a început în 2007 și se află încă în plină dezvoltare.
Atunci când proiectul Greenfield a primit autorizație de urbanism și autorizație de construcție, a putut-o face pretinzând că unul dintre drumurile de acces spre cartier include un drum forestier care străbate pădurea Băneasa de la Aleea Privighetorilor (Grădina Zoologică) până la terenul pe care a construit și construiește Impact.
Numai că, de patru ani, Romsilva, care are în proprietate și administrare respectivul drum forestier, a blocat accesul publicului.
Pentru a-și respecta
atât autorizațiile, cât și promisiunile făcute cumpărătorilor de apartamente în Greenfield, Impact a început demersuri pentru a rezolva problema drumului forestier. Practic, și-ar dori fie să obțină proprietatea asupra drumului, fie ca drumul să treacă în proprietatea Primăriei / Consiliului General al Municipiului București. Numai că lucrurile nu sunt chiar atât de simple.
Drumul forestier respectiv face parte din fondul forestier național. Or, conform Legii 46/2008 (Codul Silvic), reducerea fondului forestier național nu poate fi admisă. Există, însă, modalități prin care anumite terenuri pot fi scoase din fondul forestier național, dar numai în urma unor proceduri de compensare, care au rolul de a nu diminua suprafața acestui fond forestier.
Pentru a ocoli
prevederile Codului Silvic, Impact Developer & Contractor a găsit o șmecherie.
Dacă ar fi vrut ca drumul respectiv să intre în proprietatea sa, Impact ar fi fost nevoit să se utilizeze financiar destul de serios. Căci legea prevede că:
„Art. 37
(1) Pot fi scoase definitiv din fondul forestier naţional, doar cu condiţia compensării acestora, fără reducerea suprafeţei fondului forestier şi cu plata anticipată a obligaţiilor băneşti, numai terenurile necesare realizării sau extinderii următoarelor categorii de lucrări şi obiective:
[…]
- e) surse şi reţele de apă şi de canalizare, inclusiv ape minerale, surse şi reţele de energie din resurse convenţionale sau regenerabile, reţele şi sisteme de comunicaţii, drumuri de interes judeţean şi local […]
(2) Amplasarea obiectivelor prevăzute la alin. (1) lit. c) se face cu respectarea următoarelor condiţii, care trebuie îndeplinite cumulativ:
[…]
(3) Compensarea prevăzută la alin. (1) se realizează fizic cu un teren care are de 5 ori valoarea terenului care se scoate definitiv din fondul forestier naţional, iar suprafaţa terenului dat în compensare nu poate fi mai mică decât de 3 ori suprafaţa terenului care face obiectul scoaterii din fondul forestier naţional. La realizarea obiectivelor prevăzute la alin. (1) lit. e), al căror beneficiar este o unitate administrativ-teritorială sau o instituţie publică, compensarea se realizează cu un teren ale cărui suprafaţă şi valoare sunt cel puţin egale cu suprafaţa şi valoarea terenului care face obiectul scoaterii definitive.” (Legea 46/2008).
Așadar, dacă
ar fi vrut să pună mâna pe drumul respectiv, Impact ar fi trebuit să ofere Romsilva un teren cu o valoare de cinci ori mai mare decât cea a terenului pe care se află drumul forestier și cu o suprafață de trei ori mai mare decât cea a drumului forestier. Mult, nu? Mai ales la prețurile terenurilor din zonă.
Ei bine, Impact a găsit o șmecherie: a donat, în 2017, către CGMB, trei parcele de teren, cu condiția ca acestea să fie folosite pentru compensarea către Romsilva, în schimbul drumului forestier atât de necesar pentru Impact.
Dar, căci mereu există și câte un dar, dacă Impact ar fi trebuit să ofere terenuri de cinci ori mai scumpe decât drumul și de minimum trei ori mai mari decât drumul, legea prevede că dacă se face compensare către o autoritate a administrației locale sau către o instituție publică, atunci terenurile trebuie doar să aibă măcar suprafața terenului compensat și măcar prețul terenului compensat. Această manevră îi permite Impact să obțină drumul forestier, asfaltat și amenajat de către Primărie, la un preț de trei ori mai mic și contra unei suprafețe de cinci ori mai mici decât dacă ar fi făcut singur compensare cu Romsilva.
Business, frate!
Dacă la șmecheria asta
adăugăm și faptul că PMB a achiziționat, în februarie, 70 de apartamente în cartierul Greenfield, cu 37,3 milioane de lei plus TVA (cam cu 40.000 de euro mai mult pe apartament decât prețul cerut de Impact pe piața liberă), începe să pară că Impact Developer & Contractor SA nu doar că scapă ieftin din procedura de compensare, dar că, de fapt, compensarea o plătește chiar PMB, prin diferența de preț plătită la achizițioanrea apartamentelor din complexul Greenfield.
1.971 de vizualizări