Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Mihai încheie cu Baba Novac mercenariatul pentru pace

Zoom Mihai încheie cu Baba Novac mercenariatul pentru pace

În zbuciumatul an 1595, între Mihai Viteazul şi sîrbii lui Baba Novac se legase o prietenie care nu scădea, cu nici un chip, sub 100.000 de forinţi lunar. Fraţii Buzeşti atîrnau şi ei, cu cetele lor înarmate, de o sumă achitată la timp. Mai toţi mercenarii erau plătiţi pe contracte de drepturi de autori ai unor omoruri deosebit de grave, aşa că a le amînă salariul atrăgea nu numai riscuri, ci şi nori de săgeţi.

Mihai a luat hotărîrea să mai facă plăţi şi în barter, adică el le dădea mercenarilor cîte un sat şi ei îi dădeau foc. Jaful propriilor localităţi s-a dovedit repede a nu fi o idee strălucită, aşa că, la sugestia Babei Novac, armata sîrbo-valahă a traversat Dunărea şi s-a năpustit asupra Balcanilor. Au fost jefuite Vidinul, Plevna, Sofia şi încă 2.000 de sate bulgăreşti, ocupate de turci. Prăzile au potolit o vreme nevoia trupei de bani lichizi, dar pe la mijlocul lui 1596, cînd nu mai rămăsese nici un sat nears, nici o turmă nemîncată şi nici o bulgăroaică neîmpărţită frăţeşte, se cerea o decizie. Ea a venit după bătălia de la Keresztes, unde Maximilian de Habsburg şi Sigismund Bathory au fost lăsaţi fără armate de ienicerii lui Mehmed al III-lea. Mihai a realizat că îşi pune sănătatea în pericol prin ambuscade balcanice doar ca să plătească nişte lefuri. El nu era domnul Valahiei, ci vasalul lui Bathory, care unificase, deja, ceea ce plănuia Mihai să unifice. Aşa că, în ianuarie 1597, Mihai încheie pace cu turcii contra unui tribut fenomenal, care l-ar fi putut face şi împăratul Austriei, darămite guvernatorul Ţării Româneşti. În faza asta a biografiei se putea retrage onorabil, pe un soclu al haiducilor bogaţi, alături de Baba Novac, dar el a ţinut morţiş să rămînă în istorie aşa cum îi e mai greu voinicului, adică înfipt într-o halebardă, cu cal cu tot.

Publicat în Cațavencii, nr. 49, 12-18 decembrie 2012

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint