Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ne scriu admiratorii

Zoom Ne scriu admiratorii

“Dreptul din replica

Manastire nu e rece/ face haz și din necaz/ PAH cu flegma îl lovește/ dar i-o întoarce in obraz

Aflu cu vadida invidie ca as fi luat 30 de mii de euro (salariu pe un an și jumate de la B1 TV cu tot cu taxe) pentru a face o emisiune despre afacerile baronului din Delta Dunării Horia Teodorescu (președitele CJ Tulcea, și mare mahăr PSD). Autorul acuzatiei publicate de Cațavencii in clar (măcar de era o aluzie sau, hai, o alegatie) este PAH (adică, Patrik André de Hillerin).

PAH este directorul ziarului Obiectiv din Tulcea deținut prin interpuși de baronul Teodorescu (patron de fațada este un fin de-al PSD-istului). La Cațavencii am aflat ca PAH are libertatea editorială de a scrie ce vrea, cum vrea, fără ca publicația sa-și asume ceva din productiile lui. Drept urmare socot ca este lăsat sa-și deconteze netulburat și resturile de obligații către Teodorescu, pe principiul hai sa îl facem puțin de cacat și pe Manastire, dacă tot se interesează de afacerile noastre din Delta Dunării. PAH știe, pentru ca se afla la locul faptei, ca Teodorescu& Comp se pregătesc sa gestioneze 1 miliard de euro in următori ani, bani europeni pentru Delta. PAH ar trebui sa ii explice baronului ca «boul de Manastire este chiar ultima noastră problema» pentru ca la banii ăștia DNA își va deschide al doilea sediu central in Delta in perioada următoare. Iar Gheorghe, procurorul șef din DNA originar din Tulcea nu va mai putea sta cu curul pe dosare, oricâte alte funduri grase il pun sa stea.

Cu PAH ma văd in instanța sa îmi recuperez cei 30 de mii de euro pe care nu i-am luat. Cu cei de la Cațavencii nu ma văd, mi-e frica de Dinescu ca ma otrăvește pe la Lacrimi și Sfinți sau botează șprițul. Apoi, după ce ii iau banii lui PAH (lasă ca ii recuperează de la Puflene, de exemplu) ma jur ca vin in redacție (dacă mai exista redacția) și ii arunc ca la lăutari.

Silviu Mănăstire”

 

De obicei nu publicăm drepturi la replică. De obicei. Dar în cazul acestuia, căruia i-am păstrat integral grafia originală, fiind opțiunea autorului dacă vrea sau nu să scrie folosind diacritice, facem o excepție, din motive întemeiate.

Deși domnul Mănăstire se pretinde o persoană informată (și are temeiuri în credința domniei-sale, fiind unul dintre cei mai mari scormonitori ai Internetului și unul dintre campionii folosirii informațiilor furnizate de motoarele de căutare), în acest pretins drept la replică cu tente de glumă manifestate încă din titlu comite multiple tentative de dezinformare a opiniei publice.

Una dintre acuzațiile grave pe care domnul Mănăstire le face este aceea că “Teodorescu & Comp se pregătesc să gestioneze 1 miliard de euro în următorii ani, bani europeni pentru Deltă”. Această acuzație nu are legătură directă cu subiectul articolului din numărul trecut al gazetei Cațavencii, dar, pentru acuratețea informației (se pare că aceasta, informația, nu se găsește în forma sa corectă pe Internet), trebuie spus aici despre ce este vorba: pe teritoriul județului Tulcea, unul dintre cele mai defavorizate județe ale țării, funcționează Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară – Investiții Teritoriale Integrate Delta Dunării. ADI-ITI DD gestionează, în exercițiul financiar european 2014-2020, fonduri europene în valoare de 1,11 miliarde de euro, alocate în mod special zonei Deltei Dunării. Gestionarea acestor fonduri este coordonată de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, existând și fonduri care țin de competența Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Ca toate, dar absolut toate fondurile europene, nici acestea, gestionate prin intermediul ADI-ITI DD, nu sunt și nici nu pot fi controlate de către reprezentanții administrației locale. Administrația locală este, în cel mai bun caz, beneficiară a fondurilor europene, dar în nici un caz nu decide unde și cum se repartizează banii alocați de către UE. Din acest punct de vedere, afirmația domnului Mănăstire este o minciună sfruntată, dovedind fie rea-voință, fie necunoașterea circuitului banilor europeni în natură.

Despre afirmația domnului Mănăstire cum că aș avea de decontat obligații întregi sau resturi de obligații față de Horia Teodorescu, președintele CJ Tulcea, nu sunt prea multe de spus. Dovada că între mine, ca ziarist, și Horia Teodorescu nu există o relație care să presupună vreun fel de obligație o constituie articolele publicate de mine de-a lungul timpului în Cațavencii și în presa locală din Tulcea. Ca o mențiune specială pentru domnul Mănăstire, îi amintesc faptul – pe care în mod cert astăzi nu-l cunoaște și există dubii că l-ar fi cunoscut vreodată – că singurele obligații ale unui ziarist sunt acelea pe care le are față de publicul său, iar acestea includ scrierea/rostirea adevărului, evitarea minciunii, promovarea intereselor comunității, nu pe cele personale. Cu siguranță, dacă ar exista un birou al obligațiilor neonorate ale persoanelor ce se pretind ziariști, domnul Mănăstire ar figura la un loc de cinste pe lista restanțierilor.

Ajungem, acum, și la motivul pentru care am publicat acest pretins drept la replică. Dacă afirmațiile domnului Mănăstire ar fi fost făcute publice doar pe postul TV pentru care lucrează astăzi sau pe diverse site-uri ori rețele de socializare, ar fi fost ca și cum ele n-ar fi existat. Neexistând, ar fi fost greu să se dovedească în instanță că ele au fost cu adevărat făcute. Apărând în Cațavencii, însă, aceste afirmații calomnioase pot face obiectul unui proces, având expunerea necesară pentru a fi considerate niște afirmații reale. Astfel, după ce, în luna iunie a acestui an, am preluat conducerea managerială și editorială a cotidianului Obiectiv din Tulcea, am asistat stupefiat la diverse atacuri care se bazează pe informația falsă că pachetul majoritar de acțiuni ale acestui cotidian ar aparține politicianului Horia Teodorescu. Aceste afirmații (cum spuneam, false) aduc atingere integrității întregii echipe de redactori a cotidianului Obiectiv, aruncând o umbră de îndoială asupra obiectivității acestora. Această umbră aduce deservicii societății comerciale, atât la nivelul imaginii, al credibilității, cât și la nivel de business, și așa dificil în presa locală. În viața reală, spre deosebire de cea virtuală, în care domnul Mănăstire este vedetă, ziarist de investigații și personaj integru, acuzații nefondate și extrem de grave pot avea consecințe nebănuite asupra vieții de zi cu zi a unor oameni reali, cum sunt cei zece angajați și colaboratori ai cotidianului pe care de puțină vreme îl conduc. De aceea, în calitatea mea recentă de administrator al societății care editează cotidianul Obiectiv, îl voi acționa în judecată pe numitul Silviu Mănăstire, pentru acuzațiile aduse, acuzații pe care nu le poate dovedi în nici un fel.

Pe de altă parte, îi sugerez domnului Mănăstire să fie ferm în a nega că îl cunoaște pe fostul senator PSD Traian Rece, concesionar dolosiv de terenuri agricole în Delta Dunării. Astfel, afirmațiile acestuia din urmă ar putea fi considerate simple laude făcute la un șpriț.

 

Citeşte mai multe despre:

0 comentarii

  1. #1

    Rău ați ajuns.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Apelul de seară

    10 septembrie 2024

    Bucătăriile se văd din cer mai bine decît oamenii de seamă, prinzi îngeru-n gamela ta cu zeamă, nedetectat de radarul de fier, întîi precum o pată de untură, apoi întregul […]

  • Paradisul dronelor

    9 septembrie 2024

    Turismul nostru prinde aripi. Ne vizitează tot mai multe drone. În week-end a venit un grup din Rusia și a petrecut de minune în Delta Dunării. După cum informează MApN, […]

  • Balada triștilor băcani

    3 septembrie 2024

    Printre dugheni, pe strada Zece mese, acum o sută şi ceva de ani, a fost zărit, cu orbitoare fese, îngerul trist al triştilor băcani. Era un semn al crizei monetare, […]

  • Coridorul Ciucă

    2 septembrie 2024

    E un proiect de infrastructură politică menit să unească două zone defavorizate ale României: PNL și Palatul Cotroceni. Nu s-a făcut licitație, a fost încredințare directă. Se zice că Iohannis […]

  • Galben impostor

    1 septembrie 2024

    Nimic nu pare mai ridicol, în ultima perioadă, decât marota dreptei unite, pe care fel și fel de trompete o flutură în public, provocându-și erecții și visând umed la fotoliul […]

Iubitori de arta