Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Neobositul strigăt al nebunului

Zoom Neobositul strigăt al nebunului

Viața aventuroasă a maiorului Artur Vîrtejanu a încăput, toată, într-un singur strigăt. Ofițerul înalt și pedant, cu mustățile răsucite în sus, cu uniforma călcată la dungă și țigara fumegînd între dinți, a dispărut în adîncul vocii sale, în ziua de 6 august 1916, la Mărășești.

Odată cu el, au dispărut petrecerile și amorurile, studiile la Școala Superioară de Război, duelurile și partidele de cărți, cursele de cai și excelentele servicii aduse armatei. O lume întreagă, plină de farmec și pasiune, de faimă și suferință, de bîrfe și scrisori, de poezie și trădări, s-a evaporat într-o chemare: „Înainte, băieți, după mine!“.

Era chemarea obișnuită a maiorului Vîrtejanu, cunoscută pe întreg frontul, de la începutul războiului. Vitejia acestui ofițer stilat era pusă întotdeauna pe seama nebuniei, dar nimeni nu îndrăznea să o nege. De fiecare dată cînd trupa primea ordin de atac, Arthur Vîrtejanu se ridica drept, scotea pistolul din toc, trăgea un ultim fum din țigară și striga: „Înainte, băieți, după mine!“. Oricine auzea acest îndemn știa că maiorul Vîrtejanu conduce iar un atac eroic, la baionetă, printre gloanțe și explozii de obuz.

La Mărășești, pe 6 august, cînd i s-a cerut să respingă un atac al armatei germane, maiorul Arthur Vîrtejanu comanda Batalionul 2 din Regimentul 9 Vînători. Nemții înaintau furișat, în linie de trăgători, adăpostindu-se în teren. Maiorul îi putea aștepta în bătaia armelor, dar înclinația lui spre acțiune a fost mai puternică. A ieșit din tranșee, s-a ridicat în picioare, și-a scos pistolul din toc, a tras un ultim fum din țigară și a strigat, pentru a suta oară, celebra lui chemare: „Înainte, băieți, după mine!“.

În primii două sute de pași, lucrurile au mers șnur. Infanteriștii nemți s-au speriat și au dat înapoi. Numai că, imediat, artileria lui von Falkenhayn a început bombardamentul. Batalionul de vînători a fost lovit în plin, însă maiorul a rămas în picioare. Printre trîmebele de fum și bulgării de pămînt care zburau, Vîrtejanu a scos ultimul său strigăt de luptă: „Înainte, băieți, după mine!“.

Ceea ce mai rămăsese din trupă s-a ridicat de pe jos și a pornit în urma maiorului, într-un nor de flăcări și fum. Atacul inamic a fost respins, victoria a fost mare. La fel au fost și pierderile Regimentului 9 Vînători. Armata română a mai cucerit cîteva hectare în care i-a putut îngropa pe cei 500 de soldați și 16 ofițeri uciși.

Maiorul Arthur Vîrtejanu a fost împușcat în piept și a murit pe loc. Nimeni n-a întrebat care au fost ultimile lui cuvinte, fiindcă toată lumea le știa. A fost reînmormîntat în 1935 în mausoleul de la Mărășești, într-o firidă exclusivă, rezervată eroilor ieșiți din comun, despre care nu se știe nimic în afară de faptul că au fost eroi.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Excelent, ca de obicei ! Istorie altfel ! Mulțumesc !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Cioclii

  4 august 2020

  Viziunea convalescentului privind în oglindă Fiți gata la harpoane că îngeru-i la copcă în țara cea vestită și rece de sub votcă cu turlele înfipte în nori pînă-n prăsea, momiți-l […]

 • N-a mai mers la pușcărie, hai, măcar, la Primărie!

  4 august 2020

  Așa cum bețivii adevărați își revin spre dimineață dacă simt pe gîtlej un nou pîrîiaș de vodcă, Traian Băsescu dă semne de dezmeticire. Lunga mahmureală politică nu i-a priit. Abstinența, […]

 • România din ce în ce mai puțin educată

  4 august 2020

  Klaus Iohannis este profesor. Nu și-a mai exercitat meseria din 1997, e drept, acela fiind anul în care a părăsit definitiv catedra pentru un post în administrație. Mai întâi inspector […]

 • Martirii carantinei

  28 iulie 2020

  Printr-o ironie a sorții, săptămîna trecută Marea Neagră și-a luat și ea rația de libertate, fiindcă din două sute de mii de samavolnici care s-au scăldat în lipsa de respect […]

 • Cel mai scump dulap din istorie

  28 iulie 2020

  „Am obținut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro“, a zis președintele Iohannis, și s-au găsit destui să se repeadă să-i pupe mîinile ca unui binefăcător. Banii ăștia, […]