Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Nepotisme la 1900

Zoom Nepotisme la 1900

În guvernul de criză al lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, nepotismele mergeau ca unse. Pe lîngă Iacob Lahovary, numit la Ministerul de Război, Nababul l-a adăugat pe Ion Lahovary la Ministerul de Externe. Ar fi putut să-l adauge și pe Alexandru Lahovary, fratele celor doi, dacă acesta n-ar fi decedat cu cîțiva ani înainte.

Familia Lahovary era plină de energie. Din tată în fiu și din fiu în nepoată, această stirpe grecească a făcut valuri respectabile în politică, literatură, publicistică și duel.

Ion Lahovary s-a născut în 1844. A făcut la Paris tot ceea ce obișnuiau să facă copiii boierilor români, adică liceul, facultatea de drept, doctoratul și împuținarea averii părintești. Întors în România, a făcut cunoștință cu viața ușoară a tinerilor bogătași, care urcau în carieră pe clinchet de pahare. A practicat avocatura, apoi a intrat în politică, la Partidul Conservator.

Fără să aibă pregătire militară aprofundată, în 1877 a plecat voluntar în Războiul de Independență de unde s-a întors neatins, dar plin de amintiri. În volumul său de memorii de front povestește cu modestie fapte care au primit elogiul nemuritorului poet Alecsandri.

Dar și alte fapte din trecutul său merită apreciate. Sînt de notat aici căsătoria cu Smaranda Mavrocordat, frumoasa și îngrozitor de bogata urmașă a domnitorului Constantin Mavrocordat. Apoi nașterea fiicei sale Marthe, viitoarea Martha Bibescu, cunoscută pentru proza și talentul ei de a suci minți interbelice.

Ca ministru de Externe în Guvernul Cantacuzino din 1899, Ion Lahovary a făcut diligențele împrumutului extern care avea să adîncească și mai rău România în datorii. Alături de Take Ionescu, strălucitul orator care n-a înțeles nimic din mecanismele sărăcirii bugetului, frații Iacob și Ion Lahovary au pus umărul serios, cu toată ignoranța lor conservatoare, la prăbușirea traiului pe datorie. Au fost printre incompetenții providențiali care au grăbit, prin catastrofă economică, revenirea României la normalitate și la calcule reale.

Criza economică din 1899-1901 a trecut imediat ce grîul a depășit seceta și a redevenit vedeta exportului românesc. Povara datoriei externe avea să fie suportată, ca de obicei, de țărănime și proletariat, în timp ce băieții deștepți din aristocrație își vedeau netulburați de cariere.

Ion N. Lahovary a fost ministru plenipotențiar al României la Paris, președintele Senatului și din nou ministru de Externe în al doilea guvern Cantacuzino, în 1907. A murit în 1915, la București, susținînd că România trebuie să intre în război de partea Antantei și că rozé-ul merge mai bine la pește ca șampania.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  Așa s-a întâmplat mereu când România a fost condusă de străini. Se observă și în zilele noastre. Românii muncesc pentru Marele Licurici, cel cu cipilica!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Un omagiu tardiv

  15 iunie 2021

  Acum vreo șapte ani, prin mica publicitate a unui ziar, am făcut, la preț de nimic, o achiziție  de zile mari. Am intrat în posesia nu a unui Ferrari de epocă, […]

 • Subiecte la examenul de incapacitate

  15 iunie 2021

  Liceele bune, atîtea cîte au mai rămas, sînt distruse sistematic prin falsificarea examenului de capacitate. Faptele se petrec în gimnaziu, prin complicitatea părinți-copii-profesori și prin dezastruoasa formulă a examenului unic […]

 • Hora păcălicilor

  15 iunie 2021

  Orban și Cîțu bântuie țara în lung și-n lat, străbătând filialele PNL-ului așa cum fantoma comunismului bântuia Europa la începutul Manifest der Kommunistischen Partei. Mai o vizită la un centru […]

 • Cînd treci

  8 iunie 2021

  Sub pașii tăi cad viermii în extaz, se bîlbîie salcîmii și fac spume, rușinea-mi fuge beată din obraz și m-aș dori pămînt mușcat de rîme pe care surîzînd să îl […]

 • Un om periculos

  8 iunie 2021

  A trădat, a mințit, a pus în pericol vieți omenești, a fost complicele unor hoți. Recidivist în toate aceste fapte și arivist politic neobosit, a dat în văzul lumii întregi […]