Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Orizonturi portocalii –episodul 13 –

Zoom Orizonturi portocalii –episodul 13 –

„Draga mea Elena dragă,

Îți scriu din nou pentru că Mamadou sau altcineva mi-a luat telefonul și nu pot să te mai sun. Am vrut să-ți scriu aseară, ca să afli mai repede noutățile, dar m-am luat cu lectura unui nou volum din Platon. Mă știi, doar. Când mă prinde o carte bună, pot pierde noțiunea timpului. Ți-aș povesti-o pe asta, e chiar mișto, dar să ne ocupăm mai întâi de noutăți.

Așadar să știi că nu mai sunt la Dakar. Am fost mutat, în grabă, la Saint Louis, pentru că viața mea era în pericol. Nu știu cum dracului au aflat, dar nenorociții trimiseseră după mine un asasin bulgar. Îi știi, ciudații ăia cu umbrele, care te înțeapă discret în picior și după aia mori.

Nu mi-am dat seama niciodată cum poți să mori de la o înțepătură de umbrelă. Dar am studiat atent problema. Vrei să-ți spun și ție ce am descoperit? Îți zic, îți zic imediat.

Uite, dacă studiezi cu atenție 100-200 deumbrele, cum am făcut eu, vei fi în stare și tu să descifrezi misterul. Poftim, ți-am zis.

Norocul meu, Elena mea iubită, este că nu mi-am pierdut agerimea minții. Deși mai ții minte cum mă umilea Dictatorul? Cum îmi spunea că nu mai gândesc limpede, că mi s-a înecat creierul în alcool? Ete plua. Sunt ager ca o veveriță, sunt viclean și vioi, sunt același buldog de temut.

Deci, cum ziceam, sunt ager. Așa m-am prins că vecinul meu cel nou, domnul Dimitrov, este bulgar. Asta a fost prima constatare. După aia m-am prins că este agent secret. Îți dai seama cât de greu este să deosebești un agent secret de un om obișnuit… Dar eu l-am dibuit. Imaginează-ți, omul trecea practic neobservat în Dakar, cu pardesiul lui, cu costum de lână și pălăria aia caraghioasă. Eu am observat amănuntul care l-a dat de gol: batista. Avea o batistă impecabilă și foarte uscată. Îți închipui ce greșeală? Cum să ai batista uscată în Dakar, la 35-40 de grade, când oricine se șterge de transpirație. Cu batista. Din trei în trei minute. Mai ales dacă e îmbrăcat ceva mai gros. Așa l-am prins. De-abia după aia, la interogatoriu, au descoperit nepricepuții ăia că umbrela lui era bulgărească. Da, da, vestita umbrelă bulgărească. Asta era cumpărată din Sofia. Și era, desigur, umbrelă bulgărească ucigașă.

Pff, am scăpat ca prin urechile acului.

Dacă nu eram atât de ager, astăzi aș fi fost mort. Sigur găsea Dimitrov (culmea, chiar ăsta este numele lui) un mod să mă ucidă cu blestemata aia de umbrelă ucigașă.

Și pot să te asigur că era o umbrelă extrem de ucigașă. Eu am omorât cu ea trei gardieni ai închisorii unde a fost dus Dimitrov. Asta doar la prima demonstrație, când le-am arătat senegalezilor cum funcționează. Ar fi trebuit să mai țin două demonstrații, dar s-au anulat.

Na, că i-ar ți-am împuiat capul cu problemele mele. Tu cum ești, draga mea Elena dragă? Care mai este viața ta? Ce mai faci, zi de zi? Îți este dor de mine? E mă topesc de dorul tău, draga mea Elena dragă. Știu că tu ești mai ocupată. Ai și treaba ta la Parlament, la coafor, la manichiuristă. Cred că de-abia mai ai timp de lecțiile de tenis care-ți plac atât de mult. Ce băiat simpatic este tânărul profesor de tenis…

Aaa, am uitat. După ce l-am descoperit pe Dimitrov a trebuit să plec din Dakar. Macky m-a drogat și m-au pus într-o mașină și m-au scos din vilă și m-au adus aici, pe Langue de Barbarie. Este atât de frumos, draga mea Elena dragă. Ți-ar plăcea la nebunie. Bine, e cam izolat, nu prea sunt magazine, adică nu sunt absolut deloc, dar te-ai adapta. Am sta amândoi pe plajă toată ziua, am bea palincă, am mânca slană cu ceapă și pită, am face dragoste, iar am bea palincă, am mânca ceapă cu pită și cu slană, am face dragoste…

Draga mea Elena dragă, îmi este tare dor de modul în care petrecem noi timpul împreună. Cum îl bârfim pe dictator, cum facem planuri ca să-l pedepsim…

Știi, contactul cu Europa Liberă nu era contactul cel bun. Îmi trebuie unul nou, ca să pot povesti adevărul, să fiu auzit, ascultat, să înțeleagă oamenii care este adevărul despre Dictator. Dar dacă nu se poate, dacă nu pot să apar la Europa Liberă, poate găsim altceva.

Ce crezi, unde ar fi mai bine să apar? La Antena 3? N-ar fi prea bătător la ochi? La Realitatea? Hmm, nu-mi place.

Aaa, am o idee! Genială.

Draga mea Elena dragă, te rog, vorbește cu doamna Lucia Hossu Longin. Asta e ideea genială: vreau să spun adevărul despre Dictator la Memorialul Durerii.Ce zici, crezi că se poate aranja?

Te las, draga mea Elena dragă. Poate ești obosită, poate ai treabă și eu te rețin.

Îți mai scriu.

Al tău, Buldy“

 

Terminând de scris, Vasile Blaga împături scrisoarea mărunt-mărunt și o băgă în sticluța mică ce trebuia să intre pe țeava dușului din vila Elenei Udrea. După care urlă:

– Mamadou! Mamadouuuu!

– Da, mon Douanier.

– Ia sticla și trimite-o, Mamadou. Și adu-mi sticla!

– Altă sticlă? Mai scrieți o scrisoare?

– Sticla de palincă, Mamadou, sticla de palincă. Azi am terminat de scris. Adu-mi sticla mai repede, că vreau să merg pe plajă, să beau, să mânânc ceapă cu pită, poate și cu slană, și să fac dragoste.

– Să faceți dragoste, mon Douanier? Cu cine?

– Nu ești tu prea indiscret, Mamadou? Fac dragoste cu cine vreau eu, când vreau eu.

Mon Douanier, dar nu e nimeni pe plajă.

– N-ai tu treabă. Hai, adu sticla, bîstro, bîstro!

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. #1

    După cum arată primul paragraf, putea fi și Baconschi… Fălci lăsate are și el.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint