Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Orizonturi portocalii – episodul 9 –

Zoom Orizonturi portocalii – episodul 9 –

Vasile Blaga moțăia de o jumătate de oră la birou, în fața unei coli goale. Trecuseră prea multe zile de când nu scrisese nimic, dar nu putea să se concentreze. Acum, în loc să scrie, să-l demaște pe dictator, așa cum își propusese, nu reușise decât să deseneze un buldog imens care fugărea un pirat cocoțat pe o bărcuță de hârtie.

„Trebuie să scriu, trebuie să scriu, trebuie să scriu! Nu voi putea scăpa România de teroarea acestui impostor, a acestui tiran dacă nu scriu și dacă nu spun tot ceea ce știu. Dar dacă scriu, mă autoinculp. Și ce dacă? România este mai importantă, România este mai presus! Țărișoara noastră, greu încercată atâtea secole, țara în care s-au născut toți strămoșii mei, țara în care un sat precum Petrileniul a putut înflori, țara în care nea Vasile a ajuns primar pe vremea comuniștilor, iar eu ministru de Interne pe vremea urmașilor comuniștilor, această țară binecuvântată trebuie salvată. Bine, țara se mai descurcă ea însăși, cum a făcut-o de atâtea ori. Singură, fără ajutorul meu. Are ea, țara, un mecanism de autoreglare care o face să supraviețuiască. Dar Nuți? Nuți se descurcă oare singură? Nu sunt toate scrisorile de la ea un strigăt de disperare? Nu-mi spune oare, cu fiecare rând pe care mi-l trimite, că nu mai rezistă presiunii exercitate de tiran? Că eu sunt eroul ei, cavalerul călare pe elefantul alb, pe care-l așteaptă să o salveze?“ Așa gândea fugarul când, deodată, îl lovi inspirația și dădu deoparte foaia pe care mâzgălise buldogul fugărind piratul și începu să scrie febril:

„Draga mea Elena,

Dorul de tine mă mistuie. Încă nu am slăbit, așa cum aș fi crezut, dar de vină pentru asta este doar Mamadou, care mă hrănește în somn. Băiat bun Mamadou, dar chestia asta mă enervează la el. Nu știu cât voi mai sta în exil, dar dacă mai durează mult, cel mai probabil voi reveni în țară mai gras decât atunci când am fugit, ascuns printre berbecuții lui Tașcu. Ce drăguți sunt berbecuții, draga mea. Ne-am înțeles foarte bine pe vapor, până la Istanbul, unde eu a trebuit să cobor, ca să iau avionul pe care-l trimisese după mine Abdoulaye.

Mi-ar fi plăcut să mai stau cu ei, pentru că un berbecuț mai isteț începuse o poveste interesantă, deși cam tragică. Cică se trăgea dintr-o familie destul de numeroasă. Mai avusese doi frați, cam prostovani. Într-o zi, când mama lor era plecată la piața agroalimentară, să le aducă frunze-n buze, lapte-n țâțe, drob de sare în spinare, mălăieș în călcăieș și smoc de flori pe subțiori, la căsuța lor venise un lup rău. Lupul rău bătuse la ușă, se prefăcuse că este mama berbecuților, doamna Oaia, și reușise să intre în casă, unde-i mâncase pe cei doi berbecuți mai mari. Nu știu ce s-a întâmplat mai departe pentru că, așa cum ți-am zis, am ajuns la Istanbul și a trebuit să cobor.

Draga mea Elena dragă,

Zilele trecute am fost la vânătoare de elefanți. Vei fi mândră să afli că buldoguțul tău, așa cum îți place să mă alinți, a doborât în luptă dreaptă cel mai puternic elefant din Senegal. Am luptat cu el aproape o zi întreagă. Știi că eu dau animalelor șanse egale, că nu sunt un vânător lipsit de suflet. Îl încolțeam, îl loveam bărbătește în bărbie și, apoi, îl lăsam să-și revină, ca să nu-l lovesc atunci când este prăbușit la pământ. Pe măsură ce trecea timpul, elefantul se ridica din ce în ce mai greu. În cele din urmă l-am răpus. I-am aplicat seria mea celebră stânga, stânga, dreapta, stânga și l-am năucit. Nu am vrut să se mai chinuie și, când era prăbușit, i-am înfipt briceagul în piept și i-am smuls inima. Ți-ar fi plăcut, ți-ar fi plăcut foarte mult.

Acum stau în fața șemineului din living și sculptez pentru tine fildeșii elefantului. Îți fac ceva frumos, o să vezi. Din păcate, nu pot să-ți trimit rodul muncii mele. Deocamdată, dar, atunci când dictatorul va fi pedepsit și mă voi putea întoarce în țară, vei vedea cât de mult te iubesc, de data asta și în fildeș.

Draga mea Elena dragă,

Sunt atâtea lucruri pe care vreau să ți le spun… Știi cât de bună e palinca de Bihor băută dintr-un mango pe care tocmai l-ai cules din propriul copac? Știi cât de bună e slana…“

Mon Douanier, mon Douanier, dă-i pe GSP TV!

Urletul lui Mamadou îl întrerupse brutal pe Vasile Blaga la mijlocul scrisorii sale de dragoste. Dar, știindu-l om serios, puse mâna pe telecomandă și deschise televizorul. Singurul post românesc pe care-l prindeau în Senegal era GSP TV, deși avea promisiuni că i se vor instala și alte posturi. Îi cam lipseau Taraf TV, Etno și Mynele, dar asta era, măcar era în viață.

Pe ecranul televizorului se vedeau imagini din Parlamentul României. Vasile Blaga era mirat.  Credea că de pe GSP TV nu poate afla decât că echipa lui de suflet, Dinamo, s-a calificat în Liga Campionilor. Ar cam fi fost timpul, pentru că toată lumea o lăsase de atâția ani să se pregătească pentru această competiție. Blaga credea că echipa este pregătită și că ar putea face o figură frumoasă, dar, iată, în loc de știri despre Dinamo, erau imagini din Parlament.

– Mamadou, ce mama mă-sii e asta?

– Ascultați, mon Douanier, ascultați! Este o zi istorică.

La tribuna Parlamentului se afla co-președintele USL, Crin Antonescu, președinte al Senatului.

– Astăzi, 4 iulie 2012, noi, Uniunea Social Liberală, depunem documentele necesare pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu, cel care a instigat la nerespectarea deciziilor Curții Constituționale! Acest om trebuie să plece de la Cotroceni, România trebuie să-și recâștige demnitatea și libertatea!

„Aaaaah“, se bucură Vasile Blaga, „băieți de cuvânt Crin și Victor Viorel. Se mișcă, lucrurile se mișcă. Vom scăpa de ticălos!“

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  D-le PAH , va apreciez articolele si curajul de care dati dovada in temele abordate, mai putin episodul Dragos Anastasiu, a fost gradul sau motanul cam mare ?! ,dar “Orizonturi portocalii” mai bine nu, cadeti in derizoriu, ceva in genul insipidului ” tetelu”. Pare ca ati coborat stacheta si e pacat sau poate nu ati ajuns inca la partea cu miez ? PS. Daca ii gasiti o alta ocupatie lui Panaet, covrigi, cafele, tigari, e perfect, se screme saracul dar de unde nu-i…… Daca isi plateste colaborarile sau e descendentul marelui Panaet, asta e, merge !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Ciungul

  29 septembrie 2020

  Mîinile mele îmbătrînesc mai repede decît mine. Mă urc în tren și le văd în stînga și în dreapta. Mi se face cald și una îmi deschide politicoasă fereastra. Mă […]

 • Cea mai grea problemă a lui Nicușor

  29 septembrie 2020

  Chiar dacă teatrul de război pare să fumege peste cadavrele unor dinozauri, a fost o luptă electorală din care toată lumea a cîștigat cîte ceva. PNL a cîștigat ceea ce […]

 • Moët PNL!

  29 septembrie 2020

  Zumzăie fanfarele și sar cepurile butoaielor în întreaga țară: PNL a învins! Ce, pe cine, când și cum, încă nu se știe, dar e clar că a învins. PNL, partidul […]

 • Toamnă electorală

  22 septembrie 2020

  Precum o bostană cu genunchii sparți, geaba număr zile: joia muri marți, sîmbăt-am pierdut-o vineri la un tîrg, miercurea îmi pare babă dată-n pîrg ce-a visat că-i cloșcă într-o zi […]

 • Ambiții politice la virusul ucigaș

  22 septembrie 2020

  Duminică, 27 septembrie 2020, agentul electoral COVID va stabili o ordine șchioapă a puterii pe următorii patru ani. E cel mai imparabil caz de democrație nereprezentativă din istoria modernă, neprevăzut […]

Ultimele articole