Pe 16 octombrie 1916, cînd a început marea bătălie de pe Valea Oltului, soarele făcea să strălucească armamentul bine lustruit al nemților pitiți între jnepeni. Tot atunci, un vînticel cald se străduia să usuce muniția trupei române, care, văzînd așa o zi frumoasă, intrase la scăldat cu tot cu cartușiere.
Generalul Konrad Krafft von Dellmensingen, care avea ordin să-i hăituiască pe flăcăii noștri, privea prin binoclu vesela activitate de tabără și nu aștepta decît momentul încingerii horei ca să dea ordinul de atac. Konrad era un lup al războiului, născut pe cîmpurile de instrucție ale Prusiei, și avea colții ascuțiți în marile bătălii de pe Somme, de pe Marne și de la Verdun. Fiindcă soldatul obișnuit prezenta limitări în ceea ce privește vitejia, Konrad inventase Corpul Alpin, o divizie de vînători de munte care, pe lîngă cățărat și furișat noaptea, știau să-i trezescă inamicului dorința de a o rupe la fugă.
Armata română avea deja un impuls de alergare, imprimat de generalul Popovici în bătălia dezastruoasă de la Sibiu, iar Konrad von Dellmensingen voia menținerea acestui ritm de retragere și pe Valea Oltului.
Numai că în scenă a intrat, de partea noastră, generalul David Praporgescu. Fiu de țărani, dar înzestrat cu vocația militară a mareșalilor bonapartiști, David a străbătut în forță toate opreliștile sociale și a ajuns ofițer de cavalerie. A studiat arta războiului în Franța, în Austro-Ungaria și, în cele din urmă, direct pe frontul românesc. Călare pe destinul său, înzestrat cu ambiție, inteligență și curaj cît să ajungă întregii armate, generalul Praporgescu a organizat rapid trupa care alerga derutată dinspre Sibiu și l-a întîmpinat pe Von Dellmensingen într-un dispozitiv de apărare impenetrabil.
Corpul Alpin s-a izbit de corpul ciobănesc, de la șes și deal, al ostașilor reanimați de Praporgescu. Zece zile, nemții au bătut pasul pe loc și și-au văzut speranțele îngropate pe Valea Oltului, odată cu jumătate din efective. Ai noști au lăsat fuga și fluierele la o parte și s-au ocupat așa cum trebuie de război, sub mîna sigură a lui Praporgescu. Chiar dacă ofensiva germană a fost oprită doar temporar, bătălia de pe Olt a fost o victorie. Iar eroul ei indiscutabil a fost generalul David Praporgescu, ucis în chiar prima zi de luptă, de un obuz fabricat în uzinele Krupp. Azi trecem pe strada General David Praporgescu învăluiți într-o nepăsare demnă de noi.
tot banatu-i fruncea lol. sunteti multi gigi acolo?