Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Prea multă coaliție pentru prea puțină presă

Zoom Prea multă coaliție pentru prea puțină presă

Societatea Academică din România, Active Watch și Centrul pentru Jurnalism Independent au înființat și lansat săptămâna trecută “Coaliția pentru o presă curată”. Un proiect care continuă tradiția începută cu ani în urmă, atunci când mai multe organizații ale societății civile aderaseră la “Coaliția pentru o Românie curată” și care frizează, de data asta, ridicolul.

“Coaliția pentru o presă curată” vine târziu, când presă aproape că nu mai există și nu e altceva decât un exercițiu de imagine al unor oameni care simt nevoia să-și justifice oarecum existența ca societari civili. Toate cele trei oengeuri implicate sunt, în felul lor respectabile, dar par blocate în niște idei de acum 20 de ani. Idei de acum 20 de ani care le-au venit, desigur, cu 20 de ani prea târziu.

Dar ce-și propune această coaliție pentru o presă curată? Păi, să obțină de la publicații și televiziuni sursele de finanțare ale acestora, numele patronilor și numele advertiser-ilor care folosesc respectivele canale media pentru a se promova. Cică așa s-ar întâmpla o minune și presa ar deveni, brusc, mult mai responsabilă și mai echilibrată.

Am râs. Poate încă mai râd, încercând să-mi dau seama ce este în mintea unor oameni care vin, în 2014, cu astfel de propuneri. Știți care a fost prima publicație care a fost “de acord să-și facă publice sursele de finanțare”? Evenimentul zilei. Hai că-i mișto. Deodată, pentru că vor lua niște date care sunt oricum publice și le vor pune pe site, cei de la Evenimentul zilei vor deveni campionii transparenței și ai deontologiei, iar coaliția pentru o presă curată își va fi atins scopul, girând unul dintre cele mai sinistre instrumente de propagandă din ultimii ani.

Căci, în general, informațiile pe care le vrea această coaliție oengistă sunt publice. Numele acționarilor firmelor care dețin instituții media se găsesc la Registrul Comerțului. Datele financiare, de asemeni, sunt publice, fiind afișate pe site-ul Ministerului Finanțelor. Ce firme își fac publicitate în ziare sau la TV se poate afla deschizând ziarul sau privind la televizor. Nimic din aceste informații nu este inaccesibil stimaților membri ai societății civile. Și sunt, oricum, singurele informații pe care le vor obține. Căci informațiile reale nu vor fi făcute publice nici de către curații de la Evenimentul zilei, nici de alții ca ei. Pe nici un site nu va publica Dan Andronic numele celor care vin pe înserat cu banii în sacoșă, pentru a-și asigura susținerea publicației. Nici B1 TV sau Antena 3 nu vor publica lista susținătorilor de partid. Nimeni, dar absolut nimeni nu va lua în serios un apel hilar pentru a dezvălui ceea ce, în mare, se știe, dar nu se poate proba.

A participa la un astfel de proiect nu înseamnă decât a da un certificat de bună purtare unora care nu-l merită. Publicații care-și falsifică de ani de zile cifrele de difuzare își vor atârna în piept cocarda unei coaliții pentru presă curată, încercând să prostească în față puținii cititori care nu s-au prins cum stau lucrurile. Televiziuni cu sute de angajați, dar cu o cifră de afaceri de doar câteva mii de lei anual se vor folosi de naivele oengeuri pentru a se lăuda cu marea lor corectitudine. O mare realizare a societății civile, care va mai fi bifat un proiect, va mai fi încasat niște bani, va avea ce trece în raportul de activitate de la final de an.

Și pentru că veni vorba, dintre cele trei oengeuri, singurul care publică astfel de rapoarte este Active Watch. SAR și CJI știu să ceară transparență, însă uită să-și strângă finanțatorii, sumele primite și proiectele pentru a și le pune pe propriul site. Transparență, desigur, dar pentru ceilalți. Societatea civilă nu se coboară atât de jos încât să și explice din ce trăiește, de unde-i vin banii și cine sunt tâmpiții care sponsorizează astfel de proiecte gargaragistice. În unele cazuri, tâmpiții suntem chiar noi, contribuabili la fonduri europene din care unii respectabili oengiști își asigură un fond anual de salarii de 500.000 de euro anual pentru 23 de angajați. Păi, pe banii ăștia, să tot stai prin săli de conferință și să dai mărunt din gură, crezând că faci ceva care chiar contează.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Cioclii

  4 august 2020

  Viziunea convalescentului privind în oglindă Fiți gata la harpoane că îngeru-i la copcă în țara cea vestită și rece de sub votcă cu turlele înfipte în nori pînă-n prăsea, momiți-l […]

 • N-a mai mers la pușcărie, hai, măcar, la Primărie!

  4 august 2020

  Așa cum bețivii adevărați își revin spre dimineață dacă simt pe gîtlej un nou pîrîiaș de vodcă, Traian Băsescu dă semne de dezmeticire. Lunga mahmureală politică nu i-a priit. Abstinența, […]

 • România din ce în ce mai puțin educată

  4 august 2020

  Klaus Iohannis este profesor. Nu și-a mai exercitat meseria din 1997, e drept, acela fiind anul în care a părăsit definitiv catedra pentru un post în administrație. Mai întâi inspector […]

 • Martirii carantinei

  28 iulie 2020

  Printr-o ironie a sorții, săptămîna trecută Marea Neagră și-a luat și ea rația de libertate, fiindcă din două sute de mii de samavolnici care s-au scăldat în lipsa de respect […]

 • Cel mai scump dulap din istorie

  28 iulie 2020

  „Am obținut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro“, a zis președintele Iohannis, și s-au găsit destui să se repeadă să-i pupe mîinile ca unui binefăcător. Banii ăștia, […]