Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Premiul Oscar pentru orice, mai puțin pentru merit

Zoom Premiul Oscar pentru orice, mai puțin pentru merit

Țării, cît mai multă inclusivitate: începînd din 2024, toți aspiranții la premiul Oscar sînt obligați să fie mai minoritari, mai femei și, pe cît se poate, mai cu dizabilități. La prima vedere ai zice că e o conspirație a PROTV-ului, care vrea să cîștige toate premiile cu telenovele cu țigani și sitcom-uri cu handicapați mintal.

Noile reguli, făcute publice de Academie cînd Americii îi ardea la propriu de altceva, sînt un festival al dansului ideologic al ploii într-o industrie aridă la nivel de idei. Sigur, știința a descoperit metode mai sigure contra deșertificării, dar nu putem avea pretenții de la patria musical-ului să fie capabilă de altceva în afară de balet primitiv. În plus, important e să arăți că „îți pasă“. Rezultatele sînt pentru tocilarii care rezolvă ecuații.

Într-un sistem de cote desprins parcă din bancurile despre pionieri, o comiție a stabilit că filmele bune de Oscar au neapărată nevoie ca ocupanții rolurilor-cheie să fie remarcabili mai întîi prin culoarea pielii, prin vagin sau prin orientarea sexuală. Sau, dacă nu se poate, măcar 30% din distribuție să fie remarcabilă prin aceleași caracteristici.

Aceleași reguli se aplică și capilor echipei de producție sau, alternativ, întregii echipe, atîta vreme cît sfîntul prag de 30% este atins. Evident, într-un mod nonsexual și neapărat după ce a consimțit în prezența a trei martori.

Desigur, Academia a pus pe listă și condiții alternative, pe care majoritatea greucenilor le îndeplinesc lejer. Ba unii le îndeplinesc deja și pe alea legate de echipa de producție, prin natura faptului că filmul e genul de industrie care să atragă o lume pestriță. Într-un fel, îmi pare rău, pentru că aș fi vrut să văd un film cu doi chiori la fotografie și cinematografie, un surd la sunet, un discromat la machiaj și trei retardați drept scenariști. Deși, dacă mă gîndesc mai bine, Hollywood-ul promovează retardații drept scenariști de ani de zile.

Dar ce te faci cu jucătorii mici de pe piață? Vor fi ei nevoiți să-și înlocuiască oamenii cu amploaiați de diversitate? Vor începe angajații actuali să se declarare 1/8 asiatici grație unui bunic chinez și 1/5 gay pentru că în timpul unui episod de Pornhub au atins climaxul fix cînd în cadru era curul unui tîrlete? De la ce procentaj în sus aparține un om unei anumite rase sau etnii? Fără mișto, filmul, băncile și rabinatul mi se păreau ultimele care să aibă tupeul să vorbească despre puritate rasială.

Obsesiile astea ideologice nu sînt o noutate pentru nimeni. Ele sînt bănuite de ani de zile, în special anii în care trofeul a fost cîștigat de porcării teziste gen Moonlight sau Shape of Water. Acum însă, scrise citeț și bătute-n cuiele memoriei, ele deschid drumul spre mai mult. Mai progresiv, mai restrictiv. Dacă astea sînt normele oficiale, desigur că alea neoficiale trebuie să fie și mai catolice decît Papa. Deja îl aud pe Harvey Weinstein: „Dar eu nu vreau să f*t băieți de altar!“.

Diversitatea e bună. Dacă e o consecință naturală a ideilor transformate în poveste. Altfel, e doar o rubrică meschină, bifată contabil de comisia care tocmai a aprobat încă un produs fad și inutil, dar favorit în cursa pentru „Premiul Oscar pentru cel mai corespunzător film“.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Invitație la concert

  20 octombrie 2020

  Scîrbit de mine însumi, par fructul nimănui, M-aș cățăra la noapte hoțeşte în gutui Și poate prin decembre, agonizînd pe-un ram, O să deschid cu cinste al ciorilor bairam. Să […]

 • Pe mîna noastră

  20 octombrie 2020

  Între cei treizeci de maiori, colonei și locotenent-colonei fabricați la uzina ilegală de grade a generalului Oprea figurează procurorul-șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kövesi. Această uimitoare femeie, care a […]

 • Cocalarul războinic s-a retras strategic

  20 octombrie 2020

  Țineți minte cum, pe 31 decembrie, Marcel Vela, un neica-nimeni până atunci, în ochii publicului național, sărea direct la gâtul lui Raed Arafat, începând un război din care, de fapt, […]

 • Epoca neaveniților

  13 octombrie 2020

  ,,Credința zugrăvește icoanele-n biserici” – acest vers eminescian, ce definește puterea izbăvitoare a credinței capabile să înalțe arta mai presus de pensula zugravului, ar trebui scrijelit pe zidurile instituțiilor de […]

 • Zuckerman și românii

  13 octombrie 2020

  America ne iubește. Ne face autostradă și cale ferată de la Marea Neagră la Marea Baltică, ne scoate din ghearele 5G-ului chinezesc, ne rezolvă reactoarele de la Cernavodă. Ne dă […]