Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Revoluția împușcată pe la spate

Zoom Revoluția împușcată pe la spate

Războiul civil din Spania a izbucnit exact în momentul în care Stalin inaugura programul intitulat Marea Teroare, destinat inamicilor imaginari. Iosif Visarionovici a văzut o nouă ocazie de a se amesteca în omoruri, dar nu oricum, ci trimițînd la Madrid doar tovarăși verificați. Așa că brigăzile internaționale s-au format pe criterii NKVD, iar iluzia voluntariatului mondial a fost ucisă, la propriu, în fașă.

Ca să nu se strecoare spioni ai burgheziei și capitalului în socotelile lui paranoice, Stalin a ordonat o epurare cruntă în rîndurile luptătorilor republicani, care se adunaseră la Albacete. Partidele comuniste primiseră dispoziții să trimită numai oameni aflați în solda Komintern, agenți NKVD și persoane instruite la Moscova. Ceilalți, veniți pe front cu valul de entuziasm internațional, urmau să fie căsăpiți pe șest de comisarii sovietici.

Pentru URSS, războiul din Spania era un prilej de a exporta la Atlantic ideile lui Lenin și de a-și demonstra puterea revoluționară. Pe de altă parte, acest război era un paravan pentru măcelul pe care Stalin îl începuse în rîndul apropiaților săi. Propaganda ridica în slăvi eroismul brigăzilor internaționale, iar la adăpostul ei, dubele negre îi cărau la locul execuției pe tovarășii Kamenev, Zinoviev, Buharin, pe capii armatei, savanții, artiștii și scriitorii care uitaseră să părăsească RSSF Rusă.

În ceea ce-i privește pe voluntarii români, dintre ei au scăpat doar cei recrutați de NKVD. Restul au fost nevoiți să lupte cu spatele la franchiști, ca să poată sta cu ochii pe camarazii care-i țineau în cătare. Echipa morții era formată din agenții Komintern Constantin Doncea, Dumitru Petrescu, Petre Borilă și Gheorghe Stoica. Ei interogau, rețineau și judecau sumar orice suspect de troțkism, anarhism, social-democrație, trădare sau disidență comunistă. De obicei, victima era invitată la o discuție pe cîmp, în toiul nopții, și era raportată ca fiind împușcată în ceafă de avangarda inamică. Alteori, Kominternul cerea judecată publică, acuzații de trădare pe linia frontului și execuție în toată regula, cu sentință și pluton.

Din mărturiile unor supraviețuitori francezi se înțelege că franchiștii n-au reușit să omoare la fel de mulți interbrigadiști ca NKVD-ul. Războiul din spatele frontului a fost, se pare, mai crunt decît războiul propriu-zis. Iar supraviețuitorii români ai acestui foc încrucișat au fost aproape toți oameni recrutați și lăsați în viață de Komintern. Ceilalți, eroii căzuți în numele revoluției mondiale, aveau orificiile de intrare a glonțului care în spinare, care în ceafă.
Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. #1

    Bine ca tatal lui Petrica a scapat. Ce ne faceam fara urmasu-i in ’89, la Revolutie?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale