Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

România prînzului bine făcut

Zoom România prînzului bine făcut

Soții Iohannis au gusturi sofisticate. Nu e vorba despre vacanțele în Tenerife, Madeira sau Miami, nici de lecțiile de tenis și de golf asistate de mari efective SPP. Nu. Pas cu pas, familia a început ascensiunea spre piscul rafinamentului culinar. Duse sînt vremurile cînd inspectorul Klaus și profesoara Carmen mușcau din cîrnați și sorbeau din halba cu bere. Acum familia prezidențială se înfruptă din bucătăria moleculară.

Ce e aia? E ultima fiță gastronomică, ceva între chimie și snobism, fundamentată pe credința în tabelul lui Mendeleev și pe cultul Oliviei Steer. În bucătăria moleculară, timpii și temperaturile de preparare se modifică, iar starea de agregare a mîncării devine incertă. Legumele se scufundă în azot lichid (-193º Celsius), carnea se coace la 60 de grade timp de trei zile, cartofii se fac spumă, sucul devine solid și trebuie să-l ronțăi, trufele au gust de morcov, iar caviarul gust de ostropel. Intră în joc algele rare, aromele se obțin din spray, iar șampania se prăjește. Apar procese de „emulsificare”, „gelificare” și „caramelizare” care fac din farfurie un fel de vitrină cu meduze și din nota de plată o cerere de împrumut pentru nevoi personale. O masă moleculară cu 20 de feluri, pregătită cu toate instalațiile de laborator, ajunge la – și deseori depășește – 1.000 de lire sterline.

Soții Iohannis nu numai că mănîncă ei molecular, dar mai și dau mese moleculare apropiaților, iar bugetul de venituri și cheltuieli al statului încearcă să țină pasul. Chiar dacă soțul mai scapă, cînd e dus cu treabă la București, și la cîte un meniu normal, cu vită maturată și broccoli, soția nu iese din regimul molecular nici s-o pici cu ceară. Asta pentru că între beneficiile bucătăriei moleculare se numără, ați ghicit, nemurirea. În caz că mandatele lui Klaus se repetă, e bine să fie pregătită.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Screenshot
Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Balada triștilor băcani

    3 septembrie 2024

    Printre dugheni, pe strada Zece mese, acum o sută şi ceva de ani, a fost zărit, cu orbitoare fese, îngerul trist al triştilor băcani. Era un semn al crizei monetare, […]

  • Coridorul Ciucă

    2 septembrie 2024

    E un proiect de infrastructură politică menit să unească două zone defavorizate ale României: PNL și Palatul Cotroceni. Nu s-a făcut licitație, a fost încredințare directă. Se zice că Iohannis […]

  • Galben impostor

    1 septembrie 2024

    Nimic nu pare mai ridicol, în ultima perioadă, decât marota dreptei unite, pe care fel și fel de trompete o flutură în public, provocându-și erecții și visând umed la fotoliul […]

  • Actorul

    29 august 2024

    Azi scriem poezia pe mari bucăţi de pîine, arta-i maşinăria de curăţat cartofi, chiar tu vei fi cartoful sortit zilei de mîine, actor retras ca melcul în pantofi. Iată cum […]

  • Vînătoarea candidatului normal

    26 august 2024

    De mai bine de un an, în codrii sălbatici ai PSD a început o vînătoare grea. Hăitașii au scuturat tufele partidului, au fluierat și au chiuit ca să pună vînatul […]

Iubitori de arta