Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Să cunoaștem francezul necunoscut

Zoom Să cunoaștem francezul necunoscut

La umbra magnificei burți a generalului Henri Mathias Berthelot, șeful Misiunii Militare Franceze din România, a înflorit, între 1917 și 1918, un buchet de ofițeri francezi remarcabili. Tineri, viteji, eroici, generoși și buni cunoscători ai războiului, acești cocoșei de gintă latină au scos din încurcătură armata română, sfătuind-o, reorganizînd-o, ridicîndu-i moralul și împănînd-o cu tehnică militară modernă. Între ei, colonelul Victor Pétin, șeful de stat major al Misiunii, l-a secondat pe Berthelot în opera lui de restaurare a moralului și eficienței armatei române.

Victor s-a născut la Bordeaux în 1872, în plină depresie franceză. Înfrîngerea din războiul franco-prusac, din 1871, i-a făcut pe părinții săi să evacueze Strasbourg-ul și să se refugieze la pieptul unei patrii mai mici, copleșită de rușine. Victor a crescut, așadar, într-un mediu în care fumegau focurile revanșei. A călărit pe cai-balansoar, a folosit săbii de lemn și baionete de trestie, a dus războaiele de artilerie cu bolovani și luptele corp la corp cu mîinile goale. Trecerea la armamentul serios a fost doar o chestiune de timp.

În 1891 intră la Școala Specială Militară de la Saint-Cyr, iar doi ani mai tîrziu e sublocotenent în Batalionul 7 Vînători Pedeștri din Nisa. Victor e un ofițer dedicat profesiei, mînuitor desăvîrșit al armelor personale, neînfricat în duel, dar blînd cu camarazii mai stîngaci. În așteptarea războiului cu nemții, cere o permisie specială și pleacă în Austria și Bavaria pentru a-și perfecționa germana.

În 1902 absolvă Școala Superioară de Război și avansează încă un pas pe drumul desăvîrșirii militare. După un stagiu de stat major la Grenoble e avansat căpitan și primește o companie în Batalionul 20 Vînători din subordinea maiorului Berthelot. Colaborarea cu Henri Mathias, ofițerul îndrăgostit de creativitate, disciplină și șampanie, îi marchează cariera. Finețea tactică a lui Berthelot îi rafinează avînturile tinerești și-i rotunjește abilitățile de comandant. De aici încolo, Victor Pétin parcurge o carieră strălucită, poposind în state majore și cabinete de război, consolidîndu-și o reputație de prim rang.

În cele din urmă, visul lui de a lupta cu nemții i se împlinește. Din iulie 1914 intră în campania împotriva Germaniei în fruntea Batalionului 20 Vînători și a unui batalion din Regimentul 79 Infanterie. E avansat colonel, primește comanda unui regiment și își ține promisiunea din copilărie în fiecare zi. La mijlocul lui noiembrie 1915, cînd e detașat la Marele Cartier General, nemții răsuflă ușurați.

În septembrie 1916, Berthelot îl cheamă sub comanda lui pentru Misiunea Militară Franceză din România. Pétin răspunde cu entuziasm și ajunge în Moldova după un ocol prin Rusia. E numit șef al statului major al Misiunii și, din acel moment, românii au de ce să-i fie recunoscători. Întreaga povară a reorganizării, instruirii și înzestrării armatei noastre e în spinarea lui Victor Pétin. Cîtă vreme Berthelot se lupta cu vanitățile generalilor români, cocheta cu Regina Maria, bea șampanie cu Regele și încerca să smulgă politica din strategia de război, Pétin organiza transporturi de armament, tabere de instrucție, puncte de aprovizionare, școlariza piloți și comandanți de cîmp, instala spitale de campanie și încerca să transforme un milion de țărani derutați într-o armată învingătoare.

După cum ne amintește istoria, Victor Pétin a reușit acest lucru din plin, chiar dacă numele lui s-a întors în Franța aproape neobservat, acoperit de pulberea mută a bătăliilor cîștigate din umbră.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100

Editoriale
 • Nimerick al șaișpelea

  26 martie 2019

  Trecu juma’ de veac și poate-un pic. Erai ca un borcan cu loz în plic și-am încercat să îți extrag spre seară ciorapii fumurii de domnișoară cînd mi-ai șoptit cu […]

 • PNL dă testul de intelligence

  26 martie 2019

  PNL și-a chemat tinerii la Sinaia sub protecția Sfîntului Ionescu Quintus, un fost slujitor al Securității, ale cărui turnătorii l-au îngrozit și pe Diavol. Cei ce-și zic urmașii Brătienilor au […]

 • Ce folos că nu-i vreo frumusețe, dacă nici prea smartă nu-i?

  26 martie 2019

  Viorica Dăncilă, scăpată din lesa scurtă de la București, e precum buzduganul trimis de Zmeul Zmeilor să bată de trei ori în ușă, pentru a anunța că urmează ceva. Dar […]

 • O dramă liberală cu un naționalist de operetă

  19 martie 2019

  Ca un proxenet grijuliu care încearcă să-și mărite protejata obosită căzînd la învoială cu clientul, domnul Ludovic Orban i-a luat pentru a doua oară Partidului Liberal rochie de mireasă de […]

 • Marketing și duplicitate

  19 martie 2019

  Frumoasele mașini germane slujesc lăcomia unor grupuri de afaceri cu înclinații penale. Grupul Volkswagen, de pildă, “a minţit în mod repetat şi a înşelat investitorii, consumatorii şi autorităţile de reglementare, […]

romania100