Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Sclava, patronul și badigarjii

Zoom Sclava, patronul și badigarjii

E noapte. Nu foarte târziu, căci există orașe turistice unde, spre binele turistului, odihna este obligatorie. Așa că înțelepții locali au decis că la ora 24 se închid restaurantele, barurile, terasele. Mai rămân deschise doar localurile care se declară club de noapte. Dar alea sunt puține și nu neapărat frecventabile. Așa că, la ora 24, ultimii clienți trebuie neapărat să elibereze locul, pentru ca proprietarii să nu riște amenzi usturătoare.

E noapte, așadar,

dar nu e târziu decât pe plan local. E ora 0 și 30 de minute, iar angajata unei bombe cu terasă și-a pierdut răbdarea. Boschetarul arondat bombei a măturat terasa. De două ori, primind pentru fiecare trecere câte o țigară. Ar fuma și a treia țigară, dar nu mai e pic de mizerie.

Pe terasa bombei nu mai e nimeni. Ultimii clienți s-au stins în noapte, ducând după ei damfurile de alcool ieftin. Și, totuși, obloanele bombei rămân ridicate. În interior mai sunt clienți.

Un semifante cu spirit civic o întărâtă pe barmaniță/vânzătoare/sclavă: “Păi, ce faci, nu închizi?”. Asta dă mărunt din buze și se mai gândește. Schimbă două-trei glume deocheate cu boschetarul, după care-l trimite învârtindu-se. Fantele insistă cu închiderea stabilimentului.

Încet-încet, sclava se aprinde. Ea chiar vrea să închidă. Muncește 14 ore pe zi, iar acum nu poate pleca acasă pentru că însuși patronul bombei bea înăuntru, jucându-se cu focul. Ea i-a explicat că amenda e mare, ea i-a spus, dar el nu vrea să plece. Și nici nu vrea să se servească singur și să-și servească și prietenii. Așa că o ține pe amărâta aia acolo, peste program, fără să o plătească suplimentar. Ce, n-ajunge că sărăcanii care beau acolo nu lasă niciodată ciubuc? N-ajunge că o plătește cu salariul minim și o fugărește ca pe hoții de cai? Vrea să bea până dimineață? Să bea, lua-l-ar naiba, dar cu ușa închisă, pe timpul și pe banii lui, nu ai ei.

Fantele, cu un zâmbet

șmechero-condescendent, bagă în continuare bățul prin gard. “Tu, da’ ce nesimțit e, da’ ce poți să-i faci, că e patron, da’ nu se poate așa ceva…” Isaura de împrumut mai înghite ce mai înghite, preț de două-trei minute, după care, cu o privire hotărâtă și cu un mers apăsat, se strecoară în bodegă.

După câteva secunde iese triumfătoare, privindu-l pe fante cu superioritate: “Gata, să se descurce. Păi, dă-l în pana mea, cât să mai suport? O să vină badigarjii, să-l dea afară! Am apăsat butonul de panică!”.

Fantele, care spre așa ceva tindea, dar nu știuse să se exprime, se arată îngrijorat. Că nu-i vine să creadă, că poate e cam exagerat, că dacă se supără patronul, că o fi, că o păți. Sclava e fermă și stă cu brațele încrucișate pe terasă, așteptând cavalerii pe cai albi.

Care vin, dar nu pe cai, ci pe două SUV-uri. Albe. Opresc în scrâșnet de frâne și se reped în bodegă, așteptându-se ca situația să necesite pumni, palme și bastoane pe cârcă. Dezamăgire maximă. Ditamai matahalele, îmbrăcate în negru, cu bocanci țintuiți, spray cu gaze lacrimogene la centură și bastoane de lemn în mâini stau să izbucnească în lacrimi. Cum, nu e nici un caft, nu e pic de sânge, nu-s cioburi? Doar niște cheflii care nu vor să iasă din bodega prietenului lor, care nici el, la rându-i, nu vrea să-i dea afară, că n-ar mai avea cu cine bea? Păi, ce intervenție e asta și cine, oare cine a apăsat butonul de panică? Fantele lămurește lucrurile, arătând disperat spre barmanița-sclavă. Care recunoaște, desigur, și cere de la Lancelot și Parsifal să i se repereze onoarea și programul de muncă de opt ore pe zi. Cei doi cavaleri își declină competențele, mai ales că firma lor are contract cu Don Leoncio, nu cu Isaura. Bine, și Isaura asta e cam trecută, cam ofilită. Să fi avut vreo 20 de ani mai puțin, pielea mai întinsă și dinții mai întregi, cine știe? Da’ așa…

Bidiviii albi își iau

în primire călăreții și pleacă, de data asta scrâșnind din roți. Nici căștile albastre ale ONU n-ar fi reușit să fie mai inutile. Fantele e dezamăgit. Agită aiurea punga de un leu cu pâinea după care-l trimisese nevastă-sa cu patru-cinci ore în urmă și nu știe ce să facă. Vreo doi dintre prietenii patronului au plecat când au venit badigarjii. S-au grăbit. Dacă mai aveau puțintică răbdare, ar mai fi putut bea câteva ore.

Patronul asta face: bea. Cot la cot cu ultimul prieten rămas pe baricade. Sclava stă la bar, îmbufnată. Fantele mai face două-trei ture indecise și pleacă trist spre casă. Oricât s-a chinuit, nu i-a ieșit și nu are ce raporta a doua zi la servciu. Căci, culmea, el lucrează la un serviciu și, din când în când, ar mai raporta câte un incident, chiar dacă el este, de fapt, cel care l-a provocat.

Se lasă cortina peste bodega cu terasă

în care o sclavă își luase inima în dinți și apăsase butonul de panică. A doua zi, la prânz, sclava e la datorie, pregătind terasa pentru clienții obișnuiți. Patronul și prietenii lui încă mai dorm, căci nu se știe până pe la ce oră au băut. Sclava s-a retras, la un moment dat, că ea muncește în fiecare zi. E încă acolo și azi, n-a fost dată afară nici după două săptămâni. În definitiv, n-a fost decât o noapte obișnuită, într-un orășel obișnuit, în care nici măcar serviciile nu reușesc să întărâte oamenii unii împotriva altora până la capăt.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
romania100