Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Scurt ratat de istorie Cea mai secretă dintre luptele cu teutonii

Zoom Scurt ratat de istorie Cea mai secretă dintre luptele cu teutonii

Neştiuta luptă a moldovenilor cu teutonii din anul 1414 e cel mai renumit dintre episoadele complet uitate ale acestei încleştări despre care nu s-a aflat nimic, niciodată.

 Fără motiv, fără jenă şi fără oprire, oamenii începutului de secol XV au vorbit cu lux de amănunte pe acest subiect necunoscut, cel mai adesea noaptea în pat, cu nevestele, aşa născîndu-se legenda şi o mulţime de copii prematuri. Totuşi, ceva era la mijloc. Nu iese fum fără foc, iar fumul care ocupa pe acea vreme zările dimprejurul Cracoviei putea foarte bine să provină din focul ce pîrjolea acareturile gospodarilor polonezi, cu gospodari cu tot. Acestea ar putea fi primele indicii ale prezenţei cavaleriei moldoveneşti aliate în Polonia în anul 1414. Alte indicii, s-a tot spus, pot fi lipsa oilor şi a vacilor la numărătoarea de seară, dispariţia unor butoaie cu hidromel din hanurile mai izolate, precum şi evaporarea unor zapcii slab înarmaţi, trimişi de Vladislav Jagello să strîngă birul şi să i-l aducă lui. Cu toate că nimeni nu i-a văzut în acel an prin zona Malbork-ului, moldovenii au repurtat genul de victorii în care cavalerul teuton intră în pădure şi de acolo iese doar armura sa, desfăcută în părţi componente şi atîrnată la oblîncul atîtor cai cîţi moldoveni au de gînd să-şi facă burlane la întoarcerea în patrie. Trebuie spus că, în 1414, marele maestru al Ordinului Teuton, Ulrich von Jungingen, pu­tre­zea deja de patru ani sub lespedea castelului Marienburg, răpus nu atît de bătrîneţe, cît de săgeţile lituanienilor. În locul lui, cavalerii au pus un şef mai tînăr, pe Heinrich von Plauen cel Bătrîn. Heinrich a încercat mai multe apropieri de moldoveni, dar pînă la apariţia modelelor BMW, Audi şi Mercedes, nemţii n-au reuşit niciodată să ne ajungă. 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
romania100