“Oamenii care renunță la libertatea lor pentru mai multă siguranță nu merită nici una, nici alta și vor sfârși prin a le pierde pe amândouă.” Acest citat ar putea aparține și lui Edward Snowden, dar nu e cazul. Este una dintre sentențele pline de înțelepciune ale lui Benjamin Franklin, unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite ale Americii.
De la Declarația de Independență care a pus bazele actualei democrații americane
au trecut 240 de ani, iar multe dintre libertățile la care visau părinții fondatori s-au pierdut pe drum, mai ales în ultimii 14 ani. În mod ciudat, siguranța cetățenilor n-a crescut pe măsură ce se pierdeau libertăți, ba din contra. Azi, poate mai mult decât înainte de 11 septembrie 2001, cetățenii Americii mor acasă, în numele unei libertăți pe care n-o mai au, și mor peste hotare, în numele aceleiași libertăți din ce în ce mai inexistente. Dezvăluirile lui Snowden sau cele ale lui Assange nu i-au transformat pe aceștia în eroi ai libertății, ci în proscriși ai unei lumi care, pe vremea lui Franklin, se arăta a fi cea mai liberă de pe planetă.
Iar noi, pentru că suntem – nu-i așa? – parteneri strategici ai SUA, călcăm cu pași mari pe urmele libertăților fără libertate.
Recent, Senatul a aprobat legea securității cibernetice și, conform variantei care a trecut de votul senatorilor, SRI va putea accesa orice computer al unui cetățean român sau al unui cetățean aflat pe teritoriul României fără a mai avea nevoie de mandat de la un judecător. Şi nu vorbim despre cazuri în care SRI ar răspunde unui atac cibernetic în timp real. Nu, pur și simplu, SRI are dezlegare la computerele noastre, fără a mai putea fi oprit de nimeni să ne încalce intimitatea și libertățile.
Tot SRI interceptează anual 50.000 de cetățeni
pentru care are mandat judecătoresc, plus discuțiile lor cu alte zeci, poate sute de mii de persoane. Pe lângă asta, în fiecare an SRI mai pune în aplicare și aproximativ 3.000 de mandate de interceptare telefonică pentru motive ce țin de siguranța națională. Rezultatele acestor interceptări sunt aproape 800 de dosare de corupție pe an și fabuloasele arestări a doi “teroriști”: unul descoperit de polițiștii din Timișoara, altul dat în gât de propriul tată.
Și, totuși, pentru aceste fapte de arme, bugetul SRI a fost majorat de la 347 de milioane de euro, în 2015, la 411 milioane de euro în 2016, plus eventuale majorări. Cheltuim bine, cel mai bine din Europa, pe cap de locuitor pentru siguranța noastră iluzorie, iar la libertate am renunțat de bunăvoie de foarte multă vreme. Așa că două lucruri poate să taie de pe listă Moș Crăciun, în ceea ce ne privește: libertate, că nu ne trebuie, și securiști, că dintr-ăștia ne-am cumpărat singuri, din banii noștri.
45 de vizualizări