Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Șpaga de la Stănilești

Zoom Șpaga de la Stănilești

Baltagi Mehmed Pașa, marele vizir al Înaltei Porți, umbla în șalvari cusuți cu aur. Nasturii care îi subliniau burta plină de falafel erau rubine curate, iar tîrlicii de campanie, țesuți din mătasea cea mai fină, aveau zurgălăi de argint și tiv de perle. Despre hlamida vizirului se zice că luase naștere la moartea unei ferme de samuri și că safirele care o îngreunau o făceau netransportabilă. În ceea ce privește diamantul de mărimea unui ou de struț, se povestește că el fixa, pe turbanul din cașmir tibetan, o pană din coada ultimei păsări Mo. În iulie 1711, Baltagi era un anatolian gras, lacom și pervers, profund corupt și definitiv stricat, care înainta, în fruntea unei armate de 120.000 de turci și tătari, spre tabăra ruso-moldoveană de la Stănilești.

Petru cel Mare adunase 38.000 de ruși, cărora cei 6.000 de moldoveni ai lui Dimitrie Cantemir au reușit, chiar din primele zile ale campaniei comune, să le ia banii la cărți. Războiul de recreștinare a aspirațiilor românești, pornit de Cantemir și Petru cel Mare la Luțk, a început cu o conversație filozofică, a continuat cu un tratat politic și urma să se finalizeze cu o înfrîngere militară. Pe măsură ce proviziile necesare armatei exprimau seceta din anul anterior, aventura iluministă a Moldovei se apropia cu pași repezi de mormînt. La tunuri, raportul era de 400 la 52 în favoarea turcilor, care i-au înconjurat și i-au bombardat pe creștini între 7 și 10 iulie 1711. Patru zile la rînd, regimentele venite din Irkuțk și Samara și-au îngropat efectivele într-un sol ce avea să dea recolte bogate județului Vaslui. Pe 11 iulie, într-o pauză de numărat morții, generalul Șafirov l-a vizitat pe Baltagi. A adus cu el un steag alb și șapte care cu aur, adica 800 de pungi a cîte 500 de taleri. Baltagi a dat la schimb pacea de la Vadul Hușilor, care i-a permis țarului să plece în Rusia cu restul de armată și cu viitorul său ginere, Dimitrie Cantemir. În urma lor a rămas cadavrul unui vis frumos și un secol de regim fanariot. Baltagi a fost, la rîndul lui, sugrumat de sultan, care i-a respectat slăbiciunea pentru lux și a poruncit călăului să folosească un laț de mătase bătut cu nestemate.

95 de vizualizări

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
Iubitori de arta