Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Tifosul și bunul Dumnezeu

Zoom Tifosul și bunul Dumnezeu

Bătrînul boier Burghele făcuse Dreptul la Leipzig. Fusese nevoit să își caute o diplomă și o slujbă la stat, fiindcă vechea spiță de moșieri din care se trăgea și care stăpînise odinioară păduri, ogoare, mori, heleștee și vii scăpătase de la jocurile de noroc.

Nicolae Burghele s-a mai întremat cu banii după ce s-a însurat cu frumoasa Zoia Cerchez, fiica unui negustor avut din Iași, dar patima lui de vînător de fuste, dobîndită în bunul obicei boieresc de a aduna slujnice și roabe în iatac, nu s-a stins niciodată. Așa se face că, deși avea o nevastă pentru care mulți ofițeri de cavalerie s-ar fi bătut în duel, fiul său Nicolae aducea la ten cu nepoata lăutarului Lae, pe care boierul o vizita ori de cîte ori cucoana era plecată la Iași.

Micul Nicolae era un băiețel isteț și chipeș, cu un talent neobișnuit pentru muzică, talent născut din încrucișarea inspirată a raselor sale genitoare. Nicolae tatăl, atent mereu la imprevizibilitatea averii, l-a îndrumat de mic spre școală și spre îmbunătățirea personală, ca să-l știe la adăpost de dezamăgirile sărăciei.

Nicolae Burghele fiul s-a născut la 29 ianuarie 1867 la Iași. A studiat pianul, pictura și medicina la București, iar în 1895 a obținut doctoratul în medicină și chirurgie. Viața lui a început să curgă lin, sub ocrotirea averii părintești, care continua să se ferească de ruină. A fost medic-șef în multe spitale din Moldova, medic comunal al Bucureștilor și a reușit, instruind în permanență infirmierele, moașele și sanitarii, să limiteze participarea lui Dumnezeu și a preotului la actul medical.

La 27 august 1916, la 49 de ani, medicul Nicolae Burghele a fost mobilizat,cu gradul de maior, în Regimentul 7 Artilerie. A organizat serviciul medical de campanie în toate marile bătălii la care a participat regimentul său: în Carpați, în Dobrogea, în apărarea Bucureștiului.

Maiorul doctor Nicolae Burghele a fost chirurg, internist, ortoped, imunolog. A suplinit toate specializările pe care glonțul, ghiuleaua, holera, isteria sau tifosul le-au cerut medicilor de pe front. A amputat brațe, a pansat abdomene, a extras schije, a dezinfectat intestine, a injectat chinină, a pălmuit soldați cuprinși de nebunie. A făcut pentru soldați mai mult decît au putut să facă armele, muniția, popii sau arhanghelii.

Dar la marea luptă de pe Neajlov, pierdută de armata română, a căzut prizonier. A fost întemnițat la Burgas, într-un lagăr de prizonieri unde tifosul a omorît mai mulți soldați decît frontul. Și-a îngrijit camarazii zi de zi, lipsit de orice mijloace sanitare și de orice înțelegere din partea bulgarilor, expunîndu-se pedepselor și bolii. În martie 1917 a murit de tifos exantematic și a fost îngropat la marginea unui cîmp.

După război a primit un monument de piatră și cinci medalii. Cîte una pentru fiecare mie de oameni salvați.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Toamnă electorală

  22 septembrie 2020

  Precum o bostană cu genunchii sparți, geaba număr zile: joia muri marți, sîmbăt-am pierdut-o vineri la un tîrg, miercurea îmi pare babă dată-n pîrg ce-a visat că-i cloșcă într-o zi […]

 • Ambiții politice la virusul ucigaș

  22 septembrie 2020

  Duminică, 27 septembrie 2020, agentul electoral COVID va stabili o ordine șchioapă a puterii pe următorii patru ani. E cel mai imparabil caz de democrație nereprezentativă din istoria modernă, neprevăzut […]

 • Școală, școală, vrem postaci!

  22 septembrie 2020

  Și, așa cum ni s-a promis, a început școala. În cele mai sigure, normale și deosebite condiții, asigurate cu înțelepciune și operativitate de către Guvernul României, înțelept condus de către […]

 • Spovedanie

  15 septembrie 2020

  Sunt gol de sentimente ca o biserică, toamna, cînd nunțile toate s-au veștejit și fosta-mi iubită se joacă de-a doamna cu șeful ocolului din Maglavit. E-un schimb valutar între grauri […]

 • Cea mai profitabilă afacere de pe pămînt

  15 septembrie 2020

  Nici să fi înviat Spiru Haret nu s-ar fi discutat atît de mult despre școală. Coronavirusul a trezit-o un pic la realitate. A pălmuit-o, cît să clipească mirată, și a […]

Cele mai citite